Ραγδαίες φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται πλέον στο τελικό στάδιο, κατά κοινή παραδοχή τόσο της Αθήνας όσο και των Σκοπίων. Ήδη, στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα συνεδριάζει από χθες ομάδα ειδικών από τα Σκόπια, την Αθήνα και τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία επεξεργάζεται τα κείμενα προετοιμασίας, νομικά και τεχνικά, ώστε να κάνει και τις τελευταίες προτάσεις.
Στη συνέχεια, όπως αποκάλυψε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ. Όταν ολοκληρωθεί το έργο σε τεχνικό επίπεδο, οι δύο πρωθυπουργοί, Τσίπρας και Ζάεφ θα έχουν μια «σημαντική συζήτηση στο τηλέφωνο» και έπειτα θα πρέπει να πάρουν «σημαντικές πολιτικές αποφάσεις», είπε ο Ν. Ντιμιτρόφ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Ζάεφ δεν αποκλείεται να λάβει χώρα τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ίσως ακόμη και την Τετάρτη, με το κλίμα να δείχνει ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στη συμφωνία, με τον αστερίσκο, βεβαίως, ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί εάν δεν συμφωνηθούν όλα.
Στα επιμέρους στοιχεία της συμφωνίας την οποία θα επιχειρήσουν να κλείσουν οι δύο πρωθυπουργοί, ανοικτό παραμένει το θέμα της ονομασίας, καθώς στο τραπέζι παραμένουν οι τρεις από τις τέσσερις επιλογές που είχε προτείνει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς: το Βόρεια Μακεδονία, το Άνω Μακεδονία και το Νέα Μακεδονία. Επικρατέστερο φαίνεται να είναι το πρώτο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, η Ελλάδα φαίνεται να είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει το θέμα της αμετάφραστης ονομασίας, προκειμένου να λάβει το εύρος χρήσης, το περίφημο erga omnes, και τη συνταγματική. Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν τα ζητήματα που αφορούν τη γλώσσα, τις εμπορικές χρήσεις και την ταυτότητα.
Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης, αναφορικά για τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ και την προοπτική λύσης που διαγράφεται στην δύσκολη αλλά αναγκαία διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτή τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση τη χειρίστηκε και συνεχίζει να τη χειρίζεται με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού, αλλά και και με αποφασιστικότητα και πίστη στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που είδαν το φως τη δημοσιότητας, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ο κ. Ντιμιτρόφ δεν μπορούσε να δεσμευθεί πλήρως για το erga omnes, ένα ζήτημα που φέρεται να απαιτεί απόφαση σε επίπεδο πρωθυπουργών, δηλαδή του κ. Ζάεφ.
Aπό τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε, ουσιαστικά, την Τρίτη ότι η δουλειά σε επίπεδο υπουργών έχει ολοκληρωθεί, ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του έκανε λόγο για «συμφωνία με την πΓΔΜ που συνήφθη» και «είναι προς το δικό μας εθνικό συμφέρον». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών κ. Μάας, ο οποίος δήλωσε πως η Γερμανία δεν έχει ανάμιξη στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας της πΓΔΜ, διευκρινίζοντας ότι «εκεί, όπου μας ζητήθηκε, επιδράσαμε προς τη μια ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά».
Το εσωτερικό μέτωπο
Την ίδια στιγμή, ενόψει των διαφαινόμενων εξελίξεων, «φωτιά» φαίνεται πως παίρνει και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, με την κυβέρνηση να εξαπολύει νέες βολές προς την αξιωματική αντιπολίτευση και την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παραδίδει τα ελληνικά διαπραγματευτικά χαρτιά. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας, επικεφαλής των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός συνεταίρος, Πάνος Καμμένος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν στηρίζει λύση με χρήση του όρου «Μακεδονία», βρίσκεται στο... Μονακό.
«Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε αντί να σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις να μας πει, πρώτα και κύρια, ποια είναι η δική του θέση σε ό,τι αφορά στην επίλυση του ζητήματος. Διότι βδομάδα τη βδομάδα ακούμε και μια διαφορετική τοποθέτηση. Σήμερα ο κ. Κουμουτσάκος μας είπε ότι η Ν.Δ. δουλεύει για μια "καλή λύση". Δεν προσδιόρισε τι σημαίνει "καλή λύση". Είναι με τη σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων, η οποία θα είναι erga omnes και με συνταγματική αναθεώρηση; Επομένως, καλό είναι η Ν.Δ να πει τη δική της πολιτική θέση. Η κυβέρνηση έχει θέση. Με αυτή τη θέση διαπραγματεύεται και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύει. Δηλαδή, στην επίλυση του ζητήματος με σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων, πράγμα το οποίο σημαίνει συνταγματική αναθεώρηση. Μία πεντακάθαρη θέση για την οποία και η Ν.Δ οφείλει τελικά να τοποθετηθεί».
Για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι αποφεύγει επισταμένως να πάρει καθαρή θέση γιατί «στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος ακροδεξιών πολιτικών οι οποίοι αυτή τη στιγμή ελέγχουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας» και παρατήρησε πως αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος της Ν.Δ δεν τολμάει να πει στο εσωτερικό της χώρας αυτά που είπε στη Σόφια για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Σε ερώτηση για τη στάση του Πάνου Καμμένου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων απάντησε «να μην προτρέχουμε» και δήλωσε κατηγορηματικά: «Δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής. Τελεία και παύλα».
Σπυράκη: Αδιανόητο η Ελλάδα να παραδώσει διαπραγματευτικά όπλα
«Οι τελευταίες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το Σκοπιανό εμφανίζουν τον Πρωθυπουργό έτοιμο να αποδεχθεί συμβιβασμό» δήλωσε μεταξύ άλλων την Τρίτη η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.
«Η Νέα Δημοκρατία προειδοποιεί την Κυβέρνηση να μη συναινέσει προκαταβολικά σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα δίνει στα Σκόπια ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το πράσινο φως για ένταξη στο ΝΑΤΟ», σημείωσε η κ. Σπυράκη.
«Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να παραδώσει εκ των προτέρων τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει και να αναμένει στο μέλλον και με δόσεις τη συμμόρφωση της γειτονικής μας χώρας», τόνισε κλείνοντας η ίδια.
Θεοδωράκης: Εγγύηση ΕΕ και σφραγίδα του ΝΑΤΟ
«Δεν επενδύω στην αναστάτωση και στην αναβολή. Πρέπει να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα γιατί αλλιώς θα υπάρξει κενό που θα έρθει να καλύψει η Τουρκία. Αυτοί λοιπόν που πολεμούν την οποιαδήποτε λύση ουσιαστικά εξυπηρετούν τον ρόλο της Τουρκίας στα Βαλκάνια», σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104.6.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι η συμφωνία στο Σκοπιανό «θα πρέπει να έρθει με εγγύηση της ΕΕ και «σφραγίδα» του ΝΑΤΟ, που δεν θα μπορεί να αλλάξει». Όπως είπε, επίσης, αν η πρόταση που έρθει είναι «σύνθετη ονομασία erga omnes και με συνταγματική αναθεώρηση» τότε «πρέπει να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα». «Aν η ΕΕ κάνει το άνοιγμα στα δυτικά Βαλκάνια, σε Αλβανία και πΓΔΜ, θα πούμε 'εμείς δεν θέλουμε;'», αναρωτήθηκε. Σε ότι αφορά στη θέση του Κινήματος Αλλαγής επί του θέματος, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι η εισήγηση είναι πως «πρέπει να συμβάλουμε σε μία λύση. Δεν νομίζω ότι στα εθνικά θέματα θα πρυτανεύσει μια μικροκομματική λογική, αλλά το εθνικό συμφέρον», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην πορεία μετά το τέλος της ευρωπαϊκής δανειοδότησης, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «η χώρα πάει χωρίς τα κατάλληλα «παπούτσια» ξυπόλητη σε όσα θα ακολουθήσουν μετά τον Αύγουστο» και ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι «δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μιλάμε για αντιμετώπιση συγκεκριμένων θέματων που εκκρεμούν στην κοινωνία». Συμπλήρωσε δε, πως «ακόμα και όταν είχαμε κακούς πρωθυπουργούς, είχαμε το μαξιλάρι της Ευρώπης. Από τον Σεπτέμβριο ποιος θα σε δανείσει όταν θα υπάρξουν πέντε ενδεχόμενες λάθος αποφάσεις και το ταμείο θα αδειάσει; Θα σε δανείσουν οι αδυσώπητες αγορές; Xαθήκαμε, λοιπόν, δεν θα έχουμε ανάκαμψη ποτέ», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Έκανε μάλιστα λόγο για την αναγκαιότητα εθνικής συνεννόησης λέγοντας ότι «η εθνική συνεννόηση είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και ακολούθως της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εμείς προτείναμε μια ελάχιστη συνεννόηση για τα σημαντικά θέματα. Οι μεν, δεν το κάνουν από φόβο μην χάσουν τις καρέκλες και οι δε περιμένοντας να πάρουν αύριο τις καρέκλες», ανέφερε συγκεκριμένα.
Ερωτηθείς σχετικά με τις εκφραζόμενες κατά καιρούς διαφορετικές θέσεις στο Κίνημα Αλλαγής, ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι «δεν υποφέρουμε από ανομοιογένεια. Δεν είναι το ζήτημα «η του τάφου σιγή» στο πολιτικό σύστημα. Οι διαφορετικές απόψεις είναι πλούτος. Δεν πιστεύω στις παλαιές λειτουργίες των κομμάτων. Κάνουμε μια σύνθεση δυνάμεων και καθημερινά προσπαθούμε να έχουμε μια πρόταση έντιμη και καθαρή χωρίς εξυπνάδες προς τον λαό». Και τέλος σημείωσε ότι «στόχος μας είναι η ενότητα προς όφελος των πολιτών. Να δημιουργήσουμε μια σιγουριά στον κόσμο και όχι στα στελέχη. Αυτός είναι ο στόχος μας με το Κίνημα Αλλαγής».
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου