Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Η Μαγκνταλένα Άντερσον -ξανά- πρωθυπουργός της Σουηδίας

 


Η Σουηδή Μαγκνταλένα Άντερσον διορίστηκε πρωθυπουργός για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες τη Δευτέρα, αφού οι βουλευτές αποδέχθηκαν το σχέδιό της να ηγηθεί μιας μονοκομματικής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης.

Η Άντερσον διορίστηκε πρωθυπουργός για πρώτη φορά την περασμένη Τετάρτη - όταν σχεδίαζε να ηγηθεί ενός δικομματικού συνασπισμού με τους Πράσινους - αλλά παραιτήθηκε μόλις επτά ώρες αργότερα αφού απέτυχε να λάβει κοινοβουλευτική υποστήριξη για τον προϋπολογισμό της και οι Πράσινοι παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση ως απάντηση.

Η Άντερσον κέρδισε οριακά την ψηφοφορία της Δευτέρας. Θα χρειαζόταν πλειοψηφία 175 ψήφων για να την σταματήσει και, στην περίπτωση αυτή, 173 Σουηδοί βουλευτές αντιτάχθηκαν. Η ψηφοφορία ήταν το πρώτο βήμα σε μια στρατηγική που η ίδια ελπίζει να οδηγήσει σε νίκη σε εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ως επικεφαλής μιας μονοκομματικής κυβέρνησης, θα επιδιώξει τώρα να συνάψει συμφωνίες με βάση ένα ετερόκλητο φάσμα συμμάχων - συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων των Πρασίνων, της Αριστεράς και του Κέντρου που την υποστήριξαν ως πρωθυπουργό - αντί να επιδιώξει να συμφωνεί ευρείες στρατηγικές με αυτά τα κόμματα όπως προσπάθησε να κάνει ο προκάτοχός της και συνάδελφός της στο κόμμα Στέφαν Λεβέν.

Αλλά αυτό δεν θα είναι εύκολο. Η ακατάστατη διαδικασία που οδήγησε στον διορισμό και την παραίτηση της Άντερσον από την πρωθυπουργία την ίδια μέρα αντανακλούσε τη δυσκολία που είχε να ενώσει συμμάχους πίσω από την πολιτική της ατζέντα. Το Κόμμα των Πρασίνων και το Κόμμα του Κέντρου έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ το Κόμμα του Κέντρου και το Αριστερό Κόμμα έχουν ριζικά διαφορετικές απόψεις για τις δαπάνες πρόνοιας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου