Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Τέλος στις επιστροφές φόρου – Τι προβλέπει το σχέδιο της ΑΑΔΕ για διασταυρώσεις 6 φορές τον χρόνο


 Επιστροφές φόρου… τέλος: Μόνο στα χαρτιά θα καταγράφονται πλέον τα ποσά των επιστροφών φόρου και ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα έχουν την «τύχη» να δουν αυτά τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Μέσα από αλλεπάλληλες διαδικασίες διασταυρώσεων τα ποσά των επιστροφών θα γίνονται «ατμός» καθώς θα καλύπτουν κάθε είδους χρέος, από οφειλές προς την ίδια την Εφορία έως και χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία! Η διαδικασία των συμψηφισμών θα επαναλαμβάνεται μέχρι και 6 φορές μέσα σε μία χρονιά!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Από φέτος κιόλας η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα εγκαινιάσει ένα νέο σύστημα μέσω του οποίου θα ελέγχει κάθε φορολογούμενο εάν έχει χρέη σε εφορία και Ταμεία και εφόσον δικαιούται επιστροφής το ποσό αυτό θα «πηγαίνει» για να εξοφλήσει την όποια εκκρεμότητα υπάρχει με τα δημόσια Ταμεία.

Πώς θα γίνονται «ατμός» οι επιστροφές φόρου

Η διαδικασία συμψηφισμών θα τρέχει κεντρικά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Με 7 στους 10 φορολογούμενους να έχουν χρέη προς το δημόσιο, η ΑΑΔΕ εκτιμά πως με το να διοχετεύει τις επιστροφές φόρου στην κάλυψη οφειλών θα κλείσουν σε μεγάλο βαθμό οι «τρύπες» που υπάρχουν στα χρέη.

Έτσι, το ενδεχόμενο να «ξεφύγει» η επιστροφή φόρου και να γλιτώσει τον συμψηφισμό, ακόμα και αν υπήρχε τώρα με τις χειρόγραφες διαδικασίες, εξαλείφεται στη διάρκεια αυτού του έτους.

εφορία- έλεγχοι

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό περιοδικούς, ανά δίμηνο, συμψηφισμούς υπολοίπων προς επιστροφή με υφιστάμενες οφειλές. Πρακτικά, συμψηφισμοί οφειλών με επιστροφές γίνονται και σήμερα, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα και χειρόγραφη.

Εντός της τρέχουσας χρονιάς, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το νέο σύστημα αυτόματων ανά δίμηνο διασταυρώσεων και συμψηφισμών με επιστροφές φόρου και οφειλών τόσο προς την εφορία όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Κάθε πότε θα γίνονται συμψηφισμοί

Έξι φορές τον χρόνο, η ΑΑΔΕ θα τρέχει κεντρικά αυτή τη διαδικασία και εάν αναλογιστεί κανείς ότι επτά στους δέκα φορολογούμενους έχουν χρέη προς το δημόσιο, οι επιστροφές φόρου αναμένεται να περιοριστούν δραστικά και εξίσου δραστικά θα κλείσουν «τρύπες» οφειλών, με αποτέλεσμα την αύξηση των δημόσιων εσόδων.

Ο Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έδωσε στίγμα προθέσεων, στην τοποθέτησή του στο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη. «Δημιουργούμε ένα επιχειρησιακό μοντέλο, που θα βοηθά στο να κερδίζουμε χρόνο τόσο εμείς στη Φορολογική Διοίκηση όσο και οι φορολογούμενοι, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την ακεραιότητά μας και τη διαφάνεια», είπε, προσθέτοντας πως «σήμερα 7 στους 10 φορολογούμενους που δικαιούνται φοροεπιστροφή, ταυτόχρονα χρωστούν στη Φορολογική Διοίκηση ή/και στα Ασφαλιστικά Ταμεία και η διαδικασία του συμψηφισμού γίνεται χειρόγραφα και τοπικά».

Αυτή η διαδικασία σήμερα έχει ως αποτέλεσμα χαμένο χρόνο τόσο για τη Φορολογική Διοίκηση όσο και για τους φορολογούμενους.

εφορία

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι 4.049.913 φορολογούμενοι έχουν συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία ύψους 112,959 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το πραγματικό χρέος περιορίζεται σε 87,931 δισ. ευρώ (μετά τον χαρακτηρισμό οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης) ενώ επιπλέον 41 δισ. ευρώ είναι τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο τον Ιανουάριο, οι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν σε 803 εκατ. ευρώ.

Με τον χρόνο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να «τρέχει», οι φορολογούμενοι για μία ακόμα χρονιά δεν φαίνεται να βιάζονται.

Περίπου 100.000 δηλώσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα σε σύνολο 6,4 εκατομμυρίων (Ε1), με τη συντριπτική πλειοψηφία των… πρώτων να εντοπίζονται στους κόλπους των «μηδενικών» και «πιστωτικών».

Σχεδόν έξι στα δέκα εκκαθαριστικά (59,86%) μέχρι τώρα είναι μηδενικά, 15,65% είναι πιστωτικά, αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό 24,49% (σχεδόν ένας στους τέσσερις) με χρεωστικά σημειώματα (13,5 εκατ. ευρώ ο πρόσθετος φόρος).

Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει να κερδίσει φέτος το στοίχημα της «μη παράτασης», με την προθεσμία να λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου, την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου και η έκπτωση 3% να αφορά όσα φυσικά πρόσωπα πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης.

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου