Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Μίνι ο ανασχηματισμός, μεγάλο το παρασκήνιο για Δραγασάκη και Κουβέλη


mini-o-anasximatismos-megalo-to-paraskinio-gia-dragasaki-kai-koubeli

Σε έναν μίνι ανασχηματισμό με περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την υπόθεση με την Ράνια Αντωνοπούλου που οδήγησε σε δύο νέες κενές θέσεις στο υπουργικό του συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι επέλεξε τη λύση των διορθωτικών αλλαγών στη βάση της πλήρωσης των κενών θέσεων προκειμένου να διατηρήσει το «χαρτί» ενός μεγάλου ανασχηματισμού σε μετεγενέστερο χρόνο, κάτι που θα σηματοδοτήσει και την είσοδο προς την τελική ευθεία για τις εκλογές.

Το στίγμα και τον τόνο του ανασχηματισμού έδωσαν οι επιλογές δύο βασικών προσώπων: του Γιάννη Δραγασάκη για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομίας και του Φώτη Κουβέλη για την θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας. Και οι δύο επιλογές του Αλέξη Τσίπρα ήταν κατά το μάλλον ή το ήττον εκπλήξεις, καθώς κανένα από τα δύο ονόματα δεν είχαν ακουστεί τις προηγούμενες ημέρες. Το παρασκήνιο των δύο αυτών επιλογών του πρωθυπουργού είναι πλούσιο.

Το μπρα ντε φερ για το Οικονομίας και η επιλογή Δραγασάκη

Η επιλογή Δραγασάκη φαίνεται να είναι, σε κάποιο βαθμό, προϊόν ισορροπιών. Τις προηγούμενες ημέρες, ακουγόταν το όνομα του κ. Χαρίτση για το συγκεκριμένο υπουργείο, ωστόσο το νεαρό της ηλικίας του καθώς και η ύπαρξη του έτερου υφυπουργού κ. Πιτσιόρλα φαίνεται πως έπαιξαν κάποιο ρόλο. Όπως ανέφερε το TheTOC από το πρωί της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός σκεφτόταν πολύ σοβαρά την επιλογή Δραγασάκη. Κατά τη διάρκεια των πολύωρων συσκέψεων που είχε την Τετάρτη, εκφράστηκαν ωστόσο από κάποιους δεύτερες σκέψεις με βασική αιχμή τις υπερεξουσίες που θα αποκτούσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εάν έπαιρνε και το χαρτοφυλάκιο του Οικονομίας. Τελικώς, ο πρωθυπουργός επέμεινε στην επιλογή του.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρίτσης θα πρέπει μάλλον να θεωρηθεί ένας από τους «χαμένους» του ανασχηματισμού καθώς και ο ίδιος προετοίμαζε την άνοδό του στην «Α' 'Εθνική» λόγω των καλών επιδόσεων του στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Η ανάληψη του υπουργείου Οικονομίας καθιστά, πάντως, τον κ. Δραγασάκη υπεύθυνο για το σύνολο σχεδόν της οικονομικής πολιτικής, καθώς στα καθήκοντά του μέχρι τώρα ως επικεφαλής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής με γενική εποπτεία σε αυτά τα θέματα, προστίθενται πλέον και τα ειδικά θέματα του συγκεκριμένου υπουργείου. Το χαρτοφυλάκιο του κ. Δραγασάκη θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο στον κυβερνητικό σχεδιασμό καθώς σχετίζεται άμεσα με την προσέλκυση επενδύσεων, κομβικό στοιχείο για την επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια.

Το παρασκήνιο της επιστροφής Κουβέλη

Έντονο είναι το παρασκήνιο και για την υπουργοποίηση Κουβέλη. Η απόφαση να αναλάβει ο κ. Βίτσας το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δημιούργησε ένα πολύ σημαντικό κενό στο υπουργείο Άμυνας, καθώς ο κ. Βίτσας διαδραμάτιζε μέχρι πρότινος έναν διπλό ρόλο: του ισορροπιστή ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Καμμένο καθώς και του «ελεγκτή» των κινήσεων του τελευταίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός πρότεινε σε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβουν τη θέση του κ. Βίτσα, ωστόσο υπήρξαν αρνήσεις, μερικές εξ αυτών και λόγω της συνύπαρξης με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στο ίδιο υπουργείο. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του TheTOC, το όνομα του κ. Κουβέλη δεν είχε μπει καθόλου στο τραπέζι μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στον κ. Θοδωρή Δρίτσα να αναλάβει τη θέση του κ. Βίτσα και εκείνος αρνήθηκε, τότε ο πρωθυπουργός, την τελευταία στιγμή, τράβηξε το «χαρτί Κουβέλης».
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιλογή Κουβέλη δύσκολα θα εκληφθεί ως άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στις «πύρινες» ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού για να αντιληφθεί ότι αποτελεί μάλλον ανασχετικό παράγοντα σε οποιαδήποτε τέτοια σκέψη ή προσέγγιση. Η υπουργοποίηση Κουβέλη προκάλεσε «ανατριχίλες» σε παλιά στελέχη της ΔΗΜΑΡ και πρώην συνεργάτες του, όχι μόνο για την είσοδό του στην κυβέρνηση αλλά κυρίως για την τοποθέτησή του υπό τον ακραίο -όπως τον ονομάζουν- Πάνο Καμμένο.
Με ιδιαίτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον αναμένεται πάντως η συγκεκριμένη συγκατοίκηση, με δεδομένες τις παλαιότερες τοποθετήσεις του κ. Κουβέλη με τις οποίες «ξόρκιζε» το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα των ΑΝΕΛ.

Οι τρεις νέοι, η αποχώρηση και οι δύο παραμονές

Η απομάκρυνση του κ. Μουζάλα από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν φαίνεται να εξέπληξε κανέναν, καθώς έμοιαζε με το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποχώρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του TOC, η έξοδος Μουζάλα ήταν μάλιστα κοινή συναινέσει, με τις δύο πλευρές να το επιθυμούν εξίσου. 
Έκπληξη, ωστόσο, αποτέλεσε η παραμονή στο υπουργείο Πολιτισμού της Λυδίας Κονιόρδου, για την οποία υπήρχαν αρκετά παράπονα την προηγούμενη περίοδο, τόσο από κυβερνητικά όσο και από κομματικά στελέχη. Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας προσέθεσε έναν νέο υφυπουργό στο υπουργείο με αρμοδιότητα σε συγκεκριμένα θέματα πολιτισμού. Πρόκειται για τον εξωκοινοβουλευτικό Κωνσταντίνο Στρατή με θητεία ως συνεργάτη στα γραφεία των Δραγασάκη, Μπαλτά και Σταθάκη. Οι «κακές γλώσσες» λένε, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός έκανε τη συγκεκριμένη τοποθέτηση ως «δεκανίκι» στην κ. Κονιόρδου η οποία δείχνει να μην τα βγάζει πέρα και τόσο καλά στο χαρτοφυλάκιό της. Η τοποθέτηση Στρατή φαίνεται να ικανοποιεί εν μέρει και την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε εκφράσει στο παρελθόν σοβαρά παράπονα για την υπουργό. Σε αυτό το πλαίσιο, «χαμένοι» θα πρέπει να θεωρούνται οι Νίκος Φίληε και Νίκος Ξυδάκης, τα ονόματα των οποίων είχαν κυκλοφορήσει τις προηγούμενες ημέρες, ως υποψηφίων για την θέση του υπουργού Πολιτισμού. 
Στη θέση του παρέμεινε και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν την προηγούμενη περίοδο. Εκτός των άλλων, πάντως, μια ενδεχόμενη μετακίνηση ή αποχώρηση του κ. Κουρουμπλή από το κυβερνητικό σχήμα θα μπορούσε να εκληφθεί ως μεγάλο «άδειασμα» από τον πρωθυπουργό, δεδομένης και της πρότασης της ΝΔ για προανακριτική επιτροπή προς το πρόσωπό του. Στα new entries συμπεριλαμβάνεται και η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ που αναλαμβάνει τη θέση του προσφάτως παρατηθέντος κ. Ζουράρι, ως υφυπουργός Πολιτισμού. Η κ. Τζούφη θεωρείται μετριοπαθής βουλευτής, χωρίς εξάρσεις και ιδιαίτερα επιμελής. Νέο αίμα και ο Νάσος Ηλιόπουλος, πρώην ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και πρώην γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, στη θέση του αποπεμφθείσας κ. Αντωνοπούλου.

Η μείωση της ποσόστωσης των ΑΝΕΛ

Τέλος, στα συμπεράσματα από τον ανασχηματισμό θα πρέπει να προστεθεί και η μείωση της υπουργικής ποσόστωσης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων καθώς την θέση του κ. Ζουράρι έλαβε στέλεχος που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κίνηση αυτή φαίνεται πως δυσαρέστησε ιδιαίτερα δύο από τα στελέχη των ΑΝΕΛ που ευελπιστούσαν σε αναβάθμισή τους. Πρόκειται για τον κ. Παπαχριστόπουλο -ο οποίος χαίρει και κάποιας εκτίμησης από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς κράτησε μια μετριοπαθή στάση στο Σκοπιανό- και για τον κ. Κατσίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ΑΝΕΛ διαμηνύεται πως οι ίδιοι δεν διεκδίκησαν τη θέση, καθώς -όπως υποστηρίζουν- εάν καταλαμβανόταν από βουλετή τους η ΚΟ του κόμματος δεν θα ήταν... λειτουργική.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου