Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Η κυβέρνηση παίζει τα “ρέστα” της για το χρέος – Φοβάται επιπλέον μέτρα ως αντάλλαγμα


Η κυβέρνηση παίζει τα “ρέστα” της για το χρέος – Φοβάται επιπλέον μέτρα ως αντάλλαγμα  - Κεντρική Εικόνα

Το δρόμο των αμοιβαίων υποχωρήσεων, ώστε έως τα τέλη της εβδομάδας να υπάρξει τεχνική συμφωνία για τη β΄αξιολόγηση,  προκρίνει ο επίτροπος επί των οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί όπως προκύπτει από τις συναντήσεις που είχε με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.   
Ο κ. Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό εξέφρασε την ελπίδα για έναν συμβιβασμό μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία - πακέτο. Όπως εξήγησε, συμφωνία - πακέτο σημαίνει μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας και, από την άλλη, συζήτηση για το χρέος.

Σημείωσε  ότι όσο οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τόσο και οι δανειστές πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι συνεχίζονται προς τη σωστή κατεύθυνση οι συζητήσεις, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να βασιστούμε στη λιτότητα, χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Πρόσθεσε ότι η ενδυνάμωση της οικονομίας είναι ένα πράγμα, η λιτότητα ένα άλλο, καθώς και ότι μια συμφωνία θα δυναμώσει την οικονομία.
Ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για ισχυρή πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, χαρακτηρίζοντας επιτυχημένη την πρώτη αξιολόγηση.
Τόνισε επίσης ότι η Κομισιόν, είναι υπέρ μιας ισχυρής Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, ενώ επεσήμανε ότι γνωρίζει πως «η ελληνική κοινωνία νιώθει συνδεδεμένη με το ευρώ».
Ο επίτροπος δήλωσε εξάλλου ότι η Κομισιόν «βλέπει» ανάπτυξη 2,5%-3% στην Ελλάδα το προσεχές έτος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια της συνάντησης Τσίπρας και Μοσκοβισί εξέφρασαν την κοινή πεποίθηση ότι η κυβέρνηση και εταίροι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι τώρα είναι ώρα για γενναίες αποφάσεις για όλες τις πλευρές, μεταδίδει το ΑΠΕ.
Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι είναι ώρα και για εμάς να αναλάβουμε την ευθύνη μας και σημείωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτή τη συζήτηση.
Προσέθεσε ότι στο κρίσιμο Europgroup της 5ης Δεκεμβρίου πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση, κάτι που θα είναι, όπως τόνισε, ένα πάρα πολύ θετικό σήμερα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρωζώνη.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι σκοπός μας είναι να γίνουμε από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης και ότι ήδη έχουμε επιτύχει εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα και η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης.
Η Ελλάδα έχει απολύτως την ικανότητα για ανάκαμψη και αξίζει της εμπιστοσύνης μας, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, για να σημειώσει ότι «θέλουμε να είναι μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» και πως «τώρα είναι η ώρα η Ελλάδα να καρπωθεί τα οφέλη των προσπαθειών της, με ανάτπυξη, επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης».
Σε πολιτική συμφωνία για αξιολόγηση και χρέος ποντάρει η κυβέρνηση
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ποντάρει σε μια πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης και την άμεση λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016, με το Μέγαρο Μαξίμου να εκφράζει την αισιοδοξία του.
Ωστόσο, επικρατεί ανησυχία για τα μέτρα που θα ζητηθούν από την ελληνική πλευρά αν επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο Βερολίνο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για το χρέος και τα πλεονάσματα. 
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι διαπραγματεύσεις ήδη "σκαλώνουν" στα σκληρά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές να λάβει η κυβέρνηση στα εργασιακά, αλλά και στα μέτρα για το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά που οι θεσμοί διαβλέπουν πως θα χρειαστούν από το 2017.
Αυτό μάλιστα φάνηκε και στην τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου με τους θεσμούς το Σάββατο, όπου καταγράφηκε μεγάλο χάσμα παραμένει και αναμένεται να συμβεί το ίδιο και κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου οι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν αν εκπληρώθηκαν οι δεσμεύσεις για ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης.
Πολιτική συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου «βλέπει» το Μαξίμου
Είναι εφικτός ο στόχος να υπάρξει πολιτική συμφωνία έως τις 5 Δεκέμβρη, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ενώ σημείωναν ότι είναι εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα μετά το 2018. Πολιτική συμφωνία σημαίνει ότι οι δυο πλευρές είναι σύμφωνες ότι έκλεισε το δημοσιονομικό, τα ενεργειακά και τα εργασιακά και από εκεί και πέρα προχωρεί η υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Για το θέμα του χρέους αναφέρουν, ότι στόχος είναι να υπάρχει καθαρός διάδρομος δεκαετίας και σημείωναν ότι είναι σημαντικές οι σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, καθώς και η επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στο Άμπου Ντάμπι.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι το βασικό είναι να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών, σε συντονισμό με την κυπριακή κυβέρνηση και προσθέτουν, ότι παρά τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα των εγγυήσεων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη λύση του Κυπριακού.
Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters: Βιώσιμο χρέος μόνο με σταθερό επιτόκιο
Στις εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο κυβερνητικός αξιωματούχος, η μείωση του ελληνικού χρέους που είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο είναι απαραίτητη για να μπει το χρέος σε βιώσιμη πορεία.
«Η αλλαγή ενός μέρους τους χρέους που είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο σε σταθερό θα βοηθήσει να αποφευχθεί ένα πιθανός φαύλος κύκλος, εάν τα επιτόκια αυξηθούν μακροπρόθεσμα» είπε στο πρακτορείο ο ίδιος αξιωματούχος.
Καμπανάκι" από τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο
Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο ανέφερε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, μιλώντας στο Συνέδριο με θέμα: «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Ο κ. Λιαργκόβας επισήμανε ότι στόχοι για πλεονάσματα πάνω από 2% δεν είναι εφικτοί και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να κρατούν την χώρα δέσμια σε ύφεση. Τέτοιες απαιτήσεις είναι καταστροφικές ακόμη και για τους δανειστές μας είπε, εκτιμώντας ότι απαιτούνται αλλαγές στο μείγμα πολιτικής.
Ο γενικός διευθυντής το ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας επισήμανε ότι οριστική ρύθμιση του χρέους στην παρούσα χρονική περίοδο δεν είναι εφικτή λόγω περιορισμών που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και ζητήματος του επιπέδου της εμπιστοσύνης στης ελληνική οικονομία κα οικονομική πολιτική. Η δρομολόγηση όμως μιας πορείας ρύθμισης του ελληνικού χρέους που θα σηματοδοτήσει ότι η Ελλάδα είναι άρρηκτα δεμένη στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είναι εφικτή και θετική επισήμανε ο κ. Βέττας. Εδωσε, επίσης, έμφαση στις ξένες επενδύσεις που απαιτούνται για να εξέλθει η οικονομία από την κρίση προσδιορίζοντας σε 10 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου