Συνολικά 203 ημέρες τον χρόνο εργάζεται ο μέσος Έλληνας πολίτης ώστε να… αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος. Και την επομένη, στις 23 Ιουλίου δηλαδή, θα μπορεί τα επενδύσει τα εισοδήματα που βγάζει στον ίδιο και την οικογένειά του.
Αυτό προκύπτει από την έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνα.
Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (Tax Freedom Day) είναι, με απλά λόγια, η πρώτη ημέρα του χρόνου κατά την οποία μπορούμε να πούμε ότι έχουμε εξοφλήσει τις φορολογικές μας υποχρεώσεις προς το κράτος και εργαζόμαστε πλέον για τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας.
Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2016 ήταν η 6η Ιουλίου. Δηλαδή σε ένα χρόνο οι Έλληνες φορτώθηκαν μισό μήνα ακόμα. Σε σχέση με το 2006 εργάζονται 2 μήνες παραπάνω, για… λογαριασμό του κράτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2017 υπολογίζεται ότι η εφορία και τα Ταμεία απομυζούν το εισόδημα 203 ημερών ενός μέσου εργαζόμενου, ενώ το 2016 απορροφούσε τις εισπράξεις 188 ημερών, έναντι περίπου 130 ημερών που ήταν το 2007, εξαιτίας της συνεχούς αύξησης φόρων και εισφορών στη χώρα μας.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν τις περισσότερες ημέρες για να καλύψουν τα φορολογικά τους βάρη και κάθε είδους υποχρέωση προς το δημόσιο, ενώ είναι και από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ανταποδοτικότητα των φόρων.
fimotro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου