Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Ενισχύεται η «Ζηνοβία»: Χιόνια στην Αττική και τσουχτερό κρύο [χάρτες]


se-epifulaki-o-mixanismos-kathws-2o-kuma-xionia-plittei-ti-xwra

Ενώ η χώρα βρίσκεται ήδη στην κατάψυξη, νέο κύμα - δεύτερο - χιονιά χτυπά τη χώρα, καθώς η "Ζηνοβία" απελαύνει και ενισχύεται τη Δευτέρα. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη επιφυλακή. 
Με ανάρτησή του στο Facebook, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει πως ο καιρός τη Δευτέρα στην Αττική θα έχει έντονα χιονόβροχο-υψομετρικά σκαμπανεβάσματα, προειδοποιώντας για επικίνδυνα φαινόμενα.
Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτογλου, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στη Δυτική Αττική και σε Λουτράκι-Αγ. Θεοδώρους. 


Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Λίγο προσοχή χρειάζεται κατά τη γνώμη μου αύριο για καλό και για κακό κυρίως στους δήμους Λουτρακίου-Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας-Ειδυλλίας του νομού Αττικής, καθώς κατά τη διάρκεια της Δευτέρας μπορεί μεν πυκνές χιονοπτώσεις σε συνδυασμό με πολύ ισχυρό άνεμο να “κατέβουν” μέσα στην ημέρα στους προαναφερθέντες δήμους και τη Βοιωτία χοντρικά ακόμα και στα 100 περίπου μέτρα, όμως από το βράδυ και καθώς η θερμοκρασία αντί να πέφτει θα σημειώνει άνοδο, στις περισσότερες από τις παραπάνω περιοχές, κι έτσι, μέχρι περίπου τα 550-600 μέτρα θα το ξαναγυρίσει σε ισχυρή βροχή κατά διαστήματα, προκαλώντας κατά πάσα πιθανότητα το απότομο λιώσιμο του χιονιού μέχρι εκείνα τα υψόμετρα, αυξάνοντας έτσι πιθανώς τον κίνδυνο απότομης αύξησης της στάθμης χειμάρρων ή και τοπικών πλημμυρών!»

«Ανάλογη εξέλιξη δεν αποκλείεται να υπάρξει και στη Βοιωτία! Πολλές βροχές αναμένονται τη Δευτέρα και στην υπόλοιπη βόρεια και ανατολική Αττική, με τα πυκνά χιόνια (μαζί με πολύ δυνατό άνεμο) όμως εδώ να περιορίζονται αυτά από το πρωί στους ορεινούς όγκους του νομού και κυρίως πάνω από τα 600 περίπου μέτρα, π.χ. Ιπποκράτειος Πολιτεία και ψηλότερα! Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός προς το ξημέρωμα της Τρίτης».
Παροδική φαίνεται να είναι η όποια βελτίωση, καθώς ο μετεωρολόγος Γιάνης Καλλιάνος εκτιμά πως υπάρχουν 60% πιθανότητες από τις 2 Ιανουαρίου να έχουμε νέα σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Καλλιάνος αναφέρει πως η "Ζηνοβία" θα συνεχίσει να πλήττει περιοχές της Ελλάδος μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης. Από την Πέμπτη όμως και μετά πιθανότατα ρωσικές αέριες μάζες θα κατέβουν στην Ελλάδα, και θα υπάρξουν νέα ακραία καιρικά φαινόμενα!
Μάλιστα αναμένεται να πέσουν χιόνια και στην Αττική σε υψόμετρο από 250-300 μέτρα και πάνω, και η θερμοκρασία στο λεκανοπέδιο ίσως πιάσει και τους -6.
Αναλυτικά τα όσα αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος
“60% Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΨΥΧΡΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΙΣ 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Μέχρι στιγμής η κακοκαιρία «Ζηνοβία» είναι σε εξέλιξη και θα μας απασχολεί έως την Τρίτη τις προμεσημβρινές ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χιονοπτώσεις απασχόλησαν και θα απασχολήσουν ακριβώς τις περιοχές που σας είχα αναφέρει και οι χιονοπτώσεις εκδηλώθηκαν και θα συνεχίσουν για άλλη μια μέρα να εκδηλώνονται ακριβώς από τα υψόμετρα και πάνω που σας είχα αναλύσει σε προηγούμενα post. Ήρθε με λίγα λόγια αυτό που ακριβώς ανέμενα.
Από την Τρίτη όμως και στη συνέχεια η κακοκαιρία θα αποτελέσει παρελθόν και ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί. Η λέξη [πρόσκαιρα] δεν χρησιμοποιήθηκε τυχαία, έχει να κάνει με την αρκετά αυξημένη πιθανότητα (άνω του 60%) ώστε μια νέα ψυχρή εισβολή να μας επισκεφτεί την δεύτερη μέρα του χρόνου, την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου δηλαδή.

Ρωσικές αέριες μάζες

Παρ’ όλο που υπάρχουν κάποιες σχετικές διαφορές ανάμεσα στα προγνωστικά μοντέλα, διαφαίνεται η τάση να κατέβουν ψυχρές αέριες μάζες Ρωσικής προέλευσης και να μας απασχολήσουν από τις 2 Ιανουαρίου.
Μάλλον δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια αυτή η ψυχρή εισβολή, όμως ακόμη δεν μπορεί κανείς με πλήρη σιγουριά να αναφέρει με λεπτομέρεια τα ακριβή χαρακτηριστικά αυτής της χιονο-κακοκαιρίας.

Χιόνια στην Αττική

Μια διαφορά μεταξύ των μοντέλων είναι ότι, για παράδειγμα στην Αττική, το GFS θέλει να επικρατούν θερμοκρασίες της τάξης των -6 βαθμών στα 850 hPa (δηλαδή περίπου στα 1350-1400 μέτρα υψόμετρο), ενώ το ECMWF “εκτιμά” ότι θα επικρατήσουν θερμοκρασίες της τάξεως των -4 βαθμών Κελσίου. Αυτή, είναι μια τεράστια διαφορά, για να μπορέσει κάποιος να δει από τώρα εάν θα χιονίσει στα βόρεια προάστια ή όχι.
Γιατί, χοντρικά θα σας πω, στη μια περίπτωση θα χιονίσει πάνω από τα 250-300 μέτρα στην Αττική και στην άλλη πάνω από τα 450-500 μέτρα αντίστοιχα. Στη μια πιθανότητα μιλάμε για χιονοπτώσεις στα βόρεια προάστια της Αθήνας και στην άλλη από τα ημιορεινά και υψηλότερα.

Πυκνή χιονόπτωση στην Θήβα- Που χρειάζονται αλυσίδες

Πυκνή χιονόπτωση ξεκίνησε λίγο πριν τις 6 το πρωί στην περιοχή της Θήβας, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προκαλέσει κάποια προβλήματα. Ήδη εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί σε κρίσιμα σημεία κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας από τα Οινόφυτα και το Σχηματάρι μέχρι και το Κάστρο, καθώς το κύμα της κακοκαιρίας πλήττει τη συγκεκριμένη περιοχή και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αναμένεται να ενταθεί μέχρι το μεσημέρι.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της αστυνομίας, στην Βοιωτία οι οδηγοί θα χρειαστούν αλυσίδες για να κινηθούν από την Αράχοβα έως το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού και το χωριό Επτάλοφος, όπως επίσης και στο επαρχιακό δίκτυο του νομού.
Σε ό,τι αφορά την Εύβοια χρειάζονται αλυσίδες για όσους κινούνται από Χαλκίδα προς Αιδηψό και ιδιαίτερα από το 16ο έως το 47ο χιλιόμετρο, αλλά και στους δρόμους της κεντρικής Εύβοιας δηλαδή προς Κερασιά, Σέτα και Στρόπωνες, καθώς η χιονόπτωση εκεί και κυρίως ο παγετός έχουν προκαλέσει προβλήματα.
Στο νόμο Φωκίδας είναι απαραίτητες οι αλυσίδες για την πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, αλλά και στα χωριά της Δυτικής Φωκίδας δηλαδή προς Καστριώτισσα, Στρώμη, Αρτοτίνα και Διχώρι.
Στη Φθιώτιδα μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στους δρόμους. Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες για τον δρόμο Λαμίας Καρπενησίου ιδιαίτερα στη Ράχη Τυμφρηστού, όπου τα φαινόμενα μεταβάλλονται.
Στην Ευρυτανία θα χρειαστούν αλυσίδες στο δρόμο από Φουρνά προς Καρδίτσα, στο δρόμο προς Κρίκελλο και Δομνίστα, αλλά και στο δρόμο Καρπενήσι Αγρίνιο μέσω Προυσού, καθώς και για την πρόσβαση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου.

Λαμία: Ολονύχτια μάχη για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι

Mε ολονύχτια προσπάθεια άνθρωποι και μηχανές κράτησαν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο από την Αθήνα μέχρι τη Λαμία, παρά το γεγονός ότι το δεύτερο κύμα της «Ζηνοβίας» είχε μεγάλη ένταση και τοπικά χαρακτηριστικά.
Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας η εθνική οδός παρέμεινε ανοιχτή και μόνο σε ορισμένες περιοχές παρουσιάστηκαν μεμονωμένα προβλήματα, τα οποία και αντιμετωπίστηκαν.
Τα βλέμματα όλων των αρμοδίων επικεντρώθηκαν στην περιοχή του Μαρτίνου και ιδιαίτερα στο τμήμα από τη Θήβα μέχρι τα διόδια της Τραγάνας από το 90ο μέχρι το 135ο χλμ. Εκεί χρειάστηκαν αρκετές παρεμβάσεις των μηχανημάτων, ωστόσο όμως από τις πρώτες πρωινές ώρες το κύμα της κακοκαιρίας περιορίστηκε από το 160ο έως το 180ο χλμ της εθνικής οδού δηλαδή στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου και των Καμένων Βούρλων έως τον Μώλο.
Περισσότερες από 3 ώρες χρειάστηκαν τα εκχιονιστικά μηχανήματα να απομακρύνουν το χιόνι που έπεφτε πυκνό και να ρίχνουν συνεχώς αλάτι για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο, καθώς η χιονόπτωση είχε ιδιαίτερα μεγάλη ένταση και σχηματιζόταν παγετός σχεδόν αμέσως, αφού η θερμοκρασία έφτασε τους 3 βαθμούς κάτω από το μηδέν.
Από τις 5 το πρωί και μετά υπάρχει μία ύφεση των καιρικών φαινομένων στην περιοχή της Φθιώτιδας και το εθνικό δίκτυο είναι απόλυτα καθαρό.
Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στα όρια της Φθιώτιδος με τη Μαγνησία, ωστόσο δεν υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην κίνηση στον εθνικό δρόμο έως το 255ο χλμ. Εξάλλου, όλη τη νύχτα κράτησαν και οι μάχες για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι από Λαμία προς Δομοκό, από Λαμία προς Καρπενήσι και από Λαμία προς Άμφισσα ιδιαίτερα στο 51ο χιλιόμετρο και στην περιοχή του Μπράλου, όπου σημειώνονταν σχυρές χιονοπτώσεις.
Σε ό,τι αφορά το επαρχιακό δίκτυο εντός του νομού Φθιώτιδας υπάρχουν προβλήματα πρόσβασης στην ορεινή Δυτική Φθιώτιδα και ήδη πριν τις 5 το πρωί τα εκχιονιστικά μηχανήματα ξεκίνησαν για να ανοίξουν τους δρόμους εκμεταλλευόμενα την ύφεση της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους Πολιτικής Προστασίας της Στερεάς Ελλάδας «είναι θέμα λίγων ωρών η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αν συνεχίσει η ύφεση». Ωστόσο όλες οι δυνάμεις παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό μέχρι το βράδυ της σημερινής μέρας, καΘώς «όλα συγκλίνουν ότι θα υπάρχει και νέο κύμα της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες».

Πρώτη εκτίμηση της πιθανής κακοκαιρίας

Μετά τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς, διαφαίνεται μια αλλαγή στον καιρό σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία. Από εκείνες τις ώρες και κατά της διάρκεια της 2ας Ιανουαρίου θα επικρατήσει για άλλη μια φορά καιρός «Βορείου Ρεύματος» όπως τον λέμε στη Μετεωρολογία. Αυτό σημαίνει ότι στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα θα επικρατήσει παγωνιά αλλά χωρίς φαινόμενα, ενώ στα ανατολικά και νότια θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες στα χαμηλά υψόμετρα αλλά και χιονοπτώσεις που τοπικά θα κατέβουν αρκετά σε ότι αφορά στο υψόμετρο.

Τα ανατολικά και τα ηπειρωτικά πάλι στο “επίκεντρο” 

Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία (και λέω [ΑΝ], διότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αλλάξουν τα δεδομένα τις επόμενες ώρες) στις 2 Ιανουαρίου θα χιονίσει πάλι στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Δεν θα απασχοληθούν μόνο ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά πρόσκαιρα πιθανότατα να χιονίσει και σε χαμηλότερα υψόμετρα.
Οι περιοχές που θέτουν υποψηφιότητα για τις χιονοπτώσεις αυτές είναι:
(α) Το Πήλιο
(β) η κεντρική και ανατολική Στερεά (και η Αττική)
(γ) Η Εύβοια και οι Σποράδες,
(δ) Η κεντρική και ανατολική Πελοπόννησος και
(ε) Ίσως κάποια νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου
Αντιθέτως στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα διαφαίνεται ότι θα βρέχει κατά τόπους δυνατά (θα εκδηλώνονται και ισχυρές καταιγίδες) ενώ πυκνά χιόνια θα εκδηλωθούν για άλλη μια φορά στα ορεινά της Κρήτης.

 

Ισχυροί άνεμοι στα πελάγη

Αν μελετήσει κάποιος τη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων, μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι θα επικρατήσουν βόρειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις που θα αγγίζουν τα 8 και πιθανώς τα 9 μποφόρ.
ΥΓ (1) : Κάποια προγνωστικά μοντέλα “τρέχουν” 4 φορές την ημέρα. Κάποια άλλα 2. Ορισμένα έχουν καλύτερη ανάλυση και κάποια όχι και τόσο. Τα περιοχικά μοντέλα δεν μπορούν να μας δείξουν από τώρα με λεπτομέρεια τι ακριβώς θα επικρατήσει στην οδό του σπιτιού μας που όλοι επιθυμείτε φαντάζομαι να μάθετε. Ο καιρός, ως χαοτικό φαινόμενο μετά τις 5-6 μέρες και ως “ζωντανός οργανισμός” έχει πάντα την τελευταία λέξη στις συνθήκες που τελικά θα επικρατήσουν.
ΥΓ (2) : Θα σας ενημερώσω για τυχόν αλλαγές στα προγνωστικά στοιχεία μιας και μέχρι αύριο μπορεί να έχουν αλλάξει άρδην όλα τα στοιχεία ή μπορεί και να έχουν μείνει τα ίδια.
ΥΓ (3) : Ορισμένες φορές, τελικά, έρχεται μόνο το κρύο αλλά δεν έχουμε φαινόμενα. Κάποιες άλλες φορές έρχονται τα φαινόμενα αλλά έχουμε έλλειψη αρκετά χαμηλών θερμοκρασιακών τιμών ώστε να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις. Αλλάζουν αυτά από τρέξιμο σε τρέξιμο των μοντέλων.
ΥΓ (4) : Επαναλαμβάνω ότι παραπάνω ανέλυσα μια καιρική μεταβολή που έχει πιθανότητα 60% να συμβεί. Υπάρχει όμως και ένα 40% όμως που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο και θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας. Σίγουρα, από την Τρίτη και έπειτα θα ξέρω ακριβώς την εξέλιξη του καιρού και θα σας ενημερώσω πάλι αν χρειαστεί (αν δηλαδή έχουν αλλάξει τα στοιχεία)”

Προβλήματα από την κακοκαιρία

Στη λεωφόρο Πάρνηθας στην Αττική στο ύψος του τελεφερίκ και στο ρεύμα προς το καζίνο, έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Το ίδιο συμβαίνει και σε επαρχιακές οδούς της Μαγνησίας και της Αρκαδία.

Απαραίτητη είναι η  χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε επαρχιακές οδούς των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Καστοριάς, Φλώρινας, Λάρισας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.
Κλειστές είναι οι γραμμές Α.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Γλύφα -Αγιόκαμπος, Καβάλα Πρίνου-Θάσου, Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.
Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Κλειστές είναι οι γραμμές Α.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Γλύφα -Αγιόκαμπος, Καβάλα Πρίνου-Θάσου, Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.


Την Τρίτη πάντως τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ πρόσκαιρη βελτίωση θα υπάρξει και στις υπόλοιπες περιοχές, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Που καταγράφονται τα κυριότερα προβλήματα

Σε τμήματα τον ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αρκαδίας και Κορινθίας εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα στην περιφέρεια Πελοποννήσου, λόγω των χιονοπτώσεων.
Φωτό: Ευρωκίνηση

Στο νομό Αρκαδίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην επαρχιακή οδό που συνδέει την Βυτίνα με το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου.

Παράλληλα, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις εξής περιοχές:

- Στην εθνική οδό Λεωνιδίου - Κοσμά - Γερακίου, από το 15ο , έως το 35ο χιλιόμετρο.

- Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου - Πελετών - Αγίου Δημητρίου, από το 20ο , έως το 42ο χιλιόμετρο.

- Στην επαρχιακή οδό που οδηγεί από τον Καρδαρά στο χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου.

Στην Κορινθία, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων από το 19ο χιλιόμετρο, έως και τα Τρίκαλα, καθώς και στην επαρχιακή οδό Κιάτου - Γκούρας από το 10ο χιλιόμετρο έως και την Γκούρα.

Tα πρώτα χιόνια στον Ομαλό της Κρήτης δημιούργησαν πολλά προβλήματα στους Χανιώτες εκδρομείς.
Ιδιαίτερα σφοδρά έχει πλήξει η «Ζηνοβία» τον νομό Φωκίδας. Αποκλεισμένα από τις σφοδρές χιονοπτώσεις είναι τα χωριά Διχώρι και Αρτοτίνα.
Χιόνια έπεσαν στις Κυκλάδες αλλά και στα Δωδεκάνησα, με κάποιες περιοχές, όπως η Σύμη, να βλέπουν για πρώτη φορά χιίονι. 
Η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει σε τρεις περιπτώσεις στην Αττική τα ξημερώματα της Κυριακής, γύρω στις πέντε τα ξημερώματα.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι οδηγοί παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους επειδή δεν είχαν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
Πρόκειται για τρία άτομα από την περιοχή αγίας Τριάδας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, πέντε άτομα από αυτοκίνητο στα Βίλια και ένα στην παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας στη Μάνδρα.
Παράλληλα, τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής συμμετείχαν σε επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό προσκόπων από το προσκοπικό camp σε περιοχή της Μάνδρας, καθώς και για τον απεγκλωβισμό ομάδας Γάλλων τουριστών που είχαν αποκλειστεί από τα χιόνια σε βανάκι, στην Κάζα Αττικής.
Σημαντική ήταν, τέλος, η συμβολή των συνεργείων της Περιφέρειας και στην προσπάθεια της ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα Βίλια, όπου υπήρχε δυσκολία πρόσβασης καθώς οι δρόμοι είχαν κλείσει λόγω της χιονόπτωσης.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου