Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
e.triiri@naftemporiki.gr
Υπό τη δαμόκλειο σπάθη μιας νέας ύφεσης βρίσκεται πλέον η παγκόσμια οικονομία, καθώς η κρίση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή έρχεται να επιδεινώσει αυτό που ήδη είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό από την ακατάσχετη άνοδο του ενεργειακού κόστους, που τείνει να εξελιχθεί σε ενεργειακή κρίση και σε στασιμοπληθωρισμό.
Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει και ο οίκος Moody's βάζοντας στο τραπέζι δύο σενάρια για την παγκόσμια οικονομία, με κοινό παρονομαστή έναν άκρως υψηλό πληθωρισμό.Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στην Ισπανία και έκαναν λόγο για πληθωρισμό 7,5% τον Φεβρουάριο δίδουν μία «πρόγευση» για το τι θα επακολουθήσει και στις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, που είναι οι πλέον εκτεθειμένες στο «σοκ του πολέμου», λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Μέχρι στιγμής οι αγορές των ανεπτυγμένων αγορών έχουν αντιδράσει με ψυχραιμία επιδεικνύοντας αντιστάσεις. Υπάρχει όμως ένας παράγοντας στον οποίο δεν θα μπορέσουν να αντέξουν στο ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας ύφεσης, σύμφωνα με το Bloomberg. Με το πετρέλαιο να εκτινάσσεται στα ύψη, καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις επιτείνουν τις κυρώσεις στη Ρωσία, η καμπύλη των αποδόσεων σηματοδοτεί έντονες ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης για μια κρίση ρευστότητας ανάλογη με αυτή του 2008, καθώς το δολάριο ενισχύεται και εντείνονται οι πιέσεις στις οικονομίες. Εάν αυτό εξελιχθεί σε μία γενικευμένη επιβράδυνση, τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τις μετοχές να αναπτύξουν αντιστάσεις. Σύμφωνα με τον Ο'Χάρα, αναλυτή της MKM Partners, μία γενικευμένη επιβράδυνση θα μπορούσε να οδηγήσει τις μετοχές σε πτώση ακόμη και 30%.
Ήδη οι κορυφαίοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street κινούνται σε εδάφη διόρθωσης, που σημαίνει ότι βρίσκονται σε πτώση 10% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά τους, με τον Nasdaq να έχει προσεγγίσει ενίοτε επικίνδυνα και την bear market (πτώση 20% από το ιστορικό υψηλό).
Το να ανακτήσουν έδαφος είναι αρκετά δύσκολο αυτή τη φορά, σημειώνει ο αναλυτής, επικαλούμενος τις υψηλές τιμές πετρελαίου, την καμπύλη των ομολογιακών αποδόσεων και την αναμενόμενη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Fed ως παράγοντες άσκησης πίεσης στην αμερικανική αλλά και στην παγκόσμια οικονομία, την ώρα που οι διαμορφωτές πολιτικής έχουν να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη πανδημία, τον πληθωρισμό και τις γεωπολιτικές εντάσεις, που ενδεχομένως να αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Μία ύφεση ενδεχομένως να αρχίζει έως κάποιο βαθμό φέτος. Οδεύουμε προς μία bear market», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Miller Tabak, Ματ Μάλεϊ. Ο ίδιος αναλυτής αναφέρεται στην οικονομική επιβράδυνση της Κίνας με τα κρυμμένα αδύναμα σημεία της, όπως η υπερχρεωμένη αγορά ακινήτων και η αβεβαιότητα των πολιτικών της για μηδενικά κρούσματα Covid-19. Μάλιστα, το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF) προειδοποίησε χθες ότι η Ρωσία διατρέχει εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο στάσης πληρωμών του εξωτερικού χρέους της, με την οικονομία της να απειλείται φέτος από διψήφια ύφεση εξαιτίας των κυρώσεων.
«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένας οικονομικός πόλεμος. Ο πρώτος αντίκτυπος θα είναι η αναστάτωση στις ρωσικές αγορές και μία κρίση ρευστότητας. Αυτό όμως με τη σειρά του θα επηρεάσει την παγκόσμια αγορά για χρηματοδότηση σε δολάρια» αναφέρουν αναλυτές της Deutsche Bank. Σημάδι των πιέσεων που αρχίζουν να συσσωρεύονται είναι ότι το κόστος δανεισμού για δολάρια στις αγορές προθεσμιακών σε νομίσματα έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020.
Τα δύο σενάρια του Moody's
Από την πλευρά του, ο οίκος Moody's αναφέρεται σε δύο σενάρια για την παγκόσμια οικονομία: Ένα ακραίο σε μια παρατεταμένη σύγκρουση, με πετρέλαιο στα 150 δολάρια, φυσικό αέριο στα ύψη και μια ενεργειακή κρίση που θα προκαλέσει πληθωριστικό σοκ και θα ρίξει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, και ένα ηπιότερο με πετρέλαιο στα 110 δολάρια λαμβάνοντας υπόψη ότι θα υπάρξει σύντομα εκεχειρία, που είναι και το πιθανότερο. Και στις δύο περιπτώσεις ο «χαμένος» θα είναι η ευρωπαϊκή οικονομία.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου