Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες με φόντο την έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη, όπου πληροφορίες θέλουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ να βρίσκονται μια ανάσα από την Τρίπολη και τον Ερντογάν να βρίσκεται στην τελική ευθεία για να στείλει τις πρώτες στρατιωτικές ενισχύσεις προς τον Σαράτζ.
Η διεθνής κοινότητα στέλνει μηνύματα για επίλυση της κρίσης στην περιοχή, τα οποία όμως φαίνεται πως αγνοεί ο Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να παρουσιάζεται μέχρι στιγμής αποφασισμένος να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα.
Ενδεικτικό του έντονου προβληματισμού που επικρατεί είναι οι διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές που πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής η Ανγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας συνομίλησε με τον Τούρκο και τον ρώσο πρόεδρο, καθιστώντας αναγκαία την επίλυση της κρίσης, ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι.
Μετά την τελευταία συνομιλία των δύο ηγετών, αποφασίστηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου κατόπιν αιτήματος του Καΐρου.
Οπως ανακοίνωσε η παναραβική οργάνωση που εδρεύει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων «για να εξετάσει την εξέλιξη της κατάστασης στη Λιβύη και τους κινδύνους κλιμάκωσης που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα της Λιβύης και της περιοχής».
Σύροι αντάρτες υπογράφουν συμβάσεις για τη Λιβύη
Στο μεταξύ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ανώτατες κυβερνητικές και στρατιωτικές πηγές της Τουρκίας δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει συμμάχους της σύριους αντάρτες στη Λιβύη.
Ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι προς το παρόν δεν έχουν σταλεί σύριοι αντάρτες μαχητές στη Λιβύη. «Όμως γίνονται αξιολογήσεις και διεξάγονται συναντήσεις για το θέμα αυτό και υπάρχει μία τάση να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση» είπε, προσθέτοντας πως «δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για το πόσα μέλη τα πάνε εκεί».
«Η στρατιωτική εμπειρία μας στο εξωτερικό θα είναι πολύ χρήσιμη στη Λιβύη. Όμως, υπάρχει μια πιθανότητα να χρησιμοποιήσουμε και την εμπειρία των Σύρων μαχητών επίσης… και αυτό το αξιολογούμε» είπε ένας Τούρκος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας. «Αφού το κοινοβούλιο εγκρίνει την εντολή (αποστολής στρατευμάτων), μπορεί να γίνει ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση» πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο αυτό, πηγή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) υποστήριξε πως σύροι μαχητές στη Συρία και την Τουρκία έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις να εργαστούν, έναντι μισθού, ως «σωματοφύλακες» για μια τουρκική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, για να προστατεύουν τις βάσεις που θα χρησιμοποιήσουν οι τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου