Με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού να παραμένει σταθερός, αλλά σε υψηλά επίπεδα και με την Αττική να κοντεύει να φτάσει «στο κόκκινο», τα επόμενα 24ωρα θα κριθεί η λήψη και νέων μέτρων από την κυβέρνηση, ανάλογα και με τις εισηγήσεις των ειδικών, αλλά και το κατά πόσον οι προτάσεις είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Για παράδειγμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απορρίψει οποιαδήποτε σκέψη για ξεχωριστά μέτρα για τους πολίτες άνω των 65 ετών, όπως ο περιορισμός της κυκλοφορίας τους και η επαναφορά του υποχρεωτικού SMS.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης παραμένουν οι πλατείες, όπου παρατηρείται συγκέντρωση νέων, ωστόσο επισήμως εστιάζουν στην πειθώ σε συνδυασμό με το μέτρο για κλείσιμο των περιπτέρων μετά τις 12, όπως κλείνουν και τα μπαρ και εστιατόρια.
Ταυτόχρονα, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο στα σχολεία και στρέφουν τα πυρά τους στις καταλήψεις. Από τη μία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κράτησε χθες στο briefing χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας να μιλήσει για πολιτική υποκίνηση των καταλήψεων: «Ζητούμε από τους λίγους να μη θέτουν προσκόμματα στο δικαίωμα των πολλών στη μάθηση» δήλωσε, εκτιμώντας ότι αυτή την εβδομάδα θα φθίνει ο αριθμός των καταλήψεων και καταδικάζοντας περιπτώσεις αυτοδικίας στον Άλιμο και αλλού.
Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι το κράτος έχει στη φαρέτρα του μέτρα για να αντιμετωπίσει τις καταλήψεις, ενώ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προειδοποίησε (Ant1) ότι: «Στο βαθμό που υπάρχει θέμα απώλειας ωρών, προφανώς και τίθεται θέμα αναπλήρωσης τους», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να παραταθεί το σχολικό έτος. Την ίδια στιγμή στελέχη όπως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης και ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος έβαλαν ευθέως κατά των καταλήψεων, αποδίδοντας πολιτική υποκίνηση και δη από την άκρα αριστερά.
Όμως στην κυβέρνηση έχουν τη σωφροσύνη να μην αποδίδουν στις καταλήψεις κίνδυνο υπερμετάδοσης του κορονοϊού, αφού άλλωστε υποβαθμίζουν τη συμμετοχή, η οποία σύμφωνα με το Συντονιστικό των μαθητών αγγίζει τα 700 σχολεία σε όλη τη χώρα.
Αντίθετα εστιάζουν στις πλατείες, αλλά και διαπιστώνουν ότι υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα, καθώς άλλωστε έξαρση του κορονοϊού παρατηρείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία αλλά και οι χώρες του Βίζενγκραντ. Στο τραπέζι είναι μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο περιορισμών στις μετακινήσεις προς Ελλάδα από χώρες υψηλού κινδύνου, κατά τα πρότυπα χωρών όπως η Γερμανία που έχουν καταρτίσει «κόκκινες λίστες».
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται είτε η καραντίνα για τους ταξιδιώτες από χώρες επικινδυνότητας είτε και η διακοπή πτήσεων από επιβαρυμένες περιοχές, όπως είχε γίνει την άνοιξη.
Το κρουαζιερόπλοιο «Mein Shiff 6», που μεταφέρει Γερμανούς τουρίστες και στο οποίο είχαν εντοπιστεί 12 κρούσματα κορονοϊού (αν και σύμφωνα με την TUI τα έξι από τα 12 επαναληπτικά τεστ βγήκαν αρνητικά) έφτασε ξημερώματα της Τρίτης στο λιμάνι του Πειραιά. Από το κρουαζιερόπλοιο δεν πρόκειται να αποβιβαστεί κανένας επιβάτης ή μέλος του πληρώματος, αλλά θα επιβιβαστεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μαζί με το Νίκο Χαρδαλιά και το Σωτήρη Τσιόδρα.
Η κυβέρνηση όμως ταυτόχρονα εστιάζει στις περιοχές της πρωτεύουσας που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Συνεργεία του ΕΟΔΥ έχουν ξεκινήσει ελέγχους σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες γειτονιές της Αθήνας και θα συνεχίσουν το έργο τους και τις επόμενες μέρες.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση ξενοδοχείων καραντίνας προκειμένου να φιλοξενήσουν, με την αναγκαία ιατρική φροντίδα, πολίτες - κυρίως αλλοδαπούς - που έχουν προσβληθεί από τον ιό, είναι ασυμπτωματικοί, αλλά φιλοξενούνται στα νοσοκομεία
newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου