Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Το θρίλερ του Ιουλίου 2015 είναι εδώ: στον αέρα η συμφωνία


to-thriler-tou-iouliou-2015-einai-edw-ston-aera-i-sumfwnia

Η ομολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι ο «συμβιβασμός των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ σημαίνει νέα πρόσθετα μέτρα για μετά το 2018 και η αναφορά Μοσκοβισί έξω από το Μαξίμου για συμφωνία - πακέτο, αποτυπώνει τον νέο «εγκλωβισμό» της κυβέρνησης. 
Η ρητορεία ότι είμαστε κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης και έναρξης της συζήτησης για το χρέος «διαψεύδεται» στον βαθμό που από την πλευρά των δανειστών μπαίνουν στο τραπέζι νέα σκληρά προαπαιτούμενα για συντάξεις, αφορολόγητο, εργασιακά κ.α  ακόμη και για να ξεκινήσει η όποια συζήτηση για το χρέος.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί το βράδυ της Δευτέρας μιλώντας στο  συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου προσδιόρισε πολλά από τα μέτρα μιλώντας για αναμόρφωση κοινωνικών επιδομάτων- που θα γίνει με την βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας-  για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, αλλά νέες ριζικές μεταρρυθμίσεις  στην αγορά εργασίας.

Ανατροπή του οδικού χάρτη και σενάρια πολιτικών εξελίξεων   

Η διαφαινόμενη ανατροπή του «οδικού χάρτη» στον οποίο πόνταρε η κυβέρνηση  - κλείσιμο αξιολόγησης, χρέος, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, έξοδος στις αγορές - αναζωπυρώνει τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις ακόμη και για προσφυγή στις κάλπες. Κάτι για το οποίο εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την Δευτέρα από το βήμα διεθνούς συνεδρίου.
Ο κίνδυνος να πυροδοτηθούν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν φαίνεται είτε να αξιολογείται ως σοβαρός είτε να απασχολεί ιδιαιτέρως τους δανειστές.
Αν δεν τον επιδιώκουν σε ένα βαθμό.
Το σκηνικό της ασφυκτικής πίεσης παραπέμπει και στον Ιούλιο του 2015 αλλά και στον Δεκέμβριο του 2014 όταν η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου έκλεινε προαπαιτούμενα και η πλευρά των δανειστών ζητούσε πρόσθετες «εγγυήσεις» και μέτρα με το περίφημο mail Χαρδούβελη.    

Η επιθετική «απόγνωση» του Τσακαλώτου 

Η ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητηρίου  ήταν εξόχως επιθετική και για το ΔΝΤ και για τους Ευρωπαίους εταίρους και ζήτησε ο συμβιβασμός τους να μην γίνει στην πλάτη της Ελλάδας. 
Επέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας ότι αντί να τα βάζει με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, προτιμά να πιέζει την Ελλάδα για νέα μέτρα.
Και άφησε αιχμές και κατά των Ευρωπαίων, οι οποίοι όπως ανέφερε, ενώ έχουν κάνει πολλά πράγματα προς όφελος της Ελλάδας, δεν έχουν το δικαίωμα να διαπραγματεύονται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και κεκτημένων για αλλαγές στα εργασιακά.

Ο κ. Τσακαλώτος πρότεινε ενδιάμεση λύση για τη διαφωνία που έχει προκύψει ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους όσον αφορά τον ετήσιο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μετά το τέλος του Μνημονίου. 
Είπε ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συμβιβαστούν σε μείωση του στόχου στο 2,5%, με την ελληνική κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι θα χρησιμοποιήσει το δημοσιονομικό χώρο που θα της δώσει αυτή η μία μονάδα για να υποστηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις με φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις και συνεπώς να τονώσει την ανταγωνιστικότητα.
Αναφερόμενος τέλος στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε την πάγια θέση του τι χρειάζεται λύση το ταχύτερο δυνατό, λέγοντας ότι εάν η ευρωζώνη αναβάλει εκ νέου τις αποφάσεις για την Ελλάδα αυτό θα είναι κακό για ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπλοκ.
 

Η αποστολή του Μοσκοβισί στο Μαξίμου- Τσίπρας έχουμε αποδείξει τη βούλησή μας   

Ο Μοσκοβισί απεσταλμένος του πλέον φιλικού Θεσμού δηλ της Κομισιόν είδε τον Τσίπρα στο Μαξίμου και μίλησε για πρώτη φορά μετά από καιρό ,για συμφωνία- πακέτο που σημαίνει όπως είπε «μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας και από την άλλη συζήτηση για το χρέος».
Ο πρωθυπουργός από την άλλη διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θέλει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος για την Ευρώπη θυμίζοντας πως ως σύνολο αντιμετωπίζουν κρίσιμες προκλήσεις.
Επισήμανε ότι, η Ελλάδα ως χώρα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις όχι μόνο αναφορικά με την οικονομική κρίση, αλλά και την προσφυγική κρίση και την κρίση ασφάλειας. «Γι’ αυτό πιστεύω», υπογράμμισε, «ότι τώρα είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για όλες τις πλευρές», σημειώνοντας ότι έχουμε ήδη αποδείξει τη βούληση μας και πως όμως περιμένουμε και από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου