Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Wagner: Τα τάγματα θανάτου με στόχο τον Ζελένσκι – Οι μισθοφόροι και το σκοτεινό παρελθόν τους

 


Γυρίζοντας πίσω στο 2019, ένα βίντεο που έκανε το στομάχι να σφίγγει έγινε viral. Έδειχνε τέσσερις ρωσόφωνους άνδρες με στρατιωτική αμφίεση να περιβάλλουν έναν άνδρα πεσμένο στο έδαφος.

Του έσπασαν τα πόδια με μια βαριοπούλα και στη συνέχεια συνέτριψαν το στήθος του, προτού του κόψουν τα χέρια, το κεφάλι και τελικά βάλουν φωτιά στο πτώμα του. Ο άνδρας ήταν ο Hamadi Bouta, λιποτάκτης από τον συριακό στρατό.

Οι βασανιστές του ήταν μέλη του διαβόητου Ομίλου Wagner, μιας ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας (PMC), με απλά λόγια μισθοφόροι. Οι ίδιοι μισθοφόροι που τώρα λέγεται ότι είναι επιφορτισμένοι με τη δολοφονία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Όμιλος Wagner κινηματογράφησε αυτή τη βίαιη επίθεση το 2017 στη Συρία. Μάλιστα, σε ένα φρικιαστικό βίντεο κατέγραψαν τις στιγμές που κλωτσούν το κεφάλι του άνδρα σαν να παίζουν ποδόσφαιρο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στον όμιλο και σε τρεις εταιρείες και επτά άτομα που συνδέονται με αυτόν, για αυτό που αποκάλεσε «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Σουδάν και τη Μοζαμβίκη».

Οι στόχοι της ομάδας Wagner

Αλλά τώρα τάγματα θανάτου από την ομάδα Wagner αναφέρεται στα διεθνή ΜΜΕ ότι επιστρέφουν στην Ουκρανία. Και ο Ζελένσκι λέγεται ότι είναι το νούμερο ένα στη λίστα των δολοφονιών τους, ενώ η οικογένειά του είναι η δεύτερη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν άλλοι 23 στόχοι, μεταξύ των οποίων μέλη του υπουργικού συμβουλίου και ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitali Klitschko, μαζί με τον αδελφό του Wladimir, οι οποίοι είναι, όπως ο Ζελένσκι, ηγετικές φυσιογνωμίες στον αγώνα κατά της Ρωσίας.

Ως ειδικός στη ρωσική ασφάλεια, ο καθηγητής Mark Galeotti, αναφέρει σε άρθρο του στην Dailymail: “έμαθα για τον όμιλο Wagner αμέσως μετά την πρώτη εμφάνισή του το 2014 στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, την οποία η Ρωσία προσπαθούσε τότε να αποσταθεροποιήσει. Αντί να στείλει τακτικές δυνάμεις, το Κρεμλίνο ήθελε μισθοφόρους των οποίων τις ενέργειες θα μπορούσαν να αποκηρύξουν μετά”.

“Στη συνέχεια, αριθμώντας μόνο μερικές εκατοντάδες βετεράνους των ρωσικών δυνάμεων, διατάχθηκαν να δολοφονήσουν αυτονομιστές ηγέτες που ήταν φιλορώσοι αλλά δεν ακολουθούσαν τις εντολές του Κρεμλίνου. Οι δολοφονίες αποδίδονται στους Ουκρανούς” περιγράφει ο καθηγητής.

Ο ιδρυτής και ηγέτης του Wagner είναι ο Ντμίτρι Ούτκιν, ένας πρώην αντισυνταγματάρχης στο Σπέτσναζ – τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις. Το ονόμασε από το κωδικό του όνομα Spetsnaz.

Wagner
Ο Πούτιν με τέσσερα μέλη της Wagner

Ο αγαπημένος συνθέτης του Χίτλερ ήταν ιδανικό παρατσούκλι για τον Ούτκιν επειδή, όπως το έθεσε μια ρωσική εφημερίδα, «εκτιμά την αισθητική του Τρίτου Ράιχ» – δηλαδή είναι νεοναζί. Ο Ούτκιν έλαβε κυρώσεις από την ΕΕ επειδή διέταξε τη δολοφονία του Μπούτα.

Ο Wagner δρούσε στη Συρία το 2015, όπου οι Ρώσοι ήθελαν να ενισχύσουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Γνωρίζοντας ότι η αποστολή των στρατευμάτων του δεν θα ήταν δημοφιλής στον ρωσικό λαό, ο καθηγητής υποστηρίζει, ότι ο Πούτιν διέταξε τους μισθοφόρους να βοηθήσουν στη συντριβή των Σύριων ανταρτών.

“Οι μισθοφόροι είναι παράνομοι σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, επομένως ο Πούτιν αρνείται τη χρήση τους – αναμφίβολα, καθώς ο Βάγκνερ χρησιμοποιεί ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων του ρωσικού στρατού. Ο Πούτιν έχει απονείμει ακόμη και μετάλλιο στον Ούτκιν” τονίζει το άρθρο.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου