Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Ελλάδα, η χώρα που δεν μπορεί να μετρήσει τους νεκρούς της


ellada-i-xwra-pou-den-mporei-na-metrisei-tous-nekrous-tis

Μία εβδομάδα μετά την εθνική τραγωδία αυτή η χώρα δεν μπορεί να μετρήσει τους νεκρούς της... 
Όλες αυτές τις μέρες Πυροσβεστικό Σώμα, Ιατροδικαστές και ΜΜΕ, έκαναν το λάθος και πρόσθεταν νεκρούς στην κάθε ανεύρεση σορού. Και χθες ήρθε και πάλι ο κρατικός μηχανισμός να ενημερώσει τους πολίτες, πως στο "προσκλητήριο" των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, οι 63 έχουν αποκτήσει... ονοματεπώνυμο.

Έξι μέρες μετά την ανείπωτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική ξετυλίγεται σιγά σιγά το κουβάρι για τον απολογισμό των νεκρών που άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά, ενώ για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκε  ο -άγνωστος μέχρι σήμερα- αριθμός των αγνοουμένων. Η ασυνεννοησία και η ελλιπής ενημέρωση μεταξύ των φορέων οδήγησαν σε ένα μπάχαλο όσον αφορά τους αγνοούμενους, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τριψήφιο αριθμό, ακόμα και για 240 άτομα. Χθες σε ανακοινώσεις από το Πυροσβεστικό Σώμα, οι αγνοούμενοι που έχουν δηλωθεί επίσημα είναι 84, εκ των οποίων οι 59 έχουν ταυτοποιηθεί και παραμένουν ακόμα 25 αγνοούμενοι.
Ανακριβής είναι ακόμα ο αριθμός των νεκρών με «ονοματεπώνυμο», καθώς δεν έχουν ταυτοποιηθεί όλες οι σοροί. Βάσει των επίσημων ανακοινώσεων, οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, από το σύνολο των 87 σορών που έχουν φτάσει στα εργαστήρια,  έχουν ολοκληρώσει την ταυτοποίηση σε 59 εξ’ αυτών. Μένουν ακόμα 28 σοροί που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ πιθανόν μέχρι αύριο να έχει ολοκληρωθεί το έργο των εργαστηρίων DNA της Διεύθυνσης εγκληματολογικών Ερευνώνν της ΕΛΑΣ .
Από την πλευρά των νοσοκομείων, μέσα στην εβδομάδα κατέληξαν τέσσερα άτομα, τρία εκ των οποίων νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ και ένας ακόμα που ήταν εκτός. Επομένως, το σύνολο των νεκρών που έχουν αναγνωριστεί φτάνει τους 63.

Ερωτηματικό για τον πρόσθετο αριθμό νεκρών

Δεν αποκλείεται, το σύνολο των αγνοουμένων που έχουν δηλωθεί, να βρίσκεται στις σορούς που εξετάζονται από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες. Δυστυχώς, κάτι που παραδέχτηκαν σε φορτισμένο κλίμα και οι ίδιοι οι ιατροδικαστές, δεν είναι εύκολο να οριστεί ο αριθμός των νεκρών βάσει των σορών που βρίσκονται στα εργαστήρια. Κι αυτό γιατί μία σωρός –σάκος  μπορεί να περιέχει διαφορετικά δείγματα DNA πολλών ανθρώπων, ή το δείγμα DNA ενός θύματος να βρίσκεται σε περισσότερες σορούς –σάκους. Με άλλα λόγια, οι 28 σοροί είναι άγνωστο μέχρι να ταυτοποιηθούν αν αφορούν 28 θύματα, περισσότερα ή και λιγότερα.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα προέκυψε και πριν λίγες μέρες όταν ο επίσημος αριθμός των νεκρών ήταν μικρότερος από τις σορούς που βρέθηκαν προς εξέταση στα εργαστήρια των ιατροδικαστών, αποκαλύπτοντας την τραγική κατάσταση των σορών, τις οποίες εξετάζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιατροδικαστές έχουν εκφράσει φόβους ότι πολύ πιθανόν ορισμένες σοροί να μη μπορούν να ταυτοποιηθούν.
Το πυροσβεστικό σώμα σε ανακοίνωσή του ζητάει την αποφυγή της πρόσθεσης των ταυτοποιημένων σορών με τους αγνοούμενους που δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί, καθώς, όπως σημειώνει, προκαλείται σύγχυση. Στην ανακοίνωσή του δημοσιοποιεί και τον αρχικό αριθμό των ατόμων που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι –και δεν το έδιναν στη δημοσιότητα-, πριν ξεκινήσουν οι ταυτοποιήσεις στις σορούς, ο οποίος έφτανε τους 84.
Όσον αφορά όσους άφησαν τη τελευταία τους πνοή στα νοσοκομεία, μεταφέρονται για νεκροτομή στα εργαστήρια στο γουδί, επομένως οι ιατροδικαστές λαμβάνουν στο συνολικό αριθμό και αυτούς.
Μέχρι χθες νοσηλεύοντας 43 άτομα με εγκαύματα, εκ των οποίων οι 10 διασωληνομένοι. Πάντως, έχουν εκφραστεί φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών απ’ όσους νοσηλεύονται είναι πολύ πιθανόν να αυξηθεί, καθώς τα εγκαύματα έχουν υψηλό βαθμό θνητότητας.

Το μπάχαλο με τους αγνοούμενους

Από την πρώτη στιγμή προκλήθηκαν προβλήματα συνεννόησης μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας με αποτέλεσμα έξι μέρες μετά να ανακοινώνεται επίσημος αριθμός αγνοουμένων.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από το απόγευμα τις Δευτέρας, που ξέσπασε η πυρκαγιά στην Καλλιτεχνούπολη, μέχρι και την θανατηφόρα εξέλιξή της το βράδυ της ίδιας ημέρας, στο Μάτι, το τηλεφωνικό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος δεν είχε λάβει ούτε... μία κλήση για αγνοούμενο, καθώς όλες γίνονταν στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης. Η αστυνομική υπηρεσία δεν ενημέρωσε ποτέ τη Πυροσβεστική για το πλήθος τηλεφωνημάτων που δεχόταν, με αποτέλεσμα η δεύτερη, να μην έχει καμία εικόνα για το μέγεθος του σοβαρού θέματος των αγνοουμένων. Οι πρώτες κλήσεις που ξεκίνησε να λαμβάνει το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν στις 10:00 το πρωί της... επόμενης μέρας.
Ακόμα όμως κι όταν άρχισαν οι πρώτες καταγραφές των αγνοουμένων δεν γινόταν καμία ταυτοποίηση με τις ήδη υπάρχουσες καταγγελίες, με αποτέλεσμα, ο αριθμός των αγνοουμένων να δείχνει διογκούμενος καθώς πολλοί συγγενείς έκαναν κλήσεις για αγνοουμένους αναφέροντας το ίδιο άτομο. Αυτό παραδέχτηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, παραδεχόμενος και μία επιπλεόν γκάφα:
Σχετικά με τη λίστα είχε σημειώσει την περασμένη Πέμπτη ότι αυτή θα καθυστερήσει λίγο καθώς σε καθημερινή βάση αναθεωρούνται τα στοιχεία που υπάρχουν. Στη συνέχεια σημείωσε: «Χθες (σ.σ. την περασμένη Πέμπτη) χρειάστηκε να διαγράψουμε 40 Βρετανούς πολίτες από την λίστα γιατί είχαν ταξιδέψει με αεροπλάνο στο Λονδίνο, ενώ άλλοι βρίσκονταν στα σπίτια τους στην Αθήνα. Υπάρχει συνεχής ενημέρωση μέσω ξένων πρεσβειών» είπε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός.


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος 
Φωτό: Ευρωκίνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου