“Δε φταίει η Ρωσία“, για την έλλειψη σιτηρών, φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ρίχνοντας στη Δύση την ευθύνη για τις ελλείψεις στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο υποστήριξε ότι η Μόσχα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στις παραδόσεις φυσικού αερίου.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον καγκελάριο της Αυστρίας. Ο Καρλ Νεχάμερ σε δηλώσεις του, μετά το τηλεφώνημα είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος τον διαβεβαίωσε, πως η Μόσχα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις παραδόσεις φυσικού αερίου, καθώς και ότι ο Πούτιν ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με την Ουκρανία την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου. Όπως είπε ο Νεχάμερ, η συνομιλία τους διήρκεσε 45 λεπτά. Ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας (την οποία η Δύση θεωρεί υπεύθυνη για το παγκόσμιο πρόβλημα ανεφοδιασμού με σιτηρά λόγω της εισβολής στην Ουκρανία) είναι «αβάσιμες».
Αργότερα το Κρεμλίνο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Πούτιν «υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες να καταστεί η Ρωσία υπεύθυνη για τις δυσκολίες στην παράδοση γεωργικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές είναι αβάσιμες». Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η αιτία της επισιτιστικής κρίσης είναι «οι αντιρωσικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης». Την Τρίτη, ο Πούτιν είχε πει στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει για να ξεπεραστεί η επισιτιστική κρίση», με την εξαγωγή δημητριακών και λιπασμάτων, υπό τον όρο ότι η Δύση θα άρει τις κυρώσεις που είναι «πολιτικά υποκινούμενες». Μιλώντας στον Νεχάμερ, ο Πούτιν κάλεσε επίσης τους Ουκρανούς «να αποναρκοθετήσουν το συντομότερο δυνατόν τα λιμάνια, ώστε να επιτραπεί σε μπλοκαρισμένα πλοία να περάσουν», σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ρωσικού Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης της Άμυνας, τον Μιχαήλ Μιζίντσεφ, οι ρωσικές δυνάμεις ανοίγουν καθημερινά δύο θαλάσσιους διαδρόμους, από τις 8.00 μέχρι τις 19.00 για να μπορέσουν τα πλοία να βγουν από τα λιμάνια της Μαριούπολης (στην Αζοφική) και της Χερσώνας, του Μικολάιφ, του Τσορνομόρσκ, του Οτσάκιφ και της Οδησού (στη Μαύρη Θάλασσα).
Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος είπε ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να επιτρέψει τις εξαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια, σε συντονισμό με τον ΟΗΕ. «Όσον αφορά τους αιχμαλώτους πολέμου, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι είναι έτοιμος να εντείνει τις διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς ώστε να επιτευχθεί πρόοδος» και διαπίστωσε ότι «είναι αναγκαίο ο Ερυθρός Σταυρός να έχει πρόσβαση στους αιχμαλώτους πολέμου».
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου