Σχεδόν 150 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τη Λιβύη σε αεροδρόμιο κοντά στη Ρώμη, εξέλιξη που σήμανε ότι η Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα η οποία υποδέχθηκε, αφού ξέσπασαν οι μάχες γύρω από την Τρίπολη την 4η Απριλίου, ανθρώπους παγιδευμένους στη χώρα της βόρειας Αφρικής, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
«Είναι τώρα κρίσιμο και άλλες χώρες να μιμηθούν αυτήν τη χειρονομία και να προσφέρουν τη δυνατότητα απομάκρυνσης προσφύγων που έχουν παγιδευτεί εξαιτίας της σύρραξης», τόνισε ο Φιλίπο Γκράντι, επικεφαλής της Αρμοστείας.
Η απομάκρυνση των 146 προσφύγων έγινε χάρη στον συντονισμό του υπουργείου Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και της ιταλικής κυβέρνησης. Ανάμεσα στα πρόσωπα που υποδέχθηκε η Ιταλία είναι 46 παιδιά που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους. Προέρχονται από την Αιθιοπία, την Ερυθραία, τη Σομαλία, το Σουδάν και τη Συρία, σύμφωνα με ΜΜΕ.
Η Λιβύη αποτελεί χώρα διέλευσης για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν συχνά υπό απάνθρωπες συνθήκες σε κέντρα κράτησης όπου η κατάσταση χαρακτηριζόταν εξαιρετικά επισφαλής ήδη πριν ξεσπάσουν οι μάχες του Απριλίου. Πλέον, πάνω από 3.300 άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτά τα κέντρα κινδυνεύουν λόγω των εχθροπραξιών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η λαϊκιστική κυβέρνηση στη Ρώμη -- ειδικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο αρχηγός της Λέγκας (άκρα δεξιά) -- τηρεί ωστόσο εξαιρετικά σκληρή γραμμή έναντι των μεταναστών και των προσφύγων. Υποστηρίζει την ακτοφυλακή της ΚΕΕ, η οποία προσπαθεί να αναχαιτίζει τους μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης.
Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ διέταξε τις δυνάμεις του, οι οποίες αυτοαποκαλούνται Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ), να εξαπολύσουν ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να καταλάβουν την Τρίπολη την 4η Απριλίου. Οι εχθροπραξίες που μαίνονται έκτοτε εγείρουν φόβους ότι η σύρραξη θα επιδεινωθεί στην πετρελαιοπαραγωγική Λιβύη, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική αφότου ο Μουάμαρ Καντάφι ανατράπηκε και σκοτώθηκε με την εξέγερση του 2011 που υποστηρίχθηκε από το NATO.
Τουλάχιστον 278 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες για την Τρίπολη, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό, τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου