Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Το αναπτυξιακό σχέδιο και η κόντρα ΕΚΤ-Γερμανίας για το χρέος


to-anaptuksiako-sxedio-kai-i-kontra-ekt-germanias-gia-to-xreos

Έντονο παρασκήνιο φαίνεται να υπήρξε κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Σόφιας για το ελληνικό ζήτημα, με τις ειδήσεις να βγαίνουν αυτή τη φορά όχι από την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου αλλά μέσω διαρροών σε διεθνή ΜΜΕ. Το απόγευμα της Παρασκευής, το πρακτορείο Bloomberg έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένες πληροφορίες από το αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα που παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους ομολόγους του. Αυτά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δημιουργία ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας. 

Την ίδια στιγμή, οι FT αποκαλύπτουν ότι η ΕΚΤ ασκεί πίεση προς το Βερολίνο για ισχυρά και ξεκάθαρα μέτρα για το χρέος, με τη Γερμανία να τηρεί ωστόσο άτεγκτη στάση. «Οι Γερμανοί δεν δείχνουν καμία ευελιξία τις τελευταίες εβδομάδες» αναφέρει στην εφημερίδα αξιωματούχος της ΕΕ, διαψεύδοντας έτσι τις όποιες προσδοκίες ότι ο νέος σοσιαλδημοκρατής υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα απαγκιστρωνόταν από τις θέσεις του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Βloomberg: Αυτό είναι το αναπτυξιακό σχέδιο Τσακαλώτου

Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σύσταση «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας». Αυτές είναι μερικές από τις προβλέψεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο για τη μετα-Μνημόνιο εποχή που παρουσίασε στο Eurogroup της Σόφιας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg.
Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο, το σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει επίσης σειρά δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις που έχουν «παγώσει» επί χρόνια, όπως η δημιουργία εθνικού κτηματολογίου και η επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, με δεδομένο ότι χιλιάδες εκκρεμοδικίες εκκρεμούν στα δικαστήρια και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις. Η Αθήνα υπόσχεται επίσης πως θα μειώσει περαιτέρω το «γραφειοκρατικό βάρος» και θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D).
Όπως σημειώνει, πάντως, το Bloomberg, οι προτάσεις της Αθήνας για την αγορά εργασίας μπορεί να μοιάζουν αντίθετες στη συμβατική οικονομική λογική, με δεδομένο ότι η ανεργία παραμένει πάνω από το 20% αλλά και λόγω του γεγονότος ότι οι θεσμοί έχουν στο παρελθόν εναντιωθεί σε ίδρυση κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας λόγω φόβων ότι ο θεσμός θα χτυπηθεί από πελατειακή λογική.

Ικανοποιημένος ο Τσακαλώτος 

Πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του Eurogroup δήλωσε, πάντως, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς, όπως ανέφερε, «υπογραμμίστηκε ότι όλα θα τελειώσουν στις 21 Ιουνίου». Τόνισε, η παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα ουδεμία σχέση θα έχει με πιστοληπτική γραμμή, αξιολογήσεις και προαπαιτούμενα.
Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι οι θεσμοί έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από το αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε, λέγοντας χαρακτηριστικά «πήραμε πολλούς επαίνους». Ειδικά για το χρέος, σημείωσε ότι η συζήτηση συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή στο Eurogroup, στις 21 Ιουνίου.
Η πλήρης δήλωση του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το Eurogroup. Υπογραμμίστηκε ότι όλα θα τελειώσουν στις 21 Ιουνίου, που είναι αυτό που θέλαμε. Υπογραμμίστηκε ότι θα έρθουν οι θεσμοί στις 14 Μαΐου στην Αθήνα, για να λήξει έως το Eurogroup του Μαΐου η τεχνική συμφωνία. Υπογραμμίστηκε ότι θα έχουμε μία ενισχυμένη παρακολούθηση, που ουδεμία σχέση έχει με την πιστοληπτική γραμμή, πόσο μάλλον με αξιολογήσεις, όπου οι αξιολογήσεις έχουν και προαπαιτούμενα, έχουν και εκταμιεύσεις. Δεν θα υπάρχει πρόγραμμα, άρα δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, δεν θα υπάρχουν αξιολογήσεις. Άρα, καμία σχέση η παρακολούθηση με την αξιολόγηση.
Ήταν πολύ ικανοποιημένοι οι θεσμοί με την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάσαμε. Έγινε αρκετή κουβέντα για αυτό και πήραμε πολλούς επαίνους ότι κάνουμε κάτι που θα έχει αξιοπιστία, όχι μόνο στις αγορές, αλλά και στην ελληνική κοινωνία με το μείγμα των μέτρων και των παρεμβάσεων που θα κάνουμε.
Και τέλος, η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή στις 21 Ιουνίου».

Οι πιέσεις της ΕΚΤ και η προειδοποίηση Λεμέρ 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί πίεση στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας να συναινέσει σε έναν ισχυρό και αυτόματο μηχανισμό για τα μέτρα που αφορούν το ελληνικό χρέος, υποστηρίζοντας τις εκκλήσεις του ΔΝΤ, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι FT.
Η βρετανική εφημερίδα, μάλιστα, αναφέρεται στις δηλώσεις του Μπενουά Κερέ, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα. «Όσο περισσότερο εμπροσθοβαρή μπορούν να είναι, όσο πιο αυτόματα μπορούν να είναι, με όσο λιγότερους όρους μπορούν να είναι, τόσο θα βοηθήσουν να χτιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών».
Όπως σημειώνουν οι Financial Times, η παρέμβαση Κερέ έρχεται σε μια στιγμή που μαίνεται η ένταση ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία για τον βαθμό του πολιτικού ελέγχου που θα πρέπει να έχουν οι δανειστές στον μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της από τη μία επιθυμούν ισχυρούς όρους, μεταξύ αυτών και ετήσιες εγκρίσεις από την Bundestag προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Αθήνα δεν θα κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις. Το Παρίσι και το ΔΝΤ πιέζουν για έναν αυτόματο μηχανισμό στον οποίο δεν περιλαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις, έτσι ώστε να δοθεί ένα σήμα εμπιστοσύνης προς τις αγορές.
«Οι Γερμανοί δεν έχουν δείξει καμία ευελιξία τις τελευταίες εβδομάδες» ανέφερε στους FT Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέφυγαν να αντιπαρατεθούν για το θέμα του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της Σόφιας, Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ωστόσο, ο Μπρόυνο Λεμέρ, προειδοποίησε ότι ο χρόνος τελειώνει, όπως ανέφεραν διπλωμάτες με γνώση των όσων διαδραματίστηκαν.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου