Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Αγεφύρωτο το χάσμα στην Ισπανία - Τριγμοί και στην Ευρώπη


agefurwto-to-xasma-stin-ispania---trigmoi-kai-stin-eurwpi

Με καζάνι που βράζει εξακολουθεί να μοιάζει η κατάσταση στην Ισπανία, ένα 24ωρο μετά το καταλανικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Το συντριπτικό 90% που «έπιασε» το «ναι» στην σημαδεύτηκε, ωστόσο, από την άγρια καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις που επέβαλε η Μαδρίτη, με τις αντιδράσεις ολοένα και να πληθαίνουν.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η στάση της ΕΕ και των ευρωπαίων ηγετών που στην πλειονότητά τους επέλεξαν τη σιωπή για την πρωτοφανή βία που σημειώθηκε χθες. Μετά από 24 ώρες μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ πήρε θέση, επιλέγοντας να στηρίξει τον Ραχόι. Στη σχετική δήλωση, η Κομισιόν χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως «παράνομο» αλλά και ως ένα... «εσωτερικό ζήτημα» για την Ισπανία. Κάλεσε και τις δύο πλευρές να προσέλθουν στον διάλογο ενώ καταδίκασε τη βία λέγοντας πως «δεν μπορεί ποτέ αυτή να αποτελεί εργαλείο στην πολιτική».Ωστόσο εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για να διαχειριστεί την κατάσταση. 
Ανάμεσα στο πολιτικό κόστος του να παρέμβουν σε ένα ζήτημα που αφορά ένα από τα κράτη πυλώνες της ΕΕ και στο πολιτικό κόστος του να μην παρέμβουν καθόλου ή να το κάνουν χλιαρά, οι Βρυξέλλες επέλεξαν το δεύτερο. «Πρόκειται για μια no-win κατάσταση» αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico. 
«Στο θέμα το εάν έχουμε μια επιστροφή του πολιτικού ρίσκου στην ΕΕ (με την υπόθεση της Καταλονίας), η απάντηση είναι ότι το πολιτικό αυτό ρίσκο δεν εξαφανίστηκε ποτέ. Η πραγματική δουλειά βρίσκεται μπροστά μας, είτε κοιτάξει κανείς στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία, τις διαπραγματεύσεις για το Brexit ή τις συζητήσεις την κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία» αναφέρει στο Bloomberg ο  Carsten Nickel της Teneo Intelligence.

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Εν τω μεταξύ, με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι αναλυτές τις επόμενες κινήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση της Καταλονίας. Ο πρόεδρος της περιφέρειας, Κάρλες Πουτζντεμόν, δήλωσε μετά το αποτέλεσμα ότι «η περιφέρεια της Καταλονίας κέρδισε το δικαίωμα στην ανεξαρτησία μετά το δημοψήφισμα». Την ίδια στιγμή, πάνω από 40 συνδικάτα και οργανώσεις της Καταλονίας κήρυξαν απεργία για αύριο, Τρίτη, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να διαμαρτυρηθούν για το πρωτοφανές κύμα βίας από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης. 
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Καταλονίας κάλεσε για διεθνή διαμεσολάβηση προκειμένου να επιλυθεί η μεγαλύτερη συνταγματική κρίση στην Ισπανία εδώ και δεκαετίες. «Δεν είναι ένα εσωτερικό θέμα, είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε διαμεσολάβηση. Δεν θέλουμε ένα τραυματικό σχίσμα. Θέλουμε μια νέα κατανόηση μέσα στο ισπανικό κράτος» δήλωσε ο Πουτζντεμόν. 
Παρά τις ανωτέρω δηλώσεις, ο ίδιος επέμεινε πάντως ότι το δημοψήφισμα είναι νόμιμο και δεσμευτικό και έτσι η απόφασή του πρέπει να εφαρμοστεί. Τα σχόλιά του άνοιξαν ξανά τη συζήτηση για το ενδεχόμενο μονομερούς ανακήρυξης της ανερξαρτησίας. Ειδικότερα, ο Πουτζντεμόν ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποστείλει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο καταλανικό κοινοβούλιο, προκειμένου αυτό να δράσει σύμφωνα με το νόμο του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με το σχετικό νόμο -στη βάση του οποίου έγινε το δημοψήφισμα και τον οποίο τα ισπανικά δικαστήρια έκριναν παράνομο- ανέφερε ότι μέσα σε 48 ώρες θα πρέπει να κηρυχθεί η ανεξαρτησία στην περίπτωση που επικρατήσει το «Ναι». 

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα των Financial Times, αν το καταλανικό κοινοβούλιο αποφασίσει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση έχει τις εξής επιλογές: Πρώτον, η ακραία επιλογή είναι η μονομερής διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Υπάρχουν ωστόσο και πιο μετριοπαθείς επιλογές. Οι Καταλανοί θα μπορούσαν να πουν ότι η περιφέρεια έχει πλέον δικαίωμα στην ανεξαρτησία και να ξεκινήσεουν μια σειρά από συζητήσεις με την ισπανική κυβέρνηση και την ΕΕ για τα επόμενα βήματα. Θα μπορούσε επίσης η καταλανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες εκλογές για να πάρει ακόμη ισχυρότερη εντολή. 
Σύμφωνα με όσα αναφέρεουν οι FΤ, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι στην περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας, η κυβέρνηση του Ραχόι θα αναγκαστεί να προσφύγει στο άρθρο 155 του Συντάγματος και να άρει την αυτονομία της Καταλονίας. Το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στην ιστορία. Εάν η Καταλονία προχωρήσει σε πιο μετριοπαθείς κινήσεις, η ισπανική κυβέρνηση πιθανότητα δεν μπει στο κόπο να ανοίξει γύρο συνομιλιών. Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα αφορά επίσης το βαθμό που διωχθούν δικαστικά όσοι εμπλέκονται στο δημοψήφισμα τις ενδεχόμενες νέες αντιδράσεις.  
Ο ισπανός πρωθυπουργός δείχνει να εμμένει στην σκληρή γραμμή παρά το σάλο αντιδράσεων που προκάλεσε η ωμότητα της αστυνομικής βίας.  «Δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα, τα σώματα ασφαλείας λειτούργησαν για την προστασία της νομιμότητας» είπε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα το βράδυ της Κυριακής, σημειώνοντας ότι το δημοψήφισμα... δεν έγινε ποτέ. 

Γράφημα: Bloomberg
Γράφημα: Bloomberg

Τη Δευτέρα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες που αφορούν την Ισπανία βυθίστηκαν σε χαμηλό 11 μηνών, με οικονομικούς αναλυτές να αναφέρουν ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση της έντασης μπορεί να διακυβεύσει την εύθραυστη ανάδυση της χώρας από την ύφεση. Υπενθυμίζεται ότι η Καταλονία είναι το κέντρο της ισπανικής βιομηχανίας και τουρισμού και αντιστοιχεί στο 1/5 της συνολικής ισπανικής οικονομίας. Τα φορολογικά της έσοδα συνεισφέρουν με κομβικό τρόπο στον ισπανικό προϋπολογισμό. 

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου