Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Μας υπόσχονται «καθαρή έξοδο» για να περάσουν από τη Βουλή τα 88 προαπαιτούμενα



Δυσκολεύουν τα πράγματα στην οικονομία με αποτέλεσμα να έρχεται μια πολύ δύσκολη περίοδος για την κυβέρνηση η οποία έχει να κλείσει άλλα 88 προαπαιτούμενα ώστε να μπορέσει να πετύχει τον στόχο εξόδου από το Μνημόνιο. Οι Θεσμοί υπόσχονται «καθαρή έξοδο» αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί με την έννοια που το λέει η κυβέρνηση. Έξοδο θα έχουμε, αλλά αυτή θα συμπεριλαμβάνει σίγουρα ένα μηχανισμό παρακόλουθησης και εποπτείας. της Ελληνικής οικονομίας.

Από τις αρχές Μαΐου, οπότε και θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών προκειμένου να ολοκληρωθεί η 4η αξιολόγηση, μέχρι και το Eurogroup της 21ης Ιουνίου η Αθήνα θα πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές της όχι μόνο για το κλείσιμο των 88 προαπαιτούμενων που υπολείπονται προκειμένου να ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο, αλλά και για τα πέντε μέτωπα που παραμένουν ακόμη ανοιχτά. Στις διαπραγματεύσεις του Μαΐου στην Αθήνα θα τεθεί το κρίσιμο θέμα του δημοσιονομικού για το 2018 και για το 2019 και τότε θα κριθεί αν θα ζητηθεί κυρίως από το ΔΝΤ να υπάρξει πρόωρη μείωση του αφορολόγητου από τη 1/1/2019.
Μεταξύ άλλων πρόκειται για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το είδος και τον βαθμό εποπτείας που θα υπάρχει στη μετά μνημόνιο εποχή, τα οποία θα πρέπει να συναποφασιστούν με τους εταίρους και να δρομολογηθούν στις αρχές του καλοκαιριού, καθώς τα χρονικά περιθώρια θα είναι στενά και οι προθεσμίες συγκεκριμένες.

Το ΔΝΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση του αφορολόγητου το 2019

Εν τω μεταξύ, στην αποκάλυψη πως οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν εντατικοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, προχώρησε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, ενώ παράλληλα κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τη μείωση του αφορολόγητου. Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ο Τζέφρι Ράις σε ερώτηση για το αν το 2019 θα εφαρμοστεί η νέα μείωση του αφορολόγητου στην Ελλάδα, απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα ενώ αρκέστηκε στο να πει πως οι συνομιλίες συνεχίζονται. «Είπαμε ότι θέλουμε να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα στην Ελλάδα με όρους. Εξαρτάται από δύο πτυχές, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και το χρέος. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η τεχνική εργασία και οι συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους έχουν ενταθεί και εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μειώνει αξιόπιστα το χρέος της Ελλάδας. Έτσι αυτή η προσπάθεια εντείνεται», είπε ο Τζέφρι Ράις.
Σε ερώτηση με αφορμή φημολογία ότι το ΔΝΤ θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα την 1η Απριλίου, ο κ. Ράις δήλωσε «ότι δεν έχω υπόψιν μου ημερομηνία, δεν έχω ακούσει αυτή την ημερομηνία, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα», ενώ παράλληλα ανέφερε πως δεν υπάρχει προς το παρόν συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα. Αναφορικά με τις σχέσεις του Ταμείου με την Ευρώπη, ο Ράις σημείωσε πως είναι «εξαιρετικές» και συμπλήρωσε: «Έχουμε σχέσεις με τα μέλη μας στην Ευρώπη σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και σε ένα ευρύ φάσμα χωρών. Αυτό περιλαμβάνει και την Ελλάδα φυσικά, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτή. Έτσι θα χαρακτήριζα αυτές τις σχέσεις ως πολύ υγιείς, εξαιρετικές και συνεχείς. Θα υπενθυμίσω ότι υπήρξαν ακόμα και προγράμματα πρόσφατα στην Ευρώπη, όπως στην Πορτογαλία, στην Κύπρο, και στην Ιρλανδία. Υπήρξε υποστήριξη όσον αφορά την παροχή συμβουλών, όπου πιστεύω ότι το αποτέλεσμα αυτής της στήριξης από το ΔΝΤ σε αυτές τις περιπτώσεις και αυτά τα παραδείγματα ήταν πολύ χρήσιμο και πραγματικά θετικό. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην διαλέγουμε επιλεκτικά κάποιες δηλώσεις, διότι πιστεύω ότι η σχέση με την Ευρώπη και τα κράτη μέλη μας στην Ευρώπη είναι εξαιρετική».
Τέλος, ο εκπρόσωπος του Ταμείου διευκρίνισε πως η πρόταση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τη δημιουργία ενός «ταμείου για δύσκολους καιρούς στην Ευρώπη» συνεισφέρει απλώς στο διάλογο που είναι σε εξέλιξη για το πώς μπορεί να θωρακιστεί καλύτερα η Ευρώπη απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις. «Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές σημαντικές διαφορές. Δεν προορίζεται για να αντικαταστήσει τον ESM. Έτσι, οι χώρες θα εξοικονομούν χρήματα σε καλές στιγμές για να τα χρησιμοποιήσουν σε δύσκολες στιγμές. Και αυτό δεν είναι (για την αντιμετώπιση) μιας κρίσης, αλλά για μια κυκλική κάμψη. Έτσι, ο ESM έρχεται σε λειτουργία όταν υπάρχει μια κρίση» κατέληξε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.
fimotro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου