Είναι ένας από τους πιο γραφικούς και ιστορικούς οικισμούς της Αρκαδίας και φέρει
δικαίως το προσωνύμιο "Τολέδο της Ελλάδας".
Η Καρύταινα είναι χτισμένη σε κορυφή λόφου γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο, στο χώρο όπου βρισκόταν η αρχαία Βρένθη. Κατά τους αρχαίους, στην αρχαία πόλη Βρένθη είχε γίνει η γιγαντομαχία.
Το πετρόχτιστο κεφαλοχώρι της Καρύταινας βρίσκεται σε υψόμετρο 580 μέτρων και απέχει 54 χλμ. από την Τρίπολη και 20 χλμ. από τη Μεγαλόπολη. Είναι ένας επιβλητικός διατηρητέος οικισμός που θα σας εντυπωσιάσει με τα πέτρινα διώροφα ή τριώροφα σπίτια, μερικά του 19ου αιώνα, τα πλακόστρωτα σοκάκια καθώς και τις πολλές παλιές βυζαντινές εκκλησίες.
Το Φράγκικο κάστρο βρίσκεται στα νότια της Καρύταινας χτισμένο πάνω σ’ έναν απόκρημνο βράχο. Το κάστρο χτίστηκε το 13ο αιώνα από τον Γάλλο ηγεμόνα Γοδεφρείδο ντε Βριγιέρ που το χρησιμοποιούσε σαν έδρα του. Υπήρξε ένα από τα πιο αξιόλογα φρούρια της Πελοποννήσου κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας.
Με τη φράση "Τολέδο της Ελλάδας" στο βιβλίο του "Ταξιδεύοντας στον Μοριά" ο Νίκος Καζαντζάκης χάρισε στο κάστρο της Καρύταινας έναν τίτλο που έμεινε ανεξίτηλος.
Κτισμένη σε υψόμετρο 582 στην πλαγιά του Αχρειοβουνίου, στεφανωμένη με το περίφημο φρούριό της, η "καστροπολιτεία" αυτή είναι η χαρά των φωτογράφων. Πιο χαμηλά, ο Αλφειός, και λίγο μακρύτερα ο Λούσιος, χαρίζουν στους river trekkers και τους λάτρεις του rafting τις σπάνιες εικόνες της δασωμένης φύσης τους.
Το νερό ρέει και στις κρήνες της Καρύταινας με τους μαχαλάδες της χωρισμένους στα δυο από τον κεντρικό δρόμο.
Οι άνθρωποι που συναντάς χαίρονται τις ομορφιές του χωριού τους, που είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέος οικισμός. Είναι περήφανοι για την ιστορία του και την αρχιτεκτονική κληρονομιά του. Ωστόσο, ίσως και επειδή συνδέθηκε στο μυαλό αρκετών με τη Μεγαλόπολη και τα φουγάρα της, δεν αναπτύχθηκε τουριστικά όπως η γειτονική Δημητσάνα, ή η Στεμνίτσα. Τώρα τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν σιγά-σιγά.
Η "οικία του Κολοκοτρώνη"
Ανηφορίζοντας, και αφού δούμε την προτομή του Κολοκοτρώνη που αντικρίζει (μάλλον βλοσυρός) το τοπίο, θα φτάσουμε στο πλάτωμα όπου βρίσκονται τα ερείπια του μεσαιωνικού συγκροτήματος κτισμάτων που λέγεται "οικία του Κολοκοτρώνη". Θεωρείται πως το επισκεύασε για να μείνει το ίδιο διάστημα που έκανε τις επισκευές στο κάστρο. Οι δύο πλευρές του κτίσματος έχουν σχήμα Γ και στην άκρη της μικρής πλατείας που διαμορφώνουν βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας του κάστρου.
Το συγκρότημα των κτιρίων πιθανόν να ανήκε σε κάποιο σημαντικό πρόσωπο της μεσαιωνικής Καρύταινας. Διώροφο, με ξύλινο πάτωμα και κεραμοσκεπές, στέγαζε τότε αποθήκες και χώρους διαμονής. Στα πιο πρόσφατα χρόνια προστέθηκαν γωνιακοί πυργίσκοι σε κυκλικό σχήμα που ενίσχυσαν τη φρουριακή του χρήση. Ο μικρός ναός της Παναγίας, όπως οι περισσότεροι στην Πελοπόννησο, είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο και αυτό που τον κάνει ξεχωριστό είναι τα μεσοβυζαντινά μαρμάρινα κιονόκρανά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου