Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Brexit: Πάρτι στους δρόμους με μπύρες και σόου Τζόνσον


brexit-parti-stous-dromous-me-mpures-kai-soou-tzonson

Η στιγμή έφτασε. Για πολλούς Ευρωπαίους μοιάζει απίστευτο, είναι όμως πια η νέα βρετανική πραγματικότητα. Ύστερα από το πολύμηνο «ράβε - ξήλωνε», ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο, τις απανωτές ήττες που υπέστη ο Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων και το «αντάρτικο» στους κόλπους των Συντηρητικών, η επίτευξη συμφωνίας αποχώρησης έμοιαζε κάτι μακρινό. 

 Το Brexit όμως είναι πλέον γεγονός, παρόλο που χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα σχεδόν χρόνια από την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Αφότου το Brexit και με τη «βούλα» της βασίλισσας Ελισάβετ έγινε νόμος του κράτους και μετά την έγκριση της συμφωνίας από το Ευρωκοινοβούλιο, οι Βρετανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της χώρας τους.


Σκεπασμένοι με βρετανικές σημαίες, γιορτάζουν την έξοδο είτε σε παραδοσιακές παμπ, πίνοντας μπίρες, είπες στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα.



Υπάρχουν και εκείνοι, όμως, οι υποστηρικτές του «Remain» που γιόρτασαν διαφορετικά, κρατώντας ευρωπαϊκές σημαίες στους δρόμους. 



Περίπου 200-300 υποστηρικτές της ΕΕ βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα γιουχαΐσματα οπαδών του Brexit, καθώς πραγματοποίησαν πορεία από την Ντάουνινγκ Στριτ στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λονδίνο. Αστυνομικοί παρατάχθηκαν για να κρατήσουν σε απόσταση τις δύο ομάδες. Οι διαδηλωτές υπέρ του διαζυγίου του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες τραγουδούσαν «ντροπή σας ντροπή σας», «χαμένοι-χαμένοι» και «αντίο ΕΕ» στους ρυθμούς του τραγουδιού Auld Lang Syne.


Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα καλέσει τους Βρετανούς να αγκαλιάσουν αυτή «την ιστορική ευκαιρία» καθώς η χώρα παίρνει και επισήμως σήμερα διαζύγιο από την ΕΕ έπειτα από 47 χρόνια.


Σε ομιλία του προς το έθνος ο Τζόνσον αναμένεται να ζητήσει από τους Βρετανούς να τον βοηθήσουν «να απελευθερώσει όλη τη δυναμική της χώρας και να ανεβάσει το επίπεδο όλου του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Χιλιάδες ευρωσκεπτικιστές αναμένεται να γιορτάσουν την Ημέρα του Brexit στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις, όμως οι περισσότεροι Βρετανοί δεν σκοπεύουν να κάνουν κάτι ιδιαίτερο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 22:00 τοπική ώρα (00:00 ώρα Ελλάδας), την ώρα που ένα ρολόι το οποίο θα μετρά αντίστροφα τον χρόνο θα προβάλλεται στον τοίχο της επίσημης κατοικίας του στη Ντάουνινγκ Στριτ κατά την τελευταία ώρα πριν το Brexit στις 23:00 (τοπική ώρα, 01:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας).
«Η δουλειάς μας ως κυβέρνηση, η δική μου δουλειά, είναι να ενώσω τη χώρα και να την προχωρήσω μπροστά», θα πει ο Τζόνσον, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που έχουν δημοσιευθεί από το γραφείο του.
«Και το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να πούμε σήμερα είναι ότι αυτό δεν είναι ένα τέλος, αλλά μία αρχή», πρόκειται να τονίσει.
«Αυτή είναι η στιγμή που ξημερώνει και σηκώνεται η αυλαία σε μία νέα πράξη», θα επισημάνει ο Τζόνσον. «Είναι μία στιγμή πραγματικής εθνικής ανανέωσης και αλλαγής».


Σόου με φώτα και λέιζερ καθώς και άλλες εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες από την κυβέρνηση Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ ο επικεφαλής του κόμματος του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ πρόκειται να διοργανώσει μια «Γιορτή του Brexit» στην Πάρλιαμεντ Σκουέρ.
Από τις 23 Ιουνίου του 2016, ημέρα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, πέρασαν 1.318 μέρες, και απομένουν λίγες ώρες πριν η απόφαση αυτή περάσει στην ιστορία. Αύριο στις 23.00 το βράδυ, τοπική ώρα, είναι προγραμματισμένο να γίνει το επίσημο Brexit και μία σειρά από γεγονότα και εκδηλώσεις προγραμματίζονται στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας για να σημάνουν το γεγονός, με συγκρατημένους τόνους.
 Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 31 Ιανουαρίου του 2020, και μετά, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει πάψει να είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, τερματίζοντας έτσι μια σχέση που είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 1973 με την ένταξη της Βρετανίας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Οι συνολικά 73 ευρωβουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα είναι πια ευρωβουλευτές. Και στην Κομισιόν δεν θα υπάρχει πλέον κανένας Βρετανός επίτροπος. Όσο για τον Βρετανό πρωθυπουργό, εκείνος δεν θα παίρνει πια μέρος στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ. Το διαζύγιο είναι πλέον γεγονός. Για να επιστρέψει δε η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να προχωρήσει εκ νέου σε σχετικό αίτημα ένταξης το οποίο θα πρέπει με τη σειρά του να γίνει δεκτό και από τα 27 εναπομείναντα κράτη-μέλη.
Για τους επόμενους τουλάχιστον 11 μήνες, η Βρετανία θα συνεχίσει να αποτελεί κομμάτι της ενιαίας αγοράς και της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης, διανύοντας επί της ουσίας μια μεταβατική περίοδο… προς την έξοδο. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, οι Βρετανοί πολίτες θα μπορούν να συνεχίζουν να ταξιδεύουν ελεύθερα, να ζουν και να εργάζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως άλλωστε, κατά αντιστοιχία, και οι Ευρωπαίοι πολίτες πίσω στη Βρετανία. Το καθεστώς ελεύθερης κυκλοφορίας θα συνεχίσει, με άλλα λόγια, να ισχύει όχι μόνο για τα πρόσωπα αλλά και για τα εμπορεύματα, τις υπηρεσίες και τα κεφάλαια.  
 Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ήθελε η μεταβατική περίοδος να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020, για να μπορέσει έτσι η Βρετανία να μπει επισήμως σε μια νέα φάση από την 1η Ιανουαρίου του 2021. Ωστόσο, θεωρητικώς, η μεταβατική περίοδος θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και ως τον Ιανουάριο του 2022 ή του 2023.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου