Η προοπτική εξόδου από την κρίση είναι ορατή, αλλά ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι, οι οποίοι απαιτούν εγρήγορση προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.
«Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τα τέλη του έτους. Αυτό θα είναι καταλύτης για μια σειρά θετικών κινήσεων από την πλευρά των εταίρων», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου.
Ο βασικότερος κίνδυνος, που θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία ανάκαμψης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η μη επίτευξη έγκαιρης συμφωνίας για την αξιολόγηση και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Επίσης μία αναβολή των αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους από τους δανειστές θα αποτελούσε τροχοπέδη για τις επενδύσεις στη χώρα. Θα επιβάρυνε επίσης τη θέση των ελληνικών επιχειρήσεων στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.
Η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην έγκαιρη προώθηση μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζοντας πως «αυτό δεν είναι ήττα αλλά νίκη».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «σήμερα δεν νοείται νέα οπισθοδρόμηση. Ας μας διδάξουν επιτέλους τα λάθη του παρελθόντος και ο μύθος του Σίσυφου. Και η προτροπή δεν αφορά μόνο εμάς αλλά και τους εταίρους μας».
Όχι εφησυχασμός
H σημαντική πρόοδος που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία αντανακλάται στην υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2014.
Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές δεν δικαιολογούν εφησυχασμό καθώς η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Όπως υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ, "προκειμένου να κεφαλαιοποιηθούν οι θετικές έως τώρα εξελίξεις απαιτείται προσήλωση στους στόχους του προγράμματος και κυρίως η επιτάχυνση στο ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασισθεί." Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαία η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος που περιλαμβάνει μια σειρά ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις στις αγορές, με προσδοκώμενα οφέλη για την οικονομική δραστηριότητα. Αν συμβεί αυτό, οι θετικές επιπτώσεις θα γίνουν γρήγορα αισθητές και θα ισχυροποιηθεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με επιταχυνόμενους ρυθμούς από το 2017 και μετά.
Για το χρέος
Παράλληλα, θα ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων μέτρων και για τον καθορισμό ενός «οδικού χάρτη» μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα οδηγήσει σε σημαντική περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων τους. Επιπρόσθετα, θα ασκήσει καθοδική πίεση στο κόστος χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και θα συμβάλλει στην πολύ ταχύτερη επιστροφή των καταθέσεων, με αποτέλεσμα την περαιτέρω χαλάρωση και τελικά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.
Αυτές οι εξελίξεις θα επιτρέψουν τη διατηρήσιμη πρόσβαση του ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές και θα θέσουν σε κίνηση έναν ενάρετο κύκλο που θα σηματοδοτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μελλοντικές προοπτικές της χώρας, την οριστική έξοδο από την κρίση και την επιστροφή σε διατηρήσιμη και εξωστρεφή οικονομική ανάπτυξη.
Ο οδικός χάρτης
Ο διοικητής της ΤτΕ προέβλεψε ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει τεθεί για φέτος θα υπερκαλυφθεί, χαρακτηρίζοντας επιτεύξιμο και τον αντίστοιχο στόχο για το 2017. Ο ίδιος πρότεινε έναν "οδικό χάρτη" έξι σημείων για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.
Αναγνώρισε ότι μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των υπολοίπων πιστωτών της χώρας "υπάρχουν σημαντικές διαφορές" υποστηρίζοντας ότι ο στόχος για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ από το 2019 είναι συμβατός με την βιωσιμότητα του Χρέους εφόσον συνοδευτεί από μέτρα ελάφρυνσης του, όπως η κατά 20 χρόνια επέκταση στις λήξεις των ομολόγων.
Τα έξι σημεία:
α. επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.
β. Αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
γ. Κινήσεις στο χρέος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup θα διευκολύνουν την επιστροφή της εμπιστοσύνης. Μια μείωση του στόχου στα πλεονάσματα μετά το 2018 στο 2%.
δ. Χαλάρωση και τελικά κατάργηση των capital controls
ε. Αλλαγή στο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών μετά το 2018 ή με περαιτέρω περικοπή δαπανών και αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
στ. Μείωση της ανεργίας με κατάλληλες πολιτικές απασχόλησης.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου