Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Κλιμάκωση του πολέμου: Η Ρωσία απειλεί με πυρηνικά και... φυσικό αέριο - Η Δύση στέλνει βαρύ οπλισμό

 


Τη στρόφιγγα στη Βουλγαρία και την Πολωνία κλείνει η ρωσική Gazprom, εντείνοντας τον οικονομικό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για τις ενεργειακές προμήθειες, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, κλιμακώνεται η κατάσταση στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να σκληραίνει τη ρητορική της αυξάνοντας τις αναφορές στη χρήση πυρηνικών και τον πόλεμο δια αντιπροσώπου με την Δύση, ενώ η Ευρώπη απαντάει στέλνοντας βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία.

Ενδεικτική είναι η αλλαγή στάσης της Γερμανίας, η οποία ανακοίνωσε την πρώτη παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία. Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λαμπρέχτ ανακοίνωσε πως η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την παράδοση αρμάτων μάχης Gepard, τα οποία είναι εξοπλισμένα με αντιαεροπορικό εξοπλισμό. Επίσης, οι υπουργοί Αμυνας και στρατιωτικοί αξιωματούχοι από περίπου 40 χώρες και μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να συνεχίσουν την αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία, αλλά και τη συγκρότηση μιας «ομάδας επαφής» που θα συνεδριάζει κάθε μήνα για να συντονίζει τη βοήθεια στο Κίεβο. 

Παράλληλα, μετά τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία- την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας που υποστηρίζεται από τη Ρωσία- εντείνεται η ανησυχία ότι η Μολδαβία θα βρεθεί «μπλεγμένη» στον πόλεμο, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι  να προειδοποιεί ότι «στόχος της ηγεσίας της Ρωσίας δεν είναι απλώς να καταλάβει την επικράτεια της Ουκρανίας, αλλά να διαμελίσει ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να καταφέρει πλήγμα στη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο». 

Κλείνει η στρόφιγγα

Αναλυτικότερα, η Ρωσία να ανακοινώνει χθες τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προς την Πολωνία, αλλά και τη Βουλγαρία.

Η Μόσχα εκπληρώνει την απειλή της να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς τις χώρες που αρνούνται να συμμορφωθούν με τη νέα απαίτηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για πληρωμή της ενέργειας σε ρούβλια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απορρίψει την κίνηση κατ' αρχήν, αλλά πλέον οι προθεσμίες πληρωμών αρχίζουν να λήγουν, επομένως οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη πρέπει να αποφασίσουν αν θα αποδεχτούν τους όρους του Πούτιν ή θα χάσουν κρίσιμες προμήθειες -- και θα βρεθούν μπροστά  στην προοπτική του δελτίου ενέργειας.

Η απόφαση της Μόσχας εκτίναξε τις τιμές του αερίου στην Ευρώπη έως και 17%, καθώς η αγορά φοβάται πως σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Η απειλή της διακοπής της παροχής ρωσικής ενέργειας διαφαίνεται εδώ και εβδομάδες, αλλά την περασμένη εβδομάδα υπήρχε μια ένδειξη ότι η ΕΕ πρότεινε μια πιθανή διέξοδο από την αντιπαράθεση. Η κίνηση κατά των δύο μελών της ΕΕ μάλλον καθιστά λιγότερο πιθανό κάποιο είδος συμβιβασμού. Αφαιρεί επίσης από την εργαλειοθήκη της ΕΕ την επιλογή της επιβολής κυρώσεων στο ρωσικό αέριο, υπογραμμίζει το Bloomberg.

Η προσοχή στρέφεται πλέον σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο.  

Σκληραίνει η ρωσική ρητορική

Σε νέες αναφορές για χρήση πυρηνικών προχώρησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, ερωτηθείς για την πιθανότητα ενός Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου και το κατά πόσο η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ανάλογη με αυτήν της Κρίσης των Πυραύλων στην Κούβα το 1962, που έφερε τις δύο τότε υπερδυνάμεις ΗΠΑ και ΕΣΣΔ στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου, ο Λαβρόφ απάντησε: «Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Δεν πρέπει να τον υποτιμούμε. Το ΝΑΤΟ, στην ουσία, έχει εμπλακεί σε πόλεμο με τη Ρωσία μέσω ενός αντιπροσώπου και εξοπλίζει τον αντιπρόσωπο. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος».

 Το Κίεβο, πάντως, και οι σύμμαχοί του υποβάθμισαν τις απειλές Λαβρόφ, θεωρώντας τες ένδειξη της αίσθησης ήττας που διακατέχει τη Μόσχα. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του, είπε πως η Ρωσία έχει απολέσει την «τελευταία της ελπίδα να τρομοκρατήσει τον κόσμο επειδή στηρίζει την Ουκρανία». «Αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα έχει την αίσθηση πως ηττάται» πρόσθεσε.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου