Ένα μήνα μετά τις τοπικές εκλογές και την απώλεια ελέγχου των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας, αξιωματούχοι του Κόμματος AK του Προέδρου Ερντογάν αμφισβητούν τη συμμαχία με τους εθνικιστές του Μπαχτσελί, τονίζει σε άρθρο του το πρακτορείο Reuters.
Μάλιστα προσθέτει πως μέλη του AKP θεωρούν τους κυβερνητικούς τους εταίρους ως ένα από τα μεγαλύτερα εκλογικά τους εμπόδια.
Σύμφωνα με τη συμφωνία ανάμεσα στο ισλαμιστικό κόμμα του Ερντογάν και το MHP, οι εθνικιστές δεν προέβησαν σε υποψηφιότητα δημάρχου στην πρωτεύουσα Άγκυρα ή στην Κωνσταντινούπολη κατά την ψηφοφορία στις 31 Μαρτίου ενώ το AKP «έμεινε στην άκρη» σε άλλες περιοχές.
Σύμφωνα με το Reuters η συμφωνία απέτυχε να αποτρέψει το κοσμικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα CHP, το οποίο είχε παρόμοια συμφωνία με άλλα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, από το να κερδίσει τη δημαρχία και στις δύο πόλεις, δίνοντας έτσι τέλος στην εδώ και σχεδόν 25 χρόνια κυριαρχία το AKP και των ισλαμιστών προκατόχων του.
Το ΑΚΡ εξακολουθεί να αμφισβητεί την απώλειά της Κωνσταντινούπολης, στη μεγαλύτερη πόλη και επιχειρηματικό κέντρο της Τουρκίας, όπου ο ίδιος ο Ερντογάν υπηρέτησε ως δήμαρχος προτού το κόμμα εξελιχθεί σε εθνικό επίπεδο το 2002. Από τότε κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική.
Η σπάνια όπως χαρακτηρίζεται ήττα έχει προκαλέσει ερωτήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής του κόμματος γύρω από την προεκλογική εκστρατεία. Αν και η συμμαχία τους βοήθησε να κερδίσουν την πλειοψηφία των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, τα μέλη του AKP υποστηρίζουν ότι έχει αποφέρει περιορισμένα οφέλη, όπως γράφει το Reuters.
«Η MHP κέρδισε πολλά από αυτή τη συμμαχία, περισσότερο από εμάς», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος στην έδρα του AKP στην Άγκυρα στο Reuters.
Ένας άλλος αξιωματούχος του AKP δήλωσε ότι ο 71χρονος ηγέτης της MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ήταν ένας απρόβλεπτος σύμμαχος.
Το ΑΚΡ βασίζεται στο MHP για την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε διακοπή της μεταξύ τους συμφωνίας θα έβρισκε τον Τούρκο πρόεδρο να αναζητεί νέους εταίρους, μια σημαντική πρόκληση μετά τη σκληρή κριτική του Ερντογάν στους αντιπάλους του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει τη συζήτηση για διάσπαση. Ο ανώτερος υπάλληλος του AKP δήλωσε στο Reuters ότι αν το εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας διαφωνήσει κατά της επανάληψης της ψηφοφορίας στην Κωνσταντινούπολη που ζήτησε το ΑΚΡ, υπάρχει ελάχιστο κίνητρο για τη διατήρηση της συμμαχίας μεταξύ Ερντογάν και Μπαχτσελί.
«Ανάλογα με την απόφαση, θα καθοριστεί η τύχη της συμμαχίας, δεν είναι δυνατόν να δούμε πού θα οδηγηθεί βραχυπρόθεσμα η συμμαχία, αλλά το ρήγμα είναι αξιοσημείωτο τώρα», ανέφερε.
Από την πλευρά του αξιωματούχος του MHP δήλωσε ότι ενώ οι διαφορές με το AKP αναδύονταν στο κοινό, οι εθνικιστές δεν θα είναι η πλευρά που θα τερματίσει αυτό που τα κόμματα ονόμασαν «Λαϊκή συμμαχία».
Ο Μπαχτσέλι δήλωσε ότι παραμένει αφοσιωμένος στη συμφωνία. «Αυτή είναι η βασική μας επιλογή, ο εθνικός και στρατηγικός μας στόχος», ανέφερε σε δήλωσή του την Τετάρτη. «Δεν υπάρχει αναμφισβήτητα η ανάγκη αναζήτησης άλλων συμμαχιών» όπως είπε.
Επιπλέον, οι αποτυχίες για το AKP στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη οδήγησαν την περασμένη εβδομάδα σε έντονη δημόσια κριτική από έναν πολιτικό που βρισκόταν στο επίκεντρο της διοίκησης του Ερντογάν. Ο πρώην πρωθυπουργός του ΑΚΡ, Αχμέτ Νταβούτογλου, καταδίκασε τη συμμαχία του κόμματός του με τους εθνικιστές, λέγοντας ότι ήταν επιζήμιο «τόσο σε επίπεδο ψηφοφόρων όσο και στην ταυτότητα του κόμματος».
Ο Νταβούτογλου, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός μεταξύ του 2014 και του 2016, επίσης αναφέρθηκε στις οικονομικές πολιτικές του ΑΚΡ, τους περιορισμούς των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τις ζημιές στον διαχωρισμό των εξουσιών και των θεσμών της Τουρκίας.
Πηγή/Φωτο: Reuters
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου