Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Πώς η Γεννηματά χαλάει τα σχέδια του Τσίπρα

Ο εκλογικός νόμος αποτέλεσε κομβικό σημείο για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με την Κουμουνδούρου και το Μαξίμου να πέφτουν έξω για μία ακόμη φορά στην εκτίμησή τους για την στάση που θα κρατούσε η
Χαρίλαου Τρικούπη στο επίμαχο ζήτημα.
Πριν από την ψήφιση του εκλογικού νόμου και μετά την συνάντηση Τσίπρα – Παπανδρέου, στελέχη του κόμματος αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες εξέφραζαν την βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρξει επίσημη προσέγγιση μεταξύ της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ μιλώντας με πρώην ..συντρόφους τους έλεγαν χάριν αστεϊσμού: «αποφασίστε με ποιόν θα έρθετε στον ΣΥΡΙΖΑ με την Φώφη ή τον Γιώργο», εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι στο άμεσο μέλλον και σε κάθε περίπτωση πριν από τα τέλη του 2016 θα υπάρξει η προσέγγιση των δύο πολιτικών χώρων. Παράλληλα με το παραπάνω ερώτημα εμφανίζεται και το δίλλημα της συμπόρευσης με την ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη όπου το επώνυμο του αρχηγού της ΝΔ δημιουργεί αρνητικά ανακλαστικά σε έναν κόσμο της Κεντροαριστεράς που έχει μνήμες από την δεκαετία του 90. 

Η διπλή πίεση για τον εκλογικό νόμο

Για τον λόγο αυτό και η πίεση του Μ. Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο ασκήθηκε στην Φ. Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Αλλά και σε αυτό το σημείο η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διέψευσε τις προσδοκίες του Μαξίμου. Η κ. Γεννηματά έλαβε μία κρίσιμη απόφαση για τον εκλογικό νόμο στον βαθμό που πιεζόταν από δύο ισχυρούς πόλους στο εσωτερικό του κόμματος: από την μία πλευρά τα παλαιά κομματικά στελέχη μεταξύ των οποίων και ο Μ. Όθωνας που υποστήριζαν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να ακολουθήσει την στάση του ΚΚΕ.
Από την άλλη πλευρά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι μετά από πέντε χρόνια σκληρής αντιπαράθεσης με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν και δεν θέλουν να συνυπογράψουν οποιαδήποτε συνεργασία με το κυβερνών κόμμα. Η κ. Γεννηματά έκοψε τον ομφάλιο λώρο της νέας προέδρου από τους κομματικούς και από την άλλη πλευρά έθεσε όρια στην ΚΟ παίρνοντας αποστάσεις από τον Ευ. Βενιζέλο ο οποίος στις ομιλίες του κάνει λόγο για την επιτυχία των κυβερνήσεων ΝΔ ΠΑΣΟΚ όπου ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος. 

Η τακτική της Φώφης

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν προσανατολίζεται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και με την ΝΔ κάνοντας πράξη το σύνθημα για την δημιουργία αυτόνομου πολιτικού πόλου μεταξύ των δύο κομμάτων με τα υψηλότερα ποσοστά. Στον ΣΥΡΙΖΑ που περίμεναν ότι το ΠΑΣΟΚ θα έκανε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της συνεργασίας, βρέθηκαν προ απροόπτου και απάντησαν με πυρ ομαδόν από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη κατά του ΠΑΣΟΚ το οποίο αντιμετωπίζουν πλέον ως εκπρόσωπο του παλαιού πολιτικού συστήματος.
Η χυδαία προσωπική επίθεση του Π. Καμμένου κατά της Φ. Γεννηματά για την οποία δεν πήρε θέση κανένα στέλεχος της κυβέρνησης αλλά και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις του Μ. Μαξίμου και κυβερνητικών στελεχών κατά  του ΠΑΣΟΚ, καταδεικνύουν τις προθέσεις της κυβέρνησης κατά της κ. Γεννηματά. 
Στα σχέδια του Μαξίμου είναι να προσεγγίσει μεσαία στελέχη της Κεντροαριστεράς με την συνεργασία κυβερνητικών στελεχών που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ όπως ο Χρ. Σπίρτζης και ο Π. Κουρουμπλής. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση δικτύων δημάρχων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ανά την επικράτεια ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δημιουργούνται δίκτυα με πρώην μεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον συνδικαλιστικό χώρο καθώς τα οποία αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.  
Με την στάση της η κ. Γεννηματά έβαλε ένα στοπ στην «λεηλάτηση» του χώρου όπως είπε στην ομιλία της στην βουλή και ξεκαθάρισε ότι οι προσεγγίσεις μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν  τις …ευλογίες  της Χαριλάου Τρικούπη.
Στην Κουμουνδούρου παρατηρούν ότι η …πολεμική που έχει ακολουθήσει η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δυσκολέψει την προσέγγιση με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στο Μαξίμου καταγράφουν την άρνηση προβεβλημένων πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Τα ονόματα που ακούγονται για τον ανασχηματισμό του φθινοπώρου παραμένουν να είναι αυτά της Μ. Ξενογιαννακοπούλου και του Φ. Κουβέλη χωρίς να υπάρχει κάποιο όνομα έκπληξη στην λίστα του Πρωθυπουργού. 

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου