Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Παρασκήνιο για το όνομα των Σκοπίων από κυβέρνηση και ΝΔ


kruftouli-apo-maksimou-kai-ndimokratia-gia-to-skopiano

Σε « κρυφτούλι» παραπέμπουν οι τακτικισμοί της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων μπροστά στην προοπτική επίλυσής του στο πρώτο εξάμηνο του 2018.    
Ανώτερη κυβερνητική πηγή «απαίτησε» το μεσημέρι της Κυριακής δημόσια και με σαφήνεια τοποθέτηση της ΝΔ στο θέμα καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να μην κρύβεται ρίχνοντας για μια ακόμη φορά γέφυρες στην Καραμανλική πτέρυγα!   

«Σε ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια, κανένας δεν δικαιούται να κρύβεται και να λειτουργεί με μικροκομματική σκοπιμότητα...Η στάση όλων μας θα καταγραφεί στην ιστορία» ανέφερε ο ίδιος υψηλός κυβερνητικός αξιωματούχος.
«Στα εθνικά θέματα η χώρα έχει, και πρέπει να έχει συνέχεια...Η γραμμή του 2007 μπορεί σήμερα να δικαιωθεί. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν καθήκον να τοποθετηθούν δημόσια και με σαφήνεια» σημείωσε ο ίδιος άνθρωπος. 

Αμετακίνητη η ΝΔ συνδέει το μέλλον της κυβέρνησης με το Σκοπιανό      

Η ΝΔ  η οποία έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή συνεχίζει να απαιτεί «κοινή θέση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ» ως προϋπόθεση για να στηρίξει δια της ψήφου της, λύση στο θέμα του ονόματος. 
«Εφόσον δεν υπάρχει η εμπιστοσύνη των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) για μια ενιαία θέση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, για εμάς δεν υπάρχει κυβέρνηση» επανέλαβε  η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη στην κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κορυφωθεί η αντιπαράθεση όσο θα αυξάνεται και η πίεση του διεθνούς παράγοντα ( ΗΠΑ, Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γερμανίας) το θέμα του ονόματος να διευθετηθεί έως την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο και να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο των Σκοπίων και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην βορειοτλαντική συμμαχία.       

H διπλωματία της ψαροταβέρνας του Μπουτάρη και η realpolitik  

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κάνει ότι μπορεί και σε επίπεδο συμβολισμών να πείσει για τις προθέσεις του καθώς αποτελεί επιτακτική πολιτική αναγκαιότητα και για εκείνον να διευθετηθεί το θέμα έως τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο. Ο Ζάεφ βρίσκεται με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη  για να περάσει την Πρωτοχρονιά. Στο δείπνο που παρέθεσε ο Μοουτάρης το βράδυ του Σαββάτου στον Σκοπιανό πρωθυπουργό εκείνος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και πως θα βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο επόμενο εξάμηνο ενώ πηγές αναφέρουν ότι δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη λέξη «Μακεδονία».Το δείπνο περιελάμβανε θαλασσινά και συγκεκριμένα, καλαμαράκια, χταποδάκι, σαλάτες και συναγρίδα και συνοδεύτηκε από λευκό κρασί «Κυρ Γιάννη»
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είναι επίσης αποφασισμένος να εξαντλήσει τα οφέλη από την διπλωματία της... ψαροταβέρνας!
Σε αυτήν αναφέρεται αναλυτικό ανάλυση στο  Guardian που τιτλοφορείται : «Μετά από 2.300 χρόνια, το πνεύμα του ήρωα πολεμιστή πλανάται πάνω από την ειρηνευτική προσπάθεια για τη Μακεδονία» και φιλοξενούνται άκρως ενδιαφέρουσες απόψεις του του δημάρχου. 


«Δεν ήταν συνηθισμένο γεύμα ούτε για τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ούτε για τον φιλοξενούμενό του, τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Οι δύο άντρες έστειλαν το μήνυμα ότι οι παλιές εχθρότητες ανήκουν στο παρελθόν, όπως και η εθνικιστική ρητορεία, που έχει φέρει στα μαχαίρα για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα την Ελλάδα με τον βόρειο γείτονά της.» γράφει η Ελενα Σμιθ στην ανταπόκρισή της.
 «Δεν εκφράζω την εθνική διπλωματία ή τη στρατηγική. Αλλά αυτές οι βλακείες πρέπει να σταματήσουν» λέει στην εφημερίδα ο Γ. Μπουτάρης.
Το δημοσίευμα επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή στη διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου και για το όνομα του «πολυεθνικού μίνι κράτους» εξηγώντας ότι οι Έλληνες θεωρούν ότι με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» οι βόρειοι γείτονες τρέφουν αλυτρωτικές βλέψεις για την ομώνυμη ελληνική επαρχία, ενώ οι Σκοπιανοί επιμένουν ότι έχουν ένα ιστορικό δικαίωμα σ’ ένα όνομα που περιλαμβάνεται στο Σύνταγμά τους.
«Αλλά η απόφαση του Ζάεφ να περάσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη είναι άλλη μια ένδειξη ότι τα αισθήματα αλλάζουν και, όπως λένε αξιωματούχοι του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα, απόδειξη ότι η κόντρα που φέρεται να έφερε κάποτε στο χείλος της σύρραξης τους γείτονες -και μπλοκάρισε το 2008 την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ- θα λυθεί σύντομα», γράφει ο Guardian. Και παραθέτει δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη: «Θέλουν να το λύσουν και πιστεύω ότι θα λυθεί το 2018. Αν όχι τώρα, τότε πότε;».
H βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνησή του είναι έτοιμη να παραιτηθεί από «την ιδιοκτησία του ανθρώπου που κάποτε κυβέρνησε το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας», όπως αναφέρει. «”Εγκαταλείπω τον ισχυρισμό ότι η Μακεδονία είναι ο μοναδικός κληρονόμος του Αλεξάνδρου. Η ιστορία δεν ανήκει μόνον σ’ εμάς, αλλά και στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες”, είπε. Και αποκήρυξε την εκστρατεία του εθνικιστή προκατόχου του, Νίκολα Γκρούεφσκι, που όρθωσε ένα πελώριο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έδωσε το όνομα του στρατηλάτη στο αεροδρόμιο, αυτοκινητόδρομο και στάδια της ΠΓΔΜ πυροδοτώντας τις κατηγορίες στην Αθήνα ότι τα Σκόπια κλέβουν σύμβολα και ήρωες της αρχαίας Ελλάδας για να υποστηρίξουν την αξίωσή τους για το όνομα.»
Και η ανταπόκριση της βρετανικής εφημερίδας καταλήγει:
«Η Realpolitik και οι φόβοι της ρωσικής ανάμειξης στα Βαλκάνια φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει. Η κόντρα [των δύο χωρών] ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ενσωμάτωση της φτωχής “Μακεδονίας” στη Δύση. Ο ένθερμος φιλοευρωπαίος Ζάεφ έχει καταστήσει προτεραιότητα την εισδοχή στην ΕΕ. Η Ελλάδα, που διέρχεται οικονομική κρίση το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας, θα βγει κερδισμένη αν αποκατασταθεί η σταθερότητα στην περιοχή.
Σε μια κίνηση που εκλήφθηκε ως μεγάλος συμβιβασμός η Αθήνα ανακοίνωσε ότι θα αποδεχθεί ένα σύνθετο όνομα που θα μπορεί να περιέχει τον όρο Μακεδονία.

Μπουτάρης: Τυφλωθήκαμε για πολύ μεγάλο διάστημα από αυτή την εθνικιστική τρέλα

Οι προτάσεις τροποποίησης του ονόματος έχουν περιλάβει γεωγραφικούς προσδιορισμούς όπως "Άνω", "Νέα" ή "Βόρεια" Μακεδονία. Ως επί το πλείστον, οι Έλληνες επιμένουν να αποκαλούν Σκόπια την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Fyrom) και Σκοπιανούς τα δύο εκατομμύρια του πληθυσμού της.
Πριν από 25 χρόνια πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης φωνάζοντας “Η Μακεδονία είναι ελληνική!”. Τώρα η πόλη υποδέχεται ως τουρίστες τους Σλάβους γείτονες. “Τυφλωθήκαμε για πολύ μεγάλο διάστημα από αυτή την εθνικιστική τρέλα και τη λαϊκίστικη προπαγάνδα”, λέει ο δήμαρχος. «Θα πάω τον Ζάεφ στην καλύτερη ψαροταβέρνα και αναμφίβολα ο Μέγας Αλέξανδρος θα είναι κομμάτι της κουβέντας μας, αλλά προτεραιότητά μου θα είναι να διασφαλίσω επίσης ότι θα περάσει καλά ο φιλοξενούμενός μου”».

Λεβέντης: θα δώσουμε μάχη για το όνομα     

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Β. Λεβέντης  ακούγοντας τα κάλαντα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υποσχέθηκε να δώσει μάχη για να μην δοθεί το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου