Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ.: Νέο πεδίο σύγκρουσης οι καταλήψεις

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr
Σε νέο θέμα σύγκρουσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. εξελίσσονται οι καταλήψεις σχολείων της βόρειας Ελλάδας ως μέσο διαμαρτυρίας ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το έντονο προεκλογικό κλίμα και η στρατηγική των δύο μεγάλων κομμάτων για ακραία σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα, δεν εξαιρεί ούτε τις μαθητικές κινητοποιήσεις.
Την ώρα που η Χρυσή Αυγή στηρίζει και παρακινεί δημοσίως τις μαθητικές καταλήψεις επιχειρώντας να «καπελώσει» πολιτικά τη μαθητική διαμαρτυρία και το κλίμα διαφωνίας ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ φορώντας τις «παρωπίδες» των προεκλογικών σκοπιμοτήτων, παίζουν στο δικό της γήπεδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να εμφανίσει ως φίλιες δυνάμεις τη Νέα Δημοκρατία και τη Χρυσή Αυγή και η Νέα Δημοκρατία επιχειρώντας να μη χαρίσει το κλίμα ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, στη Χρυσή Αυγή.
«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να μιλήσει. Συμφωνεί ο αρχηγός της Ν.Δ. με τη συμπόρευση των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών, αλλά και κεντρικών στελεχών της Ν.Δ. με τη Χρυσή Αυγή στο θέμα αυτό;» ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, κάνοντας αναφορά σε ανακοίνωση στελεχών της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών που υιοθετούσε ανακοίνωση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππά, αλλά και τις δηλώσεις των Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη που στήριξαν ανοικτά τις μαθητικές καταλήψεις ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Είναι προφανές ότι οι μαθητές λαμβάνουν ερεθίσματα και έχουν κάθε δυνατότητα να επιλέγουν πώς να αντιδράσουν. Όμως, η Ν.Δ. είναι εναντίον των καταλήψεων. Δεν θέλει κλειστά σχολεία και ανοιχτά φροντιστήρια. Και προφανώς αυτό δεν αλλάζει καθόλου το γεγονός ότι είναι απολύτως εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι σαφές ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία ούτε στην παρούσα Βουλή, ούτε στην επόμενη Βουλή. Και ο καθένας μπορεί να κινητοποιηθεί όπως νομίζει, αλλά όχι με κλειστά σχολεία. Θέλουμε ανοιχτά σχολεία και ανοιχτά μυαλά» ανέφερε λίγο αργότερα σε κεντρική διαρροή της η Πειραιώς, με την επισήμανση ότι δεν θα περάσει η επιδίωξη του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου να εμφανίσει την διαφωνία της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών, ανάμεσά τους και των μαθητών, με τη Συμφωνία των Πρεσπών ως δήθεν ακροδεξιά θέση.
«Τα σχολεία είναι για εμάς ένας χώρος εκπαίδευσης και όχι ένας χώρος μισαλλοδοξίας. Οι μαθητές πρέπει να μείνουν μακριά από έναν διχασμό που δεν είναι δικός τους και δεν τους αξίζει. Άλλωστε αυτή η γενιά είναι η ελπίδα του σήμερα και του αύριο της πατρίδας μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.
«Το μπαράζ καταλήψεων προκλήθηκε από το διαδίκτυο και όχι από το μαθητικό κίνημα. Υπάρχει παρέμβαση της Χρυσής Αυγής και χρειάζεται απάντηση με αποφασιστικό τρόπο. Και στη Βουλή υπήρξαν αντίστοιχες παρεμβάσεις της Χ.Α.» δήλωσε στον News 24/7 στους 88,6 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Οι πολιτικές καταλήψεις στα σχολεία πρέπει επιτέλους να σταματήσουν. Είμαστε αντίθετοι στο καπέλωμα των μαθητών. Και χθες και σήμερα και αύριο. Δεν θέλουμε να παράγουμε ούτε μαύρους, ούτε κόκκινους, ούτε μαυροκόκκινους μπαχαλάκηδες», σημείωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων καλεί τους μαθητές να συνεχίσουν τον αγώνα αλλά με ανοικτά σχολεία.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου