Με τον πρώτο στόχο που ήταν η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ να έχει χαθεί, το βάρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών πέφτει στην επίτευξη του δεύτερου, που είναι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε. κάτι που θα αποφασιστεί στην Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επέλθει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.
Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και τις πιέσεις από ΗΠΑ, Βερολίνο και Βρυξέλλες να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, οι δύο χώρες μετά και τον νέο κύκλο συνομιλίων μεταξύ Νίκου Κοτζιά και του Νικολά Ντιμιτρόφ, φαίνεται να βρίσκονται αρκετά κοντά στην λύση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κατάληξη σε βασικά θέματα, όπως το ζήτημα της ονομασίας.
Το γεγονός πάντως ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις δείχνει την βούληση που υπάρχει προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Την σκυτάλη των συζητήσεων από τους υπουργούς Εξωτερικών θα πάρουν για τις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες οι εμπειρογνώμονες με στόχο την επίλυση τεχνικών ζητημάτων. Ενώ μετά το πέρας των εργασιών τους αναμένεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών.
Το παρασκήνιο της αλλαγής στάσης των Σκοπίων
Η γειτονική χώρα προκειμένου να δεχθεί το «erga omnes» και να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές έθετε ως όρο την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» κάτι που έχει πλέον αποκλείσει η ελληνική πλευρά μετά και την κάθετη απόρριψη της συγκεκριμένης ονομασίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Νικολά Ντιμιτρόφ επέμεινε αρκετά και στην πρόσφατη συνάντηση στη Νέα Υόρκη που έγινε παρουσία του Μάθιου Νίμιτς.
Ωστόσο οι διπλωματικές πιέσεις που υπήρξαν από ΗΠΑ, Βερολίνο και Βρυξέλλες έκαναν την σκοπιανή κυβέρνηση να εμφανιστεί πιο διαλλακτική απέναντι στα τρία «γνωστά» ονόματα πλέον που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι αντιδράσεις μπορεί να έντονες στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, αλλά γνωρίζουν πως μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο για την είσοδο τους στην Ε.Ε. και αργότερα στο ΝΑΤΟ.
Από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει να βιάζεται, κρατά χαμηλούς τόνους ενώ επικρατεί, συγκρατημένη αισιοδοξία, για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Χαρακτηριστική είναι η διαρροή που έκανε το απόγευμα της Δευτέρας κυβερνητικός αξιωματούχος τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι στην πιο κρίσιμη καμπή τους. “Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι”, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος και προσέθετε: “Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου”.
Τα τρία επικρατέστερα ονόματα
Από την στιγμή που έφυγε από το τραπέζι των συζητήσεων η ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» επέστρεψαν τα τρία από τα τέσσερα ονόματα που είχε θέσει από την αρχή ο Μάθιου Νίμιτς. Εκείνο που από την πρώτη στιγμή απέρριψε η Αθήνα και έχει τεθεί εκτός διαπραγματεύσεων είναι το όνομα «Μακεδονία – Σκόπια» και έτσι εκείνα που απομένουν είναι τα εξής:
Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία), Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία) και Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία) με τα δύο πρώτα να συγκεντρώνουν την δεδομένη χρονική στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες. Στο μεν πρώτο είχε αναφερθεί, σε μια αποστροφή του λόγου του, ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου στην Σόφια, μετά την συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ενώ το δεύτερο φέρεται να συζητήθηκε αρκετά από τον Μάθιου Νίμιτς στην συνάντηση της Νέας Υόρκης χωρίς πάντως να παίρνει κάποια θετική απάντηση από τον Νικολά Ντιμιτρόφ.
Στην περίπτωση που βρεθεί η χρυσή τομή τότε οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να συναντηθούν στις Πρέσπες σε ένα συμβολικό μέρος που ενώνει τις δύο χώρες για να επικυρώσουν την συμφωνία. Αμέσως μετά η απόφαση, εφόσον πάντοτε υπάρξει συμφωνία, θα τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 28 Ιουνίου προκειμένου η γειτονική χώρα να λάβει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Πιθανές και οι αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό
Στην περίπτωση που βγει «λευκός καπνός» στο Σκοπιανό μετά από περίπου τρεις δεκαετίες τότε δεν αποκλείεται να έχουμε σημαντικές πολιτικές αναταράξεις. Η κυβέρνηση δεν θα έχει δίπλα της τον κυβερνητικό εταίρο καθώς οι ΑΝΕΛ έχουν ξεκαθαρίσει πως θα καταψηφίσουν οποιαδήποτε συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ψάξει να βρει 6 βουλευτές προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 151 βουλευτών, για να περάσει με απλή πλειοψηφία από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να τους βρει από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και κυρίως από το Ποτάμι στελέχη του οποίου έχουν ταχθεί υπέρ μιας συμφωνίας ακόμα και αν εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία».
Αναταράξεις, όμως, αναμένεται να υπάρξουν στην ΝΔ αν και πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει ως αιτιολογία για την άρνηση της, το γεγονός ότι η λύση θα γίνει σε δόσεις και όχι «πακέτο» όπως είχε ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή. Ωστόσο δεν αποκλείεται να ασκηθούν πιέσεις και από τον αμερικανικό παράγοντα, καθώς ο Τζέφρι Πάιατ σε μία από τις τελευταίες συναντήσεις που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη του είχε τονίσει την επιθυμία των ΗΠΑ για την άμεση επίλυση του Σκοπιανού.
Εφόσον υπάρξει συμφωνία, πολλές διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν με τους βουλευτές που εκλέγονται στην Βόρεια Ελλάδα καθώς ενόψει και εκλογών δεν αποκλείεται να δούμε αρκετούς να μην ακολουθούν την επίσημη γραμμή του κόμματος τους, στην περίπτωση που είναι υπέρ της συμφωνίας.
Νέα συλλαλητήρια στις 6 Ιουνίου
Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους, στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζονται για νέα συλλαλητήρια τα οποία θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα σε αρκετές πόλεις της χώρας αλλά και στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, που συστάθηκε από τα συντονιστικά όργανα των δύο μεγάλων συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν ήδη προχωρήσει σε σειρά επαφών με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχουν ζητήσει από αυτούς “να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των Ελλήνων πολιτών ενάντια στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας”, όπως υποστηρίζουν. Εντός των επόμενων ημερών η Επιτροπή Αγώνα, σε συνεργασία με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις, θα ανακοινώσει τη διοργάνωση παράλληλων συγκεντρώσεων σε πόλεις της Ελλάδας, εκτός των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.
Οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις επιλεγμένες πόλεις την 6η Ιουνίου στις 19:30. Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, “μέσω των συγκεντρώσεων αυτών η Επιτροπή Αγώνα θα επιδιώξει να υπενθυμίσει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι ο ελληνικός λαός έχει πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας και απαιτεί την εφαρμογή τους”.
Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας ξεκαθαρίζει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι “καμία ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία" δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά”.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου