Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025

Σοκαριστικά χαμηλή η κατανάλωση φυτικών ινών: Η επιστήμη εξηγεί πώς σταματούν την εξάπλωση του καρκίνου

 


Πόσο συχνά γεμίζεις το πιάτο σου με φασόλια, μπρόκολο, αβοκάντο ή ξηρούς καρπούς; Αν η απάντηση είναι "σπάνια", τότε ανήκεις στην πλειοψηφία. Σύμφωνα με μελέτες, λιγότερο από το 10% των Αμερικανών (και πιθανότατα παρόμοια ποσοστά και σε άλλες χώρες, όπως και η Ελλάδα) καταναλώνουν την ελάχιστη συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών. Κι αυτό είναι πρόβλημα όχι μόνο για την πέψη σου, αλλά και για την υγεία σου σε κυτταρικό επίπεδο.

Μια νέα έρευνα από το Stanford Medicine, που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism, εξηγεί γιατί οι φυτικές ίνες είναι κάτι πολύ περισσότερο από "τροφή για καλή πέψη". Η μελέτη βρήκε ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη λειτουργία των γονιδίων σου, προσφέροντας μάλιστα αντι-καρκινικά οφέλη.

Τι συμβαίνει όταν τρως φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε τροφές όπως τα όσπρια, τα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, κουνουπίδι), τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο. Όταν τις καταναλώνεις, τα "καλά βακτήρια" που ζουν στο έντερό σου, γνωστά και ως μικροβίωμα, αναλαμβάνουν δράση. Κατά τη διαδικασία πέψης των φυτικών ινών, το μικροβίωμα παράγει ουσίες που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, με πιο γνωστά το βουτυρικό (butyrate) και το προπιονικό (propionate).

Αυτές οι ουσίες, σύμφωνα με την έρευνα, έχουν τη δύναμη να αλλάζουν τη λειτουργία των γονιδίων σου και μάλιστα με τρόπους που μπορούν να προλάβουν ή να καταστείλουν τον καρκίνο.

Πώς οι φυτικές ίνες επηρεάζουν τα γονίδιά σου

Η ομάδα του Stanford Medicine, υπό την καθοδήγηση του Michael Snyder, Ph.D., εξέτασε την επίδραση των δύο αυτών λιπαρών οξέων (βουτυρικού και προπιονικού) σε ανθρώπινα κύτταρα, σε κύτταρα καρκίνου του παχέος εντέρου και σε ποντίκια. Το αποτέλεσμα; Τα λιπαρά οξέα προκαλούν επιγενετικές αλλαγές, δηλαδή τροποποιήσεις στη λειτουργία των γονιδίων χωρίς να αλλάζει η βασική δομή του DNA.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές επηρεάζουν γονίδια που ρυθμίζουν:

  • Την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων
  • Τη διαφοροποίηση των κυττάρων (πώς τα κύτταρα αποκτούν συγκεκριμένες λειτουργίες)
  • Την απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος, μια φυσική διαδικασία που "καθαρίζει" τον οργανισμό από ανεπιθύμητα ή κατεστραμμένα κύτταρα).

Όλες αυτές οι λειτουργίες είναι βασικές για τον έλεγχο της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης κυττάρων που οδηγεί στον καρκίνο.

Ένας "παγκόσμιος μηχανισμός"

"Βρήκαμε έναν άμεσο σύνδεσμο μεταξύ της κατανάλωσης φυτικών ινών και της ρύθμισης της λειτουργίας των γονιδίων με αντι-καρκινικές επιδράσεις", εξηγεί ο Snyder. "Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας παγκόσμιος μηχανισμός, επειδή τα λιπαρά οξέα που προκύπτουν από την πέψη των φυτικών ινών μπορούν να κυκλοφορήσουν σε όλο το σώμα".

Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα κι αν τα λιπαρά οξέα παράγονται στο έντερό σου, μπορούν να επηρεάσουν και άλλους ιστούς ή όργανα κι όχι μόνο το παχύ έντερο.

Γιατί δεν τρώμε αρκετές φυτικές ίνες;

Σύμφωνα με τον Snyder, ο δυτικός τρόπος διατροφής είναι τραγικά φτωχός σε φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι το μικροβίωμα του εντέρου δεν λαμβάνει την απαραίτητη "τροφή" για να παράγει αυτά τα πολύτιμα λιπαρά οξέα. Και οι συνέπειες είναι σοβαρές. Με τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου να αυξάνονται στους νέους ενήλικες, η έρευνα αυτή έρχεται να τονίσει τη σημασία της διατροφής όχι μόνο για την πρόληψη, αλλά και για τη θεραπεία του καρκίνου.

Αν θέλεις να προστατεύσεις την υγεία σου, η απάντηση είναι απλή: βάλε περισσότερες φυτικές ίνες στη ζωή σου! Φασόλια, φακές, μπρόκολο, ξηροί καρποί, αβοκάντο και φρούτα είναι ιδανικές επιλογές. Όπως λέει και ο Snyder, "αυτό δεν κάνει μόνο καλό στο έντερό σου, αλλά στην υγεία σου συνολικά".

https://www.shape.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου