Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

"Στρατηγική της έντασης" από την Αγκυρα μέχρι το δημοψήφισμα


stratigiki-tis-entasis-apo-tin-agkura-mexri-to-dimopsifisma

Για ένα καυτό δίμηνο, τουλάχιστον έως το δημοψήφισμα για την αλλαγή του συντάγματος στην Τουρκία, ετοιμάζεται η Αθήνα, με τη Αγκυρα να κλιμακώνει συνεχώς την ένταση στην περιοχή του Αιγαίου, χωρίς να αποκλείεται να φτάσει ακόμη και σε ακραίες προκλήσεις.
Η συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς στις Ηνωμένες Πολιτείες, η νέα κυβέρνηση Τραμπ δείχνει να αγνοεί ουσιαστικά στοιχεία της τουρκικής προκλητικότητας και των διεκδικήσεων με την ρητορική των “γκρίζων ζωνών”, η οποία επανέρχεται στο προσκήνιο από την Αγκυρα.

Στο "ναδίρ" οι σχέσεις Αθήνας - Αγκυρας

Σε πολιτικό επίπεδο οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία βρίσκονται στο ναδίρ όχι μόνο εξ αιτίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ουσιαστικοί παράγοντες που προκαλούν τριβές είναι αφενός η απόφαση του Αρείου Πάγου να χορηγηθεί άσυλο στους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και στην νέα τροπή της υπόθεσης με την εμφάνιση δυο κομάντος οι οποίοι – όπως λέγεται – συμμετείχαν στην ομάδα που θα επιχειρούσε να δολοφονήσουν τον Ερντογάν το βράδυ του πραξικοπήματος.
Παράλληλα η Τουρκία επαναφέρει την ατζέντα των διεκδικήσεων της στο Αιγαίο, συνδυάζοντας τη ρητορική περί γκρίζων ζωνών με δυναμικές ενέργειες, τόσο στο αέρα με πτήσεις οπλισμένων μαχητικών αεροσκαφών, όσο και στη θάλασσα με τις βολές της τουρκικής ακταιωρού εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά και την “έξοδο” του ωκεανογραφικού Τσεσμέ στο κεντρικό Αιγαίο.
Ο προσεταιρισμός των ψήφων των “γκρίζων λύκων” στο επερχόμενο δημοψήφισμα είναι ο ένας λόγος που ο Ερντογάν προσφεύγει στην ένταση με την Ελλάδα, όχι όμως ο μοναδικός. Η Αγκυρα έχει σοβαρά ανοικτά διαπραγματευτικά μέτωπα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως η απελευθέρωση της βίζας για τους τούρκους πολίτες η οποία έχει βαλτώσει εδώ και 5 μήνες, αλλά και η επιτάχυνση των συνομιλιών για την ολοκλήρωση της τελωνειακής ένωσης. 

Πόλεμος δηλώσεων 

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο “πόλεμος” δηλώσεων ανάμεσα στον τουρκο υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αφενός και τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Κοτζιά, αλλά και τον υπουργό άμυνας Πάνο Καμμένο αφετέρου. 
Μετά την επιθετική ρητορική της Τουρκίας για τα Ιμια και τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «αν θέλαμε να ανεβούμε στα Ιμια θα μπορούσαμε να το κάνουμε» και την απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ Τσαβούσογλου επανέρχεται, αυτήν την φορά εξαπολύοντας επίθεση κατά του υπουργού αμύνης Πάνου Καμένου. 
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ Τσαβούσογλου επιτίθεται στον υπουργό εθνικής άμυνας χαρακτηρίζοντας τον κακομαθημένο παιδί κατηγορώντας τον εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι η αιτία της επιδείνωσης στις σχέσεις των δύο χωρών. 

"Ο Καμμένος προκαλεί"

«Δίνουμε σημασία στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Σε διάφορα θέματα, για το θέμα νησιών στο Αιγαίο, την υφαλοκρηπίδα, το FIR κτλ, σκεφτόμαστε διαφορετικά (έχουμε διαφορετικές θέσεις). Αλλά γι αυτά έχουμε μηχανισμούς, διερευνητικές επαφές. Αυτό το κάνουμε για να μην κλιμακώνεται η ένταση. Αλλά αυτός ο εταίρος της κυβέρνησης συνασπισμού , (Πάνος Καμμένος), κάνει συνεχώς βήματα που δοκιμάζουν την κατανόησή μας. Προκαλεί. Μας λένε “ Κατά βάθος είναι καλό παιδί, μην δίνετε σημασία (ας το παραβλέψουμε)”. Ναι αλλά μέχρι πού θα πάει; Τον πήρατε αναγκαστικά στην κυβέρνηση (συνασπισμού), κι εμείς να παραβλέπουμε; Κι η υπομoνή μου έχει όρια. Δεν είναι ανεξάντλητη. Δείχνουμε ωριμότητα αλλά...Γι αυτό επειδή κάποια πολιτικά πράγματα είναι μεταξύ μας δεν θέλω να τα πώ. Βασικά γνωρίζουμε ότι και η νυν κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από αυτό το κακομαθημένο παιδί που είναι υπουργός...
...Τί θα γίνει λοιπόν; Θα ανεχόμαστε τους κακομαθημένους; Η δουλειά μας είναι να απασχολούμε αυτούς; Η Ελλάδα με την Τουρκία είναι δύο γείτονες. Αυτό δεν αλλάζει. Υπάρχουν και προβλήματα. Έχουμε και την βούληση για την επίλυσή τους. Στην ιστορία είχαμε πολέμους... Αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε μια προσέγγιση μεταξύ των λαών μας. Οι δικοί μας πάνε στην Ελλάδα, στα ελληνικά νησιά και οι Έλληνες έρχονται στην Τουρκία. Όταν το παρατηρούμε, έχουμε πολλά κοινά, αλλά και η Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέπει σε ένα κακομαθημένο παιδί να επισκιάζει όλα αυτά. Εμείς δεν μπαίνουμε σε μια κούρσα με τέτοια λογική. Δεν χρειάζεται να κάνουμε επίδειξη ισχύος. Το τί μπορεί να κάνει ο τουρκικός στρατός όταν πρέπει, το ξέρουν καλύτερα εκείνοι. Η κυβέρνηση. Να τα πούν (εξηγήσουν) και σε εκείνο το κακομαθημένο (παιδί) και να μην δοκιμάζουν την υπομονή μας” ανέφερε ο Τσαβούσογλου.
Η απάντηση Καμμένου στον Τσαβούσογλου για τα Ιμια
«Αν θέλουν να πατήσουν τα Ιμια, να δούμε, θα φύγουν από εκεί; Να δούμε πώς θα φύγουν μετά»,  είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής ο Πάνος Καμμένος απαντώντας στις δηλώσεις του τουρκού υπουργού Εξωτερικών για τα Ιμια και συνέχισε: «Να θυμίσουμε στον κ. Τσαβούσογλου ότι πρωθυπουργός δεν είναι ο Σημίτης αλλά ο Τσίπρας, υπουργός Εξωτερικών δεν είναι ο Πάγκαλος που είχε τη θεωρία για τις σημαίες που τις έπαιρνε ο αέρας, αλλά ο Κοτζιάς και υπουργός Αμυνας είμαι εγώ. Δεν υπάρχει λοιπόν θέμα να πατήσει ελληνικό νησί ο κ. Τσαβούσογλου ή οποιοσδήποτε λάβει τέτοια εντολή. Θα αντιμετωπιστεί άμεσα και αυτό είναι ξεκάθαρο τόσο προς την τουρκική πλευρά όσο και προς τους συμμάχους μας».
«Οι προσπάθειες της τουρκικής πλευράς- ενόψει του δημοψηφίσματος- να καλέσουν κοντά τους τους εθνικιστές, με κορυφαίο τον πρωθυπουργό που έκανε το σήμα των Γκρίζων Λύκων, μιας οργάνωσης δολοφόνων, μέσα στην τουρκική εθνοσυνέλευση είναι κινήσεις πανικού, φέρνουν μία κατάσταση επικίνδυνη για την Τουρκία και την περιοχή», συμπλήρωσε ο  Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν απαντά σε λεκτικές προκλήσεις, αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε κυριαρχικά δικαιώματα». Ο υπουργός Αμυνας  αναφέρθηκε και στα συχνά τουρκικά δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα, κάνοντας λόγο για «μαϊμού» ειδήσεις. «Στην Τουρκία δεν υπάρχουν πια ελεύθεροι δημοσιογράφοι. Οποιος δεν ακολουθεί τις εντολές τους καθεστώτος συλλαμβάνεται. Εχουμε δει απίστευτα πράγματα. Βίντεο με πλοίο που δένει στα Ιμια, το οποίο ήταν δικό τους νησί πολλά μίλια μακριά. Μετά μας είπαν για ελικόπτερο που υπερίπταται στον ελληνικό χώρο, κάτι που δεν υπήρξε ποτέ. Αυτά δείχνουν προσπάθειες για εσωτερική κατανάλωση που προκαλούν μόνο θυμηδία».  «Η Ελλάδα δεν απαντά σε προκλήσεις λεκτικές αλλά δεν θα κάνει πίσω σε κυριαρχικά δικαιώματα. Τα στημένα επεισόδια των Τούρκων προκαλούν θημυδία» κατέληξε για το θέμα ο υπουργός Άμυνας.

Οι κινήσεις της Αθήνας προς ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

«Η χώρα μας έχει εδώ και καιρό κάνει όλες τις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις,  έχει ενημερώσει σε βάθος όλους τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, οργανώσεις και κράτη, σε σχέση με τη συμπεριφορά την οποία επιδεικνύει η Τουρκία το διάστημα αυτό», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στον ραδιοσταθμό ΑΛΦΑ, ερωτηθείς σχετικά με τα πρόσφατα επεισόδια έντασης στο Αιγαίο.
Η Ελλάδα απαντά διπλωματικά αποσαφήνισε ο κ. Αμανατίδης, εξηγώντας  ότι κάποιες φωνές οι οποίες ήταν να ενημερωθούν ενημερώθηκαν, καθώς και ότι οι πόρτες που έχει  χτυπήσει η ελληνική διπλωματία ήταν ανοιχτές ήδη.
Παράλληλα εξέφρασε  την εκτίμησή του είναι ότι «όλα αυτά έχουν στόχο το εσωτερικό ακροατήριο», λόγω του δημοψηφίσματος της 16η Απριλίου. Ωστόσο επέκρινε  την  επιλογή της γειτονικής χώρας να δοθεί προσωπική απάντηση σε μία πολιτική συνέντευξη -αυτή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά-  και σε πολιτικές εκτιμήσεις, όπως  η έκφραση «νευρική δύναμη», η οποία «είναι μία πολιτική έκφραση, περιέχει και μία πολιτική ανάλυση στο πως συμπεριφέρεται ένα κράτος και δεν έχει καμία προσωπική αιχμή». Υπογράμμισε δε ότι  «η απόφαση της τουρκικής πλευράς να απαντήσει επί προσωπικού και με προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθάει στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως τονίστηκε και στη χθεσινή σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ».
Ερωτηθείς «τι εννοούσε ο κ. Κοτζιάς όταν έλεγε ότι θα υπάρξει μία ανάλογη απάντηση αν προσχωρήσουν οι Τούρκοι και τι εννοεί  ο κ. Καμμένος που λέει σήμερα "ας ανέβει επάνω ο Τούρκος στρατηγός και θα δούμε πως θα κατέβει"», ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι τίποτα δεν μένει αναπάντητο εδώ και καιρό σε όλα όσα προσπαθεί, είτε με ρητορική είτε με πράξεις,  η Τουρκία. «Σε κάθε περίπτωση», είπε, «η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας είναι στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ωστόσο η πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών- πέρα από την ενημέρωση- έχει κάνει όλες τις κινήσεις έτσι ώστε να υπάρξει και απάντηση ξεκάθαρη στο διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο».
 Και επισήμανε: «Αυτή τη στιγμή νομίζουμε ότι θα πρέπει αυτές οι προσωπικές επιθέσεις και αυτά τα οποία γίνονται να σταματήσουν. Δεν προάγουν τις σχέσεις των δύο χωρών και  είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να τα σταματήσει».
Ερωτηθείς αν αποκλείει ένα θερμό επεισόδιο, ο κ. Αμανατίδης τόνισε ότι η κλιμάκωση της έντασης  πηγαίνει προς τη 16η Απριλίου και από εκεί και μετά  πιθανώς  να έχουμε μια αλλαγή, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει  μία μεγάλη πίεση στο εσωτερικό της Τουρκίας, γι’ αυτό η γειτονική χώρα και επιδεικνύει μεγάλες αντιφάσεις, γεγονός που οδηγεί σε αντικρουόμενες εκτιμήσεις. «Νομίζω ότι ο ορθολογισμός και η λογική θα πρέπει να επικρατήσει», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν η ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα παρέμβουν σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή, ο κ. Αμανατίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, και η χώρα μας, όπως και όλα τα οποία συμβαίνουν στη ΝΑ Μεσόγειο έχουν μεγάλο ενδιαφέρον στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και αυτή τη στιγμή τα παρακολουθούν με αυξημένη προσοχή».

Φωτογραφία: ΑΠΕ

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου