Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr
gkamp@naftemporiki.gr
Αμέσως μετά την κατάθεση του εισαγγελέα Ι. Αγγελή, οι πληροφορίες που έρχονταν από το κυβερνών κόμμα έδειχναν ως πιο πιθανό σενάριο η προανακριτική επιτροπή για τον κ. Παπαγγελόπουλο να συσταθεί, αλλά να πάρει την απόφαση να επιστρέψει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη.
Οι ενδείξεις, έλεγαν ήταν ισχυρές, αλλά τα στοιχεία λίγα. Μετά την δεύτερη κατάθεση της εισαγγελέως Ελ. Ράικου, αλλά και κάποιες άλλες καταθέσεις που δεν έχουν έρθει ακόμα στο φως της δημοσιότητας, η πλειοψηφία αλλάζει στάση και προτείνει προανακριτική επιτροπή μακράς διαρκείας που θα φτάσει μέχρι τη σύνταξη πορίσματος για την παραπομπή ή μη του κ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο.
Στην Ν.Δ. συνιστούν υπομονή και παραπέμπουν σε νέα στοιχεία που - όπως λένε - θα προκαλέσουν ισχυρές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν ότι η υπόθεση θα γυρνούσε στη Δικαιοσύνη, αλλά και τώρα που δεν επιβεβαιώθηκαν, δεν αλλάζουν στάση. Στηρίζουν απόλυτα τον κ. Παπαγγελόπουλο και τις ενέργειές του και μιλούν γα προσπάθεια αντιπερισπασμού, εκδίκησης, τρομοκράτησης των εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση, αλλά και συγκάλυψης του πραγματικού σκανδάλου Novartis, όπως λένε, αν και επί των ημερών τους, δεν είχαν κληθεί να καταθέσουν στην εν εξελίξει έρευνα ούτε τα στελέχη της Novartis, οι γιατροί που εμπλέκονται.
Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Παπαγγελόπουλο επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία, ενώ αναμένεται και η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στη συνεδρίαση της Kεντρικής Eπιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά το μεσημέρι. Υπάρχουν πολλά στελέχη που διαφωνούν με τη γραμμή ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα με τον κ. Παπαγγελόπουλο, αλλά προς το παρόν κρατούν τη διαφωνία τους για τον εαυτό τους. Δεν δείχνει ωστόσο να επιβεβαιώθηκε είναι η βασική εκτίμηση που υπήρχε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η παραπομπή Παπαγγελόπουλου θα προκαλούσε ρήγμα στο εσωτερικό της Ν.Δ., από τους «καραμανλικούς» που θα διαφωνούσαν με την παραπομπή του πρώην στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και πρώην διοικητή της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Ν.Δ.. Αν υπάρχουν κάποιες ενστάσεις εντός της Ν.Δ., αυτές αφορούν την εκτίμηση ότι η όξυνση στο πολιτικό σκηνικό θα έχει αρνητική επίδραση στην πορεία της οικονομίας σε μία περίοδο αναμονής κρίσιμων αποφάσεων, εκτίμηση που δε φαίνεται να συμμερίζεται το Μαξίμου.
Τα επόμενα βήματα
Με βάση τα προβλεπόμενα, θα δοθεί προθεσμία επτά ημερών προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τριάντα νέες υπογραφές βουλευτών για να καταθέσουν πρόταση ανάθεσης σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους. Στην πράξη πρόκειται για μια ενέργεια που μεσολαβεί της συζήτησης στην Ολομέλεια και αφορά των έλεγχο αυτών των κατηγοριών.
Εφόσον τέτοια πρόταση δεν υπάρξει, ο πρόεδρος της Βουλής θα εγγράψει – από την επόμενη Πέμπτη και μετά - σε ειδική ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας τη συζήτηση για τη σύσταση της επιτροπής. Εκεί θα μιλήσουν πολιτικοί αρχηγοί, βουλευές όλων των κομμάτων αλλά και ο κ. Παπαγγελόπουλος.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία με τη χρήση κάλπης όπου ο κάθε βουλευτής θα μπορεί να επιλέξει αν συμφωνεί όχι μόνο με την σύσταση της επιτροπής, αλλά και στον έλεγχο του κάθε αδικήματος ξεχωριστά, δηλαδή θα δηλώνει τη θέση του για κάθε αδίκημα ξεχωριστά.
Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ψήφους
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου