Παρασκηνιακές συζητήσεις που αφορούν την παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα έγιναν στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Ουάσινγκτον, ενώ υπήρξαν και συμφωνίες που κατά τα φαινόμενα δεν θα ανακοινωθούν, αλλά θα υλοποιούνται στην πράξη, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News, η Ουάσινγκτον φέρεται να ζήτησε να μπορεί να χρησιμοποιεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να επανασυναρμολογεί στην περιοχή ελικόπτερα που θα φτάνουν με πλοία.
Μία τέτοια βάση των ΗΠΑ στην περιοχή, ουσιαστικά θα χρησιμοποιείται και για τον έλεγχο χωρών όπως η Μολδαβία και άλλων που έχουν σχέση με τις ενεργειακές πηγές στην περιοχή, ενώ η Αθήνα θεωρεί ότι μία βάση των ΗΠΑ θα αποτρέπει τυχόν «ορέξεις» της Τουρκίας για εισβολή από τον Έβρο, σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν επίσης -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- τη χρησιμοποίηση της Λάρισας ως βάσης για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που εκτιμάται ότι αποτελούν το μέλλον της αεροπορίας, ενώ ως εναλλακτική λύση εξετάζεται η βάση στην Ανδραβίδα. Αντίθετα, δε συζητείται πλέον το ενδεχόμενο μίας βάσης στο Αγρίνιο, λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής μίας βάσης από το μηδέν.
Ως αντάλλαγμα, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα φέρεται να ζητά τη συμβολή των ΗΠΑ για την αναβάθμιση του μικρού ναυστάθμου στη Σούδα της Κρήτης Οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν οικονομικά στο μεγάλο αυτό έργο, με στρατιωτικούς παράγοντες στην Αθήνα να κάνουν λόγο για την ασφάλεια που μπορεί να παρέχει ο ελληνικός στόλος στη βάση της Σούδας, αλλά και για πιθανή χρησιμοποίησή του σε αμερικανικές και νατοϊκές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν τέθηκε αίτημα από την αμερικανική κυβέρνηση για υπογραφή συμφωνίας πενταετούς διάρκειας για τη βάση της Σούδας, κάτι με το οποίο διαφωνούν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Κοτζιάς.
newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου