Στα πιο κρίσιμα εικοσιτετράωρα από την αρχή της διαπραγμάτευσης φαίνεται πως εισέρχεται το Σκοπιανό, καθώς Αθήνα και πΓΔΜ φαίνεται πως μελετούν σημείο προς σημείο το κείμενο συμφωνίας στο οποίο έχουν καταλήξει οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ. Την ίδια στιγμή, έντονες είναι διεργασίες τις τελευταίες ώρες στην γειτονική χώρα, μετά το χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τον ένα χρόνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής με την Ελλάδα, αλλά όχι ακόμη τελική συμφωνία για το ονοματολογικό.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η σκοπιανή προεδρία αναφέρεται ότι για τον πρόεδρο Ιβάνοφ η αποδοχή του erga omnes δεν είναι μια αποδεκτή λύση. «Η θέση του Ιβάνοφ είναι θέση αρχής και την ίδια στιγμή συνάδει με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της Δημοκρατίας της “Μακεδονίας”. Ο κ. Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για γενική χρήση ή erga omnes» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστή, ο σκοπιανός πρόεδρος αναμένεται αύριο να υποδεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας προκειμένου να ενημερωθεί για όλες τις λεπτομέρειες που συζητήθηκαν κατά τις επαφές που είχε με τον έλληνα ομόλογό του τις προηγούμενες ημέρες στην Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες.
Τα μηνύματα του Ζάεφ
Σύμφωνα, πάντως, με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συμφωνηθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «απόψε, αύριο ή την Παρασκευή», σημειώνοντας ότι αναμένει να γίνει το επόμενο βήμα. Από την πλευρά της, πάντως, η Αθήνα διαμηνύει ότι «τίποτα δεν έχει κλείσει εάν δεν κλείσουν όλα», καθώς απομένουν να καλυφθούν τα τελευταία μέτρα της απόστασης τα οποία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, είναι και τα πιο δύσκολα.
Στην χθεσινή του ομιλία, ο Ζόραν Ζάεφ έδωσε, επίσης, μια εικόνα της πορείας και των βημάτων που θα γίνουν, εφόσον επιτευχθή τελική συμφωνία με την Αθήνα. Όπως είπε, η όποια συμφωνία θα επικυρωθεί αρχικά από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία προτού πάει σε δημοψήφισμα. Στη συνέχεια, όπως είπε, η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία.Ο κ. Ζάεφ παρείχε τη διαβεβαίωση ότι «η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση». «Οι πολίτες περιμένουν κάποιον που θα μπορεί να ηγηθεί, οι αληθινοί πατριώτες είναι αυτοί που προσφέρουν ένα μέλλον στους πολίτες» είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο σκοπιανός πρωθυπουργός.
Ο κ. Ζάεφ απέφυγε να αποκαλύψει ποια ονόματα έχουν προκριθεί στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης, ενώ απέφυγε επίσης να διευκρινίσει εάν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», που είχε προτείνει ο ίδιος αλλά τελικά δεν ικανοποίησε την Αθήνα, παραμένει στο τραπέζι.
Τι λένε οι Σκοπιανοί για το ονοματολογικό
Εν τω μεταξύ, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης των εταιριών M-prospect και MCIC που δημοσιεύθηκαν στη γειτονική χώρα αναφορικά με τις προτιμήσεις στο ονοματολογικό. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο META, η πλειονότητα των πολιτών της γειτονικής χώρας, πιο συγκεκριμένα το 61,5%, θα ψήφιζαν «όχι» σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα στο οποίο η πρόταση για όνομα θα ήταν το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».
Όπως μάλιστα αναφέρει το ΜΕΤΑ, εάν συγκρίνει κανείς τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας με αυτά αντίστοιχης έρευνας που έγινε τον Απρίλιο του 2018, το Ilindenska είναι λιγότερο αποδεκτό από το Gorna Macedonia. Ειδικότερα, ενώ ένα 41,5% θα δεχόταν μια αλλαγή με τη συμπερίληψη του Gorna, μόλις ένα 27,2% θα δεχόταν το Ilindenska.
Όπως αναφέρει το ΜΕΤΑ, η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά, στην περίοδο από τις 23 του Μάη μέχρι τις 26 του Μάη, σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.047 ατόμων.
Κόντρα ΝΔ-Μαξίμου για τις δηλώσεις Ζάεφ
Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στις δηλώσεις Ζάεφ. Το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά από την Κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα εάν έχει ήδη δεχθεί την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής ταυτότητας».
Όπως χαρακτηριστά αναφέρεται στην ανακοίνωση:
«Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής ταυτότητας» για τους γείτονές μας; Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων; Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές; Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος; Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται».
Άμεση ήταν, όμως, και η αντίδραση από την πλευρά του Μαξίμου.
«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση. Η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει. Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας. Επομένως, καλό είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα».
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου