Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Κοτζιάς: Το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομικό όρο της συμφωνίας


kotzias-to-dimopsifisma-den-sunista-nomiko-oro-tis-sumfwnias

Το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν αποτελεί νομικό όρο ή προϋπόθεση για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επικαλούμενος σχετικό άρθρο του κειμένου που υπεγράφη στις Πρέσπες.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών λέει πως η ΠΓΔΜ, εφόσον το αποφασίσει, θα διεξάγει δημοψήφισμα. Δεν είναι όρος νομικός στη συμφωνία.
Η συμφωνία λέει πως το δημοψήφισμα είναι επιλογή της κυβέρνησης, αλλά ούτε όρος, ούτε νομική απαίτηση της συμφωνίας» είπε το βράδυ της Δευτέρας μιλώντας στην ΕΡΤ1, σε μια δήλωση που αποτελεί ξεκάθαρο "καρφί" στον Πάνο Καμμένο και σε σχετικό tweet που είχε αναρτήσει το απόγευμα της Κυριακής.
Απαντώντας σε ερώτηση ειδικά για την στάση του κ. Καμμένου, ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ότι "εξωτερική πολιτική ασκούν ο πρωθυπουργός και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών. Κανένας άλλος".
"Bέβαια, ο Πάνος Καμμένος, ως αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος, έχει δικαίωμα να εκφράζει διαφορετική άποψη. Ωστόσο, επειδή ακούω το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση, οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι, αλλά με ψηφοφορία. Οποιος θέλει ας φέρει πρόταση στη Βουλή και τότε θα ανακαλύψουμε τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς», επεσήμανε.
"Γιατί το δημοψήφισμα είχε χαμηλή συμμετοχή"

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ, οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκλογικοί κατάλογοι στη γείτονα, δεν έχουν εκκαθαριστεί εδώ και 20 χρόνια. «Ο Ιβάνοφ εξελέγη ως πρόεδρος με 520.000 ψήφους. Το "ναι" στο δημοψήφισμα είχε 620.000. Πώς μπορεί ο Ιβάνοφ, που βγήκε με 100.000 λιγότερες ψήφους, να βγάζει παράνομη τη συμφωνία. (…) Επίσης, εδώ και 20 χρόνια δεν έχει γίνει εκκαθάριση στους εκλογικούς καταλόγους της ΠΓΔΜ, ενώ πάνω από 300.000 είναι απόδημοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Το πραγματικό εκλογικό σώμα είναι λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες. Η αντιπολίτευση λογικά αποφάσισε να προσθέσει το "όχι" της στην αποχή και δημιουργεί την αίσθηση ενός πραγματικά χαμηλού ποσοστού προσέλευσης. Το "ναι" πήρε το μέγιστο που μπορούσε να πάρει, είναι απόλυτη πλειοψηφία στο πραγματικό εκλογικό σώμα, αλλά εμφανίζεται μικρότερο στους εκλογικούς καταλόγους, που δεν έχουν εκκαθαριστεί».
Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε επίσης ότι, σε πιθανότητα πρόωρων εκλογών στα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ πιθανότατα θα τις κερδίσει, όπως προκύπτει από την ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.
"Μετά τις εκλογές, θα ακολουθήσει στη  πΓΔΜ μια διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης που ίσως και να τραβήξει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου, αλλά ειμαι σίγουρος πως όταν τελειώσει αυτό, κατόπιν η συμφωνία θα κυρωθεί και στην Ελλάδα από την παρούσα Βουλή", τόνισε, χαρακτηρίζοντας τέλος την συμφωνία ως "ισορροπημένη, μια συμφωνία πρότυπο, που θα αντέξει στο χρόνο".
"Κάποιοι υποτίμησαν πόσο σοβαρό ειναι για μια χώρα να αλλάξει το όνομα της", επεσήμανε, για να καταλήξει πως "με την συμφωνία αυτή η Ελλάδα αναβαθμίζει τον ρόλο της στα Βαλκάνια".

Το επίμαχο tweet του Καμμένου

Το απόγευμα της Κυριακής, λίγο μετά την ανακοίνωσή του ποσοστού της συμμετοχής στο δημοψήφισμα της πΓΔΜ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, με σχετικό tweet του δήλωσε πως αισθάνεται "δικαιωμένος".
"Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση" ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου