Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Πρώτο βήμα για τη συγκυβέρνηση το ραντεβού Μέρκελ-Σουλτς


prwto-bima-gia-to-megalo-sunaspismo-to-rantebou-merkel-soults

H -πρώτη κι ίσως όχι τελική- κρίσιμη συνάντηση μεταξύ της Άνγκελας Μέρκελ και του προέδρου του SPD Μάρτιν Σουλτς άρχισε στο Βερολίνο σε μία προσπάθεια να βγάλουν τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο.
Η συνάντηση κορυφής πραγματοποιείται στο γραφείο του προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, που έχει αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή, και στόχος της είναι να ανιχνευθούν οι δυνατότητες συμμαχίας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Συνάντηση σε βαρύ κλίμα λόγω... γλυφοσάτης

Η συνάντηση γίνεται στη βαριά σκιά όλων όσων συνέβησαν την εβδομάδα αυτήν στους κόλπους του απερχόμενου Μεγάλου Συνασπισμού, που δείχνουν το προβληματικό κλίμα που περιβάλλει την προσπάθεια συγκρότησης ενός νέου.
Πριν λίγα 24ωρα και προτού καν τα δύο μεγάλα κόμματα μπουν σε επίσημες συνομιλίες, ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμιντ ανέτρεψε, με μονομερή του απόφαση, τη στάση αποχής της Γερμανίας στα ευρωπαϊκά όργανα ως προς τη χρήση της γλυφοσάτης, με αποτέλεσμα να νομιμοποιηθεί, για άλλη μία πενταετία, η χρήση του, ύποπτου ως καρκινογόνου, εντομοκτόνου. 
Η προερχόμενη από τους Σοσιαλδημοκράτες υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς εξεμάνη, αλλά το όλο θέμα τελείωσε με παρατηρήσεις της Μέρκελ στον Σμιντ.
Όπως σχολιάζει το Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση, "η Μέρκελ πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να συγκροτηθεί αυτή η συμμαχία διότι μόνον αυτή τής διασφαλίζει μια σταθερή θέση ισχύος".

Που συμφωνούν τα δυο κόμματα;

Οι δυο παρατάξεις συμφωνούν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και Ε.Ε., καθώς τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σουλτς είναι αφοσιωμένοι ευρωπαϊστές. Συμφωνία, με ελάχιστες αποκλίσεις, θα υπάρξει και στο ακανθώδες ζήτημα του προσφυγικού, ενώ οι δυο πλευρές ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνία και σε θέματα όπως την εκπαίδευση ή την πρόσληψη περισσότερων αστυνομικών.

Που διαφωνούν; 

Η Μέρκελ έχει επικεντρωθεί στην "οικονομική ανάπτυξη", ενώ ο Σουλτς έχει θέσει προτεραιτότητα του την "κοινωνική ισότητα". Για το λόγο αυτό, οι Σοσιαλδημοκράτες επιθυμούν ενιαία υγειονομική ασφάλιση για όλους, που θα συνχρηματοδοτείται από εργαζομένους και εργοδότες, μια άποψη που δεν βρίσκει σύμφωνη την Καγκελάριο. 
Επίσης, οι Χριστιανοδημοκράτες θέλουν να χρησιμοποιήσουν το κρατικό πλεόνασμα προκειμένου να προβούν σε μια σειρά από περικοπές στη φορολογία, ενώ ο Σουλτς επιθυμεί μια σειρά από φοροελαφρύνσεις στην μεσαία και χαμηλή τάξη. 

Βάζει... ψηλά τον πήχη ο Σουλτς

Δεδομένου ότι ο Σουλτς βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο αφού η κομματική βάση δεν επιθυμεί τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού θεωρώντας ότι ζημιώνει το κόμμα αλλά και τη δημοκρατία στη χώρα, μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα ζητήσουν μεγάλα και ισχυρά ανταλλάγματα.
Ηδη ο ηγέτης του κόμματος φρόντισε να ενισχύσει τις απαιτήσεις του την παραμονή του σημερινού ραντεβού, με ομιλία του προς την εργοδοτική ένωση BGA. Από τη μία, τόνισε ότι έχει επίγνωση των ευθυνών του, υπαινισσόμενος την ετοιμότητά του να συμβάλει στον σχηματισμό κυβέρνησης, από την άλλη όμως τόνισε ότι ότι απαιτείται ένα "τολμηρό όραμα" και ότι η έκβαση των συνομιλιών δεν μπορεί να προδικασθεί. 
Ο πήχης του SPD μπαίνει ψηλά και στη στελέχωση υπουργείων,κυρίως δε του Οικονομικών. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι σε ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό πρόγραμμα με την CDU/CSU, το SPD θα επιχειρήσει να βάλει μια έντονη σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα, προωθώντας, μεταξύ άλλων, μια πιο φιλική και επιθετική ευρωπαϊκή πολιτική, την καθιέρωση κατώτατων συντάξεων, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση.
Πιο ρεαλιστική εμφανίζεται η απέναντι πλευρά, φροντίζοντας ταυτόχρονα να χαμηλώσει... τις όποιες υπέρογκες απαιτήσεις: «Το SPD γνωρίζει καλά ότι με 20% στις εκλογές δεν μπορεί να υλοποιήσει το 100% των απαιτήσεών του», δήλωσε το ηγετικό στέλεχος της CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ.

Τι γίνεται αν βγει σήμερα "λευκός καπνός";

Σε περίπτωση που ευοδωθούν οι αποψινές διαβουλεύσεις, ακόμη και το πλέον αισιόδοξο σενάριο δεν προβλέπει την έναρξη των επίσημων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων πριν την έναρξη του 2018. Ο σημαντικότερος σκόπελος στο δρόμο προς έναν νέο Μεγάλο Συνασπισμό είναι το συνέδριο του SPD την ερχόμενη εβδομάδα (7-9 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο).
Εκεί, ο αμφιλεγόμενος στο εσωτερικό του κόμματός του Σουλτς, θα πρέπει να πείσει την κομματική βάση για τα οφέλη μιας νέας συγκυβέρνησης με την Μέρκελ, διεκδικώντας ταυτόχρον και την επανεκλογή του.
Κυρίως όμως θα πρέπει να εξηγήσει τη στροφή 180 μοιρών που έκανε, αφού το βράδυ των εκλογών και εν μέσω έντονων επευφημιών απέρριπτε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου συνασπισμού, ενώ σήμερα, δυο μήνες μετά, εμφανίζεται θετικός για παν ενδεχόμενο. 
Εάν ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο τότε οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Σε κάθε περίπτωση -κι αυτό είναι κάτι που τονίζεται συνεχώς από τα γερμανικά ΜΜΕ- δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι αυτές θα καταλήξουν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης. 
Αν το σημερινό ραντεβού αποβεί άκαρπο, τότε είναι πιθανό να γίνει και μια δεύτερη συνάντηση (ή ακόμη και τρίτη), τις επόμενες ημέρες, αυτή τη φορά όμως χωρίς την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε περίπτωση που και τότε δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις τότε η χώρα οδηγείται αναπόφευκτα σε πρόωρες εκλογές, πιθανότατα την άνοιξη, αμέσως μετά το Πάσχα των Καθολικών.

Η κομματική βάση του SPD διαφωνεί

Σε αντίθεση με την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, η κομματική βάση εξακολουθεί να απορρίπτει την εκδοχή ενός μεγάλου συνασπισμού. Σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa μόνο το 36% των μελών του κόμματος εκφράζεται υπέρ της συνέχισης του συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες. Το 48% θα προτιμούσε το SPD να παρείχε κοινοβουλευτική στήριξη σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Αναφορικά με την επανεκλογή του προέδρου του κόμματος Μάρτιν Σουλτς από το συνέδριο του SPD στο Βερολίνο την ερχόμενη εβδομάδα, το 67% των ερωτηθέντων είναι της άποψης ότι θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του.

"Δύσκολοι" και οι "αδελφοί" Χριστιανοκοινωνιστές

Στο αδελφό βαυαρικό κόμμα, η ηγεσία του Ζεεχόφερ αμφισβητείται από την ομάδα των βουλευτών που πρόσκεινται στον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου Μάρκους Σέντερ  και προβληματίζονται, ενόψει των βαυαρικών εκλογών σε έναν χρόνο, από τις μεγάλες απώλειες που υπέστη η Χριστιανοκοινωνική Ένωση στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου υπέρ της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία. 
Μάλιστα, οι "αντάρτες" φέρονται να απεργάζονται την καθαίρεση του Ζεεχόφερ από την πρωθυπουργία της Βαυαρίας σε ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα - και η Mέρκελ κινδυνεύει έναν στενό της σύμμαχο. Μολονότι ο Ζεεχόφερ είχε στο πρόσφατο παρελθόν πρωταγωνιστήσει στις επικρίσεις κατά της καγκελαρίου για την προσφυγική της πολιτική, το τελευταίο διάστημα έχει σαφώς χαμηλώσει τους τόνους.

Κι ο Μακρόν θέλει έναν νέο Μεγάλο Συνασπισμό

Στάση αναμονής τηρεί το Παρίσι, καθώς το καλύτερο αποτέλεσμα για τον πρόεδρο Μακρόν θα είναι να υπάρξει ένας νές συνασπισμός CDU και SPD.
Όπως σημειώνουν οι Financial Times, το σχέδια του γάλλου προέδρου για μια ριζική ανανέωση των δομών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν τις περισσότερες ελπίδες υλοποίησης από την συνέχιση της παρουσίας της Μέρκελ μαζί με τον Σουλτς, στην ηγεσία της Γερμανίας.
Κι αυτό γιατί οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν βάλει ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεών τους με το CDU «την ενίσχυση της ΕΕ», πατώντας... με τα δυο τους πόδια πάνω στη γραμμή Μακρόν, δηλαδή στην ανάγκη για έναν προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη και έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης -ζητήματα τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, αποτέλεσαν και την τροχοπέδη στις συνομιλίες για τον σχηματισμό της κυβέρνησης «Τζαμάικα» (CDU, FDP και Πράσινοι) πριν δυο εβδομάδες. 
Σε κάθε περίπτωση, ένας νέας Μεγάλος Συνασπισμός, όπως γράφουν οι FT, είναι η καλύτερη ελπίδα του Μακρόν για να προωθηθούν τα σχέδια του για την Ευρώπη, ενώ και το SPD μπορεί να εκμεταλλευτεί τις συνομιλίες αυτές για να αποσπάσει κάποιες κεντροαριστερής φιλοσοφίας παραχωρήσεις που θα του επέτρεπε να επανασυνδεθεί με την εκλογική του βάση. 

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου