Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Ρέγκλινγκ: Ο Τσίπρας έχει υπογράψει για το πλεόνασμα του 2018



«Δεν υπάρχει διαφωνία στο επίπεδο του πρωτογενούς πλεονάσματος που απαιτείται. Υπεγράφη από όλους τους ηγέτες περιλαμβανομένου του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Pais, ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων εταίρων, τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη ληφθεί είναι επαρκή για να πετύχει η Ελλάδα τον συγκεκριμένο στόχο το 2018. Είπε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διαφωνεί με αυτή την πρόβλεψη, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «παρ’ όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί ότι πρέπει να επιτύχει αυτό το πλεόνασμα. Αμφισβητούν το για πόσο πρέπει να παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο».
Συμπλήρωσε επίσης ότι αυτό το ζήτημα είναι ανοικτό προς συζήτηση, διότι η συμφωνία λέει πως πρέπει να επιτευχθεί το 2018 και να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. «Δεν υπάρχει κανένας ορισμός για το τι σημαίνει μεσοπρόθεσμα, όμως έχουμε χρόνο για να το διαπραγματευτούμε», εξήγησε.
«Εργαζόμαστε σκληρά για να κρατήσουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα»
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε αισιόδοξος για γεφύρωση των διαφορών, ενώ υπογράμμισε ότι «εργαζόμαστε σκληρά για να κρατήσουμε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», καθώς «αρκετά εθνικά κοινοβούλια ενέκριναν το πρόγραμμα μόνο επειδή υπέθεταν πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει σε αυτό».
Έκανε επίσης λόγο για διαφωνίες μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ σε δύο σημεία:
  1. το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο αναφορικά με την ανάπτυξη. «Εμείς είμαστε πιο αισιόδοξοι διότι έχουμε ενσωματώσει τις επιδόσεις του 2016, που ήταν καλύτερες του αναμενόμενου. Όταν έχουμε όλα τα στοιχεία από την Αθήνα, θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση. Μακάρι να έχουμε δίκιο διότι αυτό θα διευκόλυνε την Ελλάδα», τόνισε ο επικεφαλής του ESM.
  2. το ΔΝΤ θέλει να ληφθούν επιπλέον μέτρα αναφορικά με την ελάφρυνση χρέους. «Αντίθετα, στην Ευρώπη εκτιμούμε ότι περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης μπορούν να ληφθούν, μόνο όμως όταν το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί, αν είναι απαραίτητο», συνέχισε ο κ. Ρέγκλινγκ.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου