Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Ηχηρό καμπανάκι της Κομισιόν: Ένας στους τρεις Έλληνες 15χρονους σε κίνδυνο εκπαιδευτικής φτώχειας



Οι Έλληνες μαθητές εμφανίζουν μεγάλα κενά σε γραφή, ανάγνωση, μαθηματικά και θετικές επιστήμες. Ένα απογοητευτικά μεγάλο ποσοστό δεν έχει εξασφαλίσει τελειώνοντας το Γυμνάσιο βασικές δεξιότητες, όπως προειδοποιούσε πρόσφατα η  Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και έρχεται να επιβεβαιώσει με την δική της αναλυτική αναφορά για την «Παρακολούθηση και Κατάρτιση του 2019» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα στοιχεία της Κομισιόν αποκαλύπτουν μάλιστα ότι η το ποσοστό των Ελλήνων μαθητών που διατρέχει κίνδυνο εκπαιδευτικής φτώχειας είναι σήμερα πολύ υψηλότερο από ό,τι πριν από δέκα χρόνια. 
Οι Βρυξέλλες χτυπούν καμπανάκι συνολικά για την Ε.Ε., καθώς περίπου το 20% των δεκαπεντάχρονων μαθητών σε όλη την Ευρώπη εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο εκπαιδευτικής φτώχειας. Το να μην διαθέτουν βασικές δεξιότητες στην ανάγνωση, τη γραφή και τα μαθηματικά ή επαρκείς γνώσεις στις θετικές επιστήμες ένας στους πέντε μαθητές είναι ανησυχητικό προειδοποιούν και ζητούν από τις κυβερνήσεις και τους φορείς της εκπαίδευσης να είναι σε εγρήγορση.
Για τη χώρα μας η εικόνα είναι ακόμη πιο ζοφερή, με το ποσοστό σε κίνδυνο εκπαιδευτικής φτώχειας να ανέρχεται 32%. Στο σύνολο των επιμέρους τομέων, το ποσοστό των 15χρονων με χαμηλές επιδόσεις είναι υψηλότερο του κοινοτικού μέσου όρου. 
Όσον αφορά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι συντάκτες κάνουν ειδική αναφορά στους 15χρονους μαθητές που εξακολουθούν να διατρέχουν τον κίνδυνο εκπαιδευτικής φτώχειας.
Ειδικότερα, το 27,3% των Ελλήνων 15χρονων έχουν χαμηλές επιδόσεις στην ανάγνωση, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 19,7% και το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας το 2009 ήταν 21,3%. 
Το 35,8% των Ελλήνων μαθητών έχει χαμηλή επίδοση στα Μαθηματικά, την ώρα που ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 22,2%. Μάλιστα η εικόνα έχει επιδεινωθεί την τελευταία δεκαετία, καθώς στην έκθεση του 2009 το ποσοστό ήταν και πάλι μεν υψηλό, αλλά στο 30,4%. 

Το 32,7% των Ελλήνων μαθητών έχει χαμηλή επίδοση στις φυσικές επιστήμες, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 12,1 μονάδες χαμηλότερος, στο 20,6%. Και εδώ το ποσοστό έχει αυξηθεί σημαντικά, σε σχέση με το το 25,3% του 2009

Στα μεγάλα αγκάθια για τη χώρα μας είναι και το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό (μόλις 4,5%) συμμετοχής σε προγράμματα δια βίου μάθησης και κατάρτισης, κάτι που σημαίνει ότι ένα μεγάλο του εργατικού δυναμικού μένει πίσω από τις τεχνολογικές και άλλες εξελίξεις. 
Στα θετικά από την άλλη το χαμηλό ποσοστό (4,7%) στην πρόωρη εγκατάλειψη των σπουδών από φοιτητές ηλικίας 18-24 ετών όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 10,6%
naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου