Η διεθνής αναγνώριση της Ελλάδας για την άμεση και επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν περιορίζεται σε επαίνους. Αλλά κι αυτοί δεν έχουν πάντα αναμενόμενη προέλευση. Στα πολλά εύσημα έρχονται να προστεθούν και τα ιδιαιτέρως κολακευτικά γερμανικά δημοσιεύματα. Αυτά αναφέρονται τόσο στην κυβερνητική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, όσο και στην αφύπνιση μίας συλλογικής συνείδησης εκ μέρους των πολιτών.
Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα εμφανίζεται και ως φαβορί καλοκαιρινός προορισμός. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η μέχρι τώρα αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αντιμετωπίζεται ως μέρος μίας γενικότερης θετικής παρακαταθήκης για το μέλλον της χώρας και έναυσμα μίας νέας ελπιδοφόρας φάσης.
Το γερμανικό κρατικό κανάλι ZDF μετέδωσε ένα πλούσιο ρεπορτάζ από την Ελλάδα για την αναπάντεχη επιτυχία της μικρής και πολύπαθης χώρας, η οποία, με την ετοιμότητά της, «φόρεσε τα γυαλιά» σε πολλές ισχυρές και πλούσιες χώρες. Ξεκινάει με το πρόσωπο των ημερών, τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος, όπως αποκαλύπτει, μετατράπηκε και σε λαμπάδα! Η διατήρηση της καμπύλης σε πολύ χαμηλά ποσοστά, όπως και η σταδιακή μείωση των κρουσμάτων μοιάζει εντυπωσιακή. Ειδικά, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετά από μεγαλύτερη σε διάρκεια καραντίνα, συνεχίζουν να μετρούν χιλιάδες νέα κρούσματα και εκατοντάδες θανάτους ημερησίως.
Το άμεσο lockdown της χώρας και η έγκαιρη συνειδητοποίηση της λαίλαπας που πλησίαζε απειλητικά, ήταν που διέσωσαν την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, μιλάει η ψυχολόγος Αρετή Βεργούλη, η οποία εξηγεί τη μεγάλη σημασία που έχει το γεγονός ότι παρά την πολυετή οικονομική κρίση, η χώρα ανέπτυξε τρόπους που της επέτρεψαν να ανταπεξέλθει.
Επικαλείται, μάλιστα, το πολιτιστικό υπόβαθρο των Ελλήνων και το γεγονός ότι ανήκουν σε μια οικογένεια που θέλουν να προστατέψουν, λόγω των ισχυρών δεσμών ανάμεσα στις γενεές. Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει την συναίνεση που απολαμβάνει η κυβέρνηση σε σχέση με τα μέτρα, με μία ηλικιωμένη κυρία να δηλώνει ότι «θα έπρεπε να νιώθουμε περηφάνεια». Καταλήγει ότι η πρωτοφανής αυτή κρίση ενδέχεται να δημιουργήσει ευκαιρίες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε παρά να πρωταγωνιστεί. Εμφανίζεται κατά τη διάρκεια ενός διαγγέλματός του να ενθαρρύνει τον λαό με τη φράση «και εμείς αλλάξαμε προς το καλύτερο». Αυτό πιστοποιείται από το γεγονός ότι αν και ακόμη επικρατεί απαγόρευση εξόδου, όλοι εργάζονται πυρετωδώς για την ανάδειξη μίας μοντέρνας ψηφιακής Ελλάδας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το γερμανικό Focus. Εξηγεί ότι τα ελληνικά σύνορα παραμένουν κλειστά, αν και ο εντυπωσιακά χαμηλός αριθμός κρουσμάτων γεννά περιθώρια καλοκαιρινής ανάκαμψης. Σε έναν πλανήτη όπου δεν είναι σαφές εάν και πότε θα μπορέσει ο κόσμος να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι, η Ελλάδα εμφανίζεται ολίγον τί σαν όαση.
Αν και το δημοσίευμα ξεκαθαρίζει ότι προς το παρόν η είσοδος για τουρισμό δεν είναι δυνατή στην Ελλάδα, η χώρα προσανατολίζεται να ανοίξει το καλοκαίρι. Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες εργάζονται για να φέρουν τουρίστες στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι.
arouraios.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου