Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Νέα μέτωπα και πολιτικές κόντρες μια εβδομάδα μετά τις φωτιές


nea-metwpa-kai-politikes-kontres-mia-ebdomada-meta-tis-fwties

Οκτώ ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αλλά και σε επίπεδο τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. 
Η Νέα Δημοκρατία επικεντρώνει τις βολές της σε δύο κυρίως σημεία. Πρώτον, στο γιατί η ανάληψη πολιτικής ευθύνης δεν συνοδεύτηκε από παραιτήσεις και, δεύτερον, στο γιατί η κυβέρνηση επέλεξε το βράδυ της Δευτέρας τον συγκεκριμένο επικοινωνιακό χειρισμό -με την παρουσία του πρωθυπουργού στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής- εφόσον υπουργοί φέρονται να είχαν στη διάθεση τους πληροφορίες (έστω και ανεπίσημες) για ύπαρξη νεκρών.
Επιπλέον, η ΝΔ, μέσω του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη ρίχνει βάρος και στην δικαστική διερεύνηση των ενδεχόμενων ευθυνών ζητώντας την ανάληψη της υπόθεσης από ειδικό εφέτη ανακριτή.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση με συνεχείς παρεμβάσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου υποστηρίζει ότι δεν είναι τώρα η ώρα για παραιτήσεις, ενώ σχετικά με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στον Συντονιστικό σχολιάζει πως παρότι υπήρξαν σχετικές πληροφορίες για νεκρούς, τίποτε δεν ήταν επίσημο μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η κριτική και ο καταλογισμός της ευθύνης είναι αναπόσπαστο σημείο της αντιπαράθεσης». Αναφερόμενος ωστόσο στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας περί «επικοινωνιακής πολιτικής» ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «όταν είχαμε διασταυρωμένο αριθμό νεκρών, εγώ ο ίδιος, στις 2:30 το βράδυ, είπα ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20 νεκροί». Σχετικά με τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφερε πως «η στάση αυτή έχει κινήσει ένα απίστευτο κύμα προπαγάνδας και παραπλανητικές ειδήσεις».

Η τοποθέτηση Μητσοτάκη

«Μην έχετε καμία αμφιβολία: οι ευθύνες θα αποδοθούν.Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και οι ευθύνες να ταυτοποιηθούν και να καταλογιστούν», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της ΝΔ. «Αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς καμία παραίτηση. Η παραίτηση δεν είναι και καμία πράξη προσωπικής ευθύνης. Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν σήμερα να ασκούν τα καθήκοντά τους», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης..
Απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια εμπρησμού απάντησε: «Έχω βάσιμες υποψίες ότι οι καταγγελίες του δημάρχου Ραφήνας είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν πρώτα από όλα από τη Δικαιοσύνη στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και αν κριθεί ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση, να ανατεθεί αυτή σε ειδικό εφέτη ανακριτή».
Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας πως  «κάποτε ο κ. Τσίπρας ήταν νέος και ανεύθυνος. Σήμερα είναι καταστροφικός και κυνικός. Όλοι είδαν το σόου που δόθηκε μπροστά στις κάμερες τη Δευτέρα, ένας πρωθυπουργός άμοιρος ευθυνών, να κάνει επικοινωνιακή πολιτική, την ώρα που όλοι γνώριζαν ότι έχουμε νεκρούς». 

Η απάντηση του Μαξίμου

Άμεση ήταν η απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου. «Σε μία συνέντευξη όπου ο κ. Μητσοτάκης φαινόταν να διαβάζει τις απαντήσεις που του είχαν ετοιμάσει οι επικοινωνιολόγοι του, επιχείρησε για άλλη μία φορά να βγάλει πολιτική υπεραξία, εκμεταλλευόμενος τον πόνο από την απώλεια δεκάδων συμπολιτών μας» τόνισε σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. «Δεν μπορεί, όμως, οι ανθρώπινες ζωές να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Οι πολίτες κρίνουν και τους κρίνοντες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Κόντρα για την εκκένωση που δεν έγινε

Στο μεταξύ, ένα νέο μέτωπο, με εκατέρωθεν ανακοινώσεις και διαψεύσεις, ξέσπασε ανάμεσα στον Δήμαρχο Ραφήνας, Βαγγέλη Μπουρνούς και στην Περιφέρεια Αττικής, με αφορμή τη σύγκληση του Συντονιστικού της Περιφέρειας.
Ο Δήμαρχος Ραφήνας κατήγγειλε την περιφερειακή σύμβουλο πολιτικής προστασίας για πλαστογράφηση εγγράφου. Ο λόγος είναι, σύμφωνα με τον δήμαρχο, να του επιρριφθούν ευθύνες για τη μη εκκένωση της περιοχής.
Η περιφερειακή σύμβουλος λέει ότι συγκλήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή αστυνομικών, πυροσβεστών στελεχών της περιφέρειας, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος. Σε εκπομπή του ΑΝΤ1,  ο δήμαρχος Ραφήνας υποστήριξε πως στη συνέχεια συντάχθηκε έγγραφο όπου αναφέρεται ότι του δόθηκε προφορική εντολή εκκένωσης.
Το έγγραφο αυτό είναι πλαστό, υποστήριξε ο κύριος Μπουρνούς, καθώς ούτε ο ίδιος ποτέ συμμετείχε σε τέτοια σύσκεψη, ούτε και του δόθηκε ποτέ εντολή εκκένωσης. Μάλιστα τονίζει πως δεν έλαβε ποτέ μέσω ασυρμάτου, τηλεφώνου ή έστω μέσω sms κάποιο σήμα για εκκένωση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν πλησίασε κάν αυτούς τους ανθρώπους.
Από την πλευρά της η περιφερειακή σύμβουλος ανέφερε ότι όλα όσα λέει ο Δήμαρχος δεν ισχύουν και επικαλείται ως μάρτυρες τους ίδιους ανθρώπους που επικαλείται και εκείνος, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπήρξε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου.
Στις καταγγελίες του κ. Μπουρνούς ότι πλαστογραφήθηκε έγγραφο στο οποίο φαίνεται ότι συνεδρίασε Συντονιστικό όργανο κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και δόθηκε εντολή εκκένωσης, η Περιφέρεια απάντησε ότι το πρακτικό της έκτακτης Συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου που έλαβε χώρα στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής στις 23/7, δεν δύναται να πλαστογραφηθεί «καθώς τα Πρακτικά ενός Συλλογικού οργάνου συντάσσονται και επικυρώνονται δεόντως και αποστέλλονται στους συμμετέχοντες σε αυτό όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση».



Φωτογραφία: Eurokinissi

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου