Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

«Εγώ την αλήθεια….» - Απομνημονεύματα, Υπομνήματα, Ενθυμήματα, Αναμνήσεις, Διηγήσεις

 


«Το 1821 δεν αναμετρήθηκε μόνο, επιτυχώς, με την οθωμανική αυτοκρατορία, έμελλε δύο αιώνες μετά να αναμετρηθεί και με μια αλλόκοτη και πολύ επικίνδυνη κατάσταση η οποία μας έζωσε τα δύο τελευταία χρόνια και που, παρά ταύτα, δεν εμπόδισε τον προσεκτικό εορτασμό, τον πλούσιο αναστοχασμό και τις εντυπωσιακές εκθέσεις γύρω από αυτό το γενέθλιο γεγονός του νεοελληνικού κράτους».


Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, εγκαινιάζοντας την έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία «Εγώ την αλήθεια…» - Απομνημονεύματα, Υπομνήματα, Ενθυμήματα, Αναμνήσεις, Διηγήσεις, με θέμα τα απομνημονεύματα των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού των 200 ετών από την έναρξή της.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στα 21 επιλεγμένα απομνημονεύματα αγωνιστών που περιλαμβάνει η έκθεση, υπογράμμισε πως «πρέπει να δούμε αυτά τα απομνημονεύματα υπό το πρίσμα ότι εγράφησαν από ανθρώπους που τα έζησαν, που είχαν πάθη, που είχαν μια προσωπικότητα, που είχαν αντιθέσεις, αλλά που η συνισταμένη όλων αυτών των περιγραφών και όλων αυτών των συμμετοχών οδήγησε στο νεοελληνικό κράτος».

Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή της Βουλής «μεταξύ των σημαιοφόρων», όπως αρμόζει, «στον μοναδικό και ανεπανάληπτο για πολλές γενιές εορτασμό» των 200 ετών από το ξέσπασμα της Επανάστασης του ’21, «μέσω του Ιδρύματός της, της Βιβλιοθήκης της, της Ολομέλειας και των σκέψεών της». Όπως επεσήμανε, «όλα αυτά μαζί αποτελούν μια απολύτως φυσιολογική συνεισφορά του πρώτου δημόσιου θεσμού της Ελλάδας, όπως ήταν η Βουλή, που συνέβαλε στη συγκρότηση και στην καταγραφή της μνήμης για το 1821». 

Ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, τόνισε πως «αυτή η έκθεση αποτελεί μία από τις κορυφώσεις των δράσεων του Ιδρύματος για τη μεγάλη επέτειο» και συνδέεται και με το εκδοτικό και ερευνητικό του πρόγραμμα. Όπως σημείωσε, τα απομνημονεύματα μας δίνουν «μια λίγο διαφορετική, πιο ζεστή, πιο άμεση εικόνα, μέσα από την ανθρώπινη εμπειρία του 1821, μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που το έζησαν».

Ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της έκθεσης, κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης, αναφέρθηκε στην πρωτοτυπία και τη σημασία της έκθεσης κι ευχήθηκε «να έχει την απήχηση που της αξίζει και να την επισκεφθεί αρκετός κόσμος».

Παρουσιάζοντας την έκθεση, η επιμελήτριά της, κ. Άννα Ενεπεκίδου, ανέφερε ότι «είναι κατά πολλούς τρόπους παιδί του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση» προσθέτοντας πως «απαντά σε ερωτήματα που στρέφονται γύρω από τις προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την Επανάσταση και έγραψαν για τα βιώματά τους» και προσκάλεσε το κοινό να γνωρίσει τους είκοσι έναν απομνημονευματογράφους και την ιδιαίτερη ματιά του καθενός.

Στα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής παρέστη και ο πρώην Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, κ. Απόστολος Κακλαμάνης.

Πληροφορίες για την έκθεση

Αξιοποιώντας σπάνια τεκμήρια από τους κατεξοχήν φορείς διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Εθνική Πινακοθήκη κ.ά., η έκθεση καταγράφει το κοινωνικό, πολιτισμικό και πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι άνθρωποι που απομνημονεύουν την ιστορία του Αγώνα έζησαν και επαναπροσδιόρισαν τη ζωή τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, παρουσιάζεται το εκθεσιακό σώμα των 21 επιλεγμένων Απομνημονευμάτων, με επίκεντρο την πρώτη έκδοσή τους, τη «μικροϊστορία» κάθε έργου, τη συνεισφορά του στην ιστορία, «ρίχνοντας φως» και στους συγγραφείς τους: τον Χριστόφορο Περραιβό, τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, τον Περικλή Βυζάντιο, τον Πέτρο Στεφανίτση, την Αντωνούσα Καμπουράκη, τον Εμμανουήλ Ξάνθο, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Φωτάκο, τον Καλλίνικο Κριτοβουλίδη, τον Κωνσταντίνο Νικόδημο, τον Νικόλαο Δραγούμη, τον Αρτέμιο Μίχο, τον Λουκά Ράλλη, τον Μακρυγιάννη, τον Νικήτα Σταματελόπουλο, τον Νικόλαο Κασομούλη, τον Γενναίο Κολοκοτρώνη, τον Κανέλλο Δεληγιάννη, τον Σταμάτη Σέρμπο και τον Γεώργιο Ψύλλα. 

Η έκθεση φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής (Β. Σοφίας 11 - είσοδος από Σέκερη), από τις 29 Νοεμβρίου 2021 έως τις 30 Απριλίου 2022 και οι ώρες λειτουργίας της είναι Τρίτη έως Παρασκευή 9.00-16.00 και Σάββατο 10.00-15.00.

gkoul@naftemporiki.gr

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου