Το σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit θα δίνει προτεραιότητα στους εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης και θα αντιμετωπίζει τους πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισότιμα με εκείνους των άλλων χωρών, τόνισε τη Δευτέρα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.
Η ανησυχία για το επίπεδο της μετανάστευσης ήταν ένας από τους παράγοντες-κλειδιά στους οποίους αποδόθηκε η ψήφος υπέρ της αποχώρησης του Hνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Η Μέι έχει δεσμευθεί να βάλει τέλος στην ελευθερία κίνησης των προσώπων από τα κράτη μέλη της.
«Θα είναι ένα σύστημα βασισμένο στις ικανότητες, βάσει του οποίου θα είναι οι ικανότητες των εργαζομένων που έχουν σημασία, όχι το από πού έρχονται. Θα είναι ένα σύστημα που θα κοιτάζει όλη την υφήλιο και θα προσελκύει τους ανθρώπους με τις ικανότητες που χρειαζόμαστε», επισήμανε η Μέι σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τη Μέι, το σύστημα αυτό θα «εγγυάται ότι η μετανάστευση (προσώπων) με χαμηλό επίπεδο εξειδίκευσης θα μειωθεί και θα βάλει το Ηνωμένο Βασίλειο στον δρόμο για τη μείωση της μετανάστευσης σε βιώσιμα επίπεδα».
Η κυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος έχει αναγγείλει πως θα δώσει στη δημοσιότητα μέσα στο φθινόπωρο ένα έγγραφο με το οποίο θα παρουσιάζει πώς θα λειτουργεί το σύστημα μετανάστευσης, πριν από την κατάρτιση και την υποβολή στη Βουλή των Κοινοτήτων ενός νομοσχεδίου για το ζήτημα αυτό το 2019.
Εκείνοι που επιθυμούν να μεταναστεύσουν και να ζουν και να εργάζονται στη Βρετανία για μακροπρόθεσμο διάστημα θα πρέπει να εκπληρώνουν ορισμένες ελάχιστες μισθολογικές προϋποθέσεις, ενώ θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις πως δεν θα διεκδικούν θέσεις εργασίας που μπορούν να καλυφθούν από το εγχώριο εργατικό δυναμικό, κατά τους Συντηρητικούς.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου