Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Διαμάχη για το πλωτό φράγμα στο Αιγαίο



Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει, με αφορμή τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρησιμοποίηση πλωτού φράγματος για να σταματήσει τις ροές μεταναστών και προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Αιγαίου. 
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, κατέθεσε σήμερα γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας πως «τα συστήματα αυτά έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί μονάχα για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων ενάντια σε στρατιωτικούς στόχους, και ποτέ ενάντια σε άμαχο πληθυσμό».

«Η χρήση τους και η πιθανή αποδοχή της από πλευράς της Επιτροπής, θα σημάνει παράλληλα την αγνόηση του διεθνούς δικαίου, καθώς και εγκληματική περιφρόνηση προς τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, καταδικάζοντας ιδιαίτερα τους προερχόμενους από εμπόλεμες ζώνες πρόσφυγες», ανέφερε ο ευρωβουλευτής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αρβανίτης έθεσε τα εξής ερωτήματα στην Κομισιόν:
  • «Καθομολογεί τους σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης ναυαγίου και ανθρώπινων απωλειών από την εφαρμογή αυτού του - αποκλειστικά στρατιωτικής αποστολής και σκοπού - μέτρου, που, στην αρχική του σύλληψη και επινόηση, δε δεσμεύεται να μεριμνά για τη ζωή και την ασφάλεια των επιβαινόντων στα πλωτά μέσα;
  • Αποδέχεται τη συλλήβδην απώθηση όλων όσοι επιχειρούν να προσεγγίσουν τις ακτές της Ελλάδας, δεδομένου ότι, οι περισσότεροι εξ αυτών είναι πρόσφυγες πολέμου που δικαιούνται  προστασία από τους διεθνείς οργανισμούς και παροχή ασύλου;
  • Νομιμοποιεί την εφαρμογή ενός αποκλειστικά στρατιωτικού μέτρου αναχαίτισης με στόχο, για πρώτη φορά, άμαχους πολίτες σε μη εμπόλεμη ζώνη, αλλά και την παράκαμψη όλων των διαδικασιών που διασφαλίζουν την διάκριση των εισερχομένων σε δικαιούντες ασύλου και μη;».
ΚΚΕ: Καταδικάζουμε τα απαράδεκτα σχέδια της κυβέρνησης
«Καταδικάζουμε τα απαράδεκτα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ, για πλωτούς φράκτες, σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, τα οποία είναι δεδομένο πως θα πολλαπλασιάσουν τις πολύνεκρες τραγωδίες και τα ναυάγια στο Αιγαίο, τους εκατοντάδες νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των πολέμων, της φτώχειας», αναφέρει από την πλευρά του το ΚΚΕ.
Όπως σημειώνει το ΚΚΕ «τα απάνθρωπα σχέδια τους πρέπει να απορριφθούν! Αποτελούν μέρος της πολιτικής καταστολής και εγκλωβισμού σε βάρος ξεριζωμένων ανθρώπων, της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως αποτυπώνονται στον Κανονισμό του Δουβλίνου και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας». 
«Το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να φιλοξενηθούν σε ανοικτές ανθρώπινες δομές, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου, με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, με ευθύνη του κράτους, για να μπορούν οι ξεριζωμένοι να πάνε στις χώρες προορισμού τους και να μην εγκλωβίζονται στη χώρα μας», καταλήγει.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου