«Ορισμένες φορές η ζωή φέρνει τα πράγματα διαφορετικά απ' ό,τι τα σχεδιάζουμε». Αυτό φέρεται να είπε μέσω sms ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρώην υπουργό Οικονομίας, όταν ο τελευταίος του γνωστοποίησε τη πρόθεσή του να παραιτηθεί μετά το σάλο αντιδράσεων για το επίδομα ενοικίου της συζύγου του.
Κάτι αντίστοιχο φαίνεται πως ισχύει και για τον ανασχηματισμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας όλη την προηγούμενη περίοδο, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί ήταν να μην γίνει -τουλάχιστον στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο- ανασχηματισμός. Το σκεπτικό ήταν πως δεδομένου ότι η τέταρτη αξιολόγηση βρίσκεται στην αρχή της και το Σκοπιανό σε διαπραγματευτικά κρίσιμη καμπή, δεν θα μπορούσε να γίνει μια δομική αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με την ίδια γραμμή σκέψης, θα ήταν καλύτερο να πραγματοποιηθεί ένας μεγάλος ανασχηματισμός προς τα τέλη του καλοκαιριού, όταν η χώρα θα οδεύει προς την έξοδο από τα μνημόνια. Μια τέτοια κίνηση, εκτιμούσαν στο Μαξίμου, θα μπορούσε να δώσει μια αίσθηση ανανέωσης και να δώσει ένα σήμα αλλαγής σελίδας.
Ούτε η παραίτηση Ζουράρι, ούτε τα έντονα παράπονα που υπήρχαν προς συγκεκριμένους υπουργούς εμφανίστηκαν ικανά να ανατρέψουν αυτόν τον σχεδιασμό. Όπως, όμως, είναι προφανές τα πράγματα άλλαξαν με την υπόθεση Αντωνοπούλου που οδήγησε στην απομάκρυνση από το υπουργικό δύο πρωτοκλασάτων υπουργών.
Έτσι όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση, ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας αλλαγές στο επερχόμενο ανασχηματισμό. Τα βασικά πρόσωπα του οικονομικού επιτελείου καθώς και εκείνα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική δεν αναμένεται να αλλάξουν καθώς υπάρχουν πολλά και σοβαρά ανοιχτά θέματα. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και να διορθωθούν ορισμένες δυσλειτουργίες που έχουν παρατηρηθεί.
Η ώρα των τηλεφωνημάτων
Από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη ο γύρος τηλεφωνημάτων προκειμένου να κλείσουν οι όποιες εκκρεμότητες. Η θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου, όπως όλα δείχνουν θα καλυφθεί από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η οποία θα πάρει και τις συγκριμένες αρμοδιότητες. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο να καλυφθεί η θέση από άλλο εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο.
Αντίστοιχη συνταγή ενδέχεται να ακολουθηθεί και στην περίπτωση του υπουργού Οικονομίας καθώς πιθανότητα θα αναβαθμιστεί ή ο Αλέξης Χαρίτσης ή ο Στέργιος Πιτσιόρλας με τον δεύτερο μέχρι στιγμής να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα. Υπάρχει ωστόσο και το ενδεχόμενο της έκπληξης καθώς το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο φέρεται να διεκδικεί ο Νίκος Παππάς. Στην περίπτωση αυτή ο Λευτέρης Κρέτσος θα αναβαθμιστεί και θα αναλάβει το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση, επειδή το υπουργείο Οικονομίας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αλλά και στον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα, εκτιμάται ότι ο διάδοχος του κ. Παπαδημητρίου θα πρέπει να είναι εξοικειωμένο με τις διαδικασίες που τρέχουν.
Όσον αφορά την τρίτη κενή θέση αυτή του υφυπουργού Παιδείας που άφησε μετά την απομάκρυνση του από την κυβέρνηση ο Κώστας Ζουράρις , δύο είναι τα πιθανά σενάρια. Το πρώτο αναφέρει πως θα μείνει ακάλυπτη και το δεύτερο σενάριο βάζει στο υπουργικό συμβούλιο για πρώτη φορά τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο.
Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί στο στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα για το ποιος θα διαδεχθεί τον Γιάννη Μουζάλα ο οποίος για λόγους υγείας αλλά και συγκρούσεων με την ομάδα των 53, θα αποχωρήσει όπως όλα δείχνουν από την θέση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Έντονα ακούγεται το όνομα του Δημήτρη Βίτσα, ωστόσο στην περίπτωση αυτή θα δημιουργηθεί καραμπόλα καθώς θα υπάρξει κενό στην θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας. Στο σενάριο αυτό θα μετακινηθεί στο Πεντάγωνο ο Γιάννης Μπαλάφας.
Ερωτηματικό παραμένει το θέμα του Π. Κουρουμπλή και το εάν θα παραμείνει στο υπουργείο Ναυτιλίας. Υπάρχει η πληροφορία για πιθανή μεταφορά του στο υπουργείο Ανάπτυξης, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί θα δημιουργήσει «καραμπόλα» με τον κ. Αποστόλου.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου