Σε μια κανονικότητα που θα επιτρέψει διευρυμένες αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών εισέρχονται τα πιστωτικά ιδρύματα με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του ΤΧΣ.
Ειδικότερα καταργούνται μια σειρά από αυστηρά κριτήρια για μέλη Δ.Σ, που επιβλήθηκαν, λόγω λήψης κρατικής βοήθειας και Μνημονίων, όπως τα κατ’ ελάχιστον κριτήρια, που ισχύουν με το υφιστάμενο νόμο, για την αξιολόγηση των μελών Διοικητικού Συμβουλίου και Επιτροπών τραπεζών στις οποίες συμμετέχουν. Με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, περιορίζεται επίσης το δικαίωμα veto του ΤΧΣ για αμοιβές/bonus.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, καταργείται το δικαίωμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να ζητεί σύγκληση γενικής συνέλευσης αλλά και να πρέπει να εγκρίνει τον οικονομικό διευθυντή τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει.
Επίσης, αίρεται η δυνατότητά του να ασκεί βέτο για θέματα, που σχετίζονται με συστημική ευστάθεια ( εφόσον συντρέχει κίνδυνος για καταθέσεις κά ).
Τα κριτήρια για τα μέλη των ΔΣ
Με το νέο σχέδιο νόμου καταργούνται μια σειρά από αυστηρά κριτήρια για μέλη Δ.Σ, που επιβλήθηκαν, λόγω λήψης κρατικής βοήθειας από τις τράπεζες και λόγω ρητρών που προέβλεπαν τα υπογεγραμμένα μνημόνια.
Επίσης παύει η υποχρέωση να διαθέτει το μέλος του Δ.Σ τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή των επισφαλών περιουσιακών στοιχείων και για τα μη εκτελεστικά μέλη, να έχουν τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη διοικητικού συμβουλίου σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Καταργούνται τα ισχύοντα κριτήρια σύνθεσης Δ.Σ, τα οποία επιβάλουν για τις τράπεζες στις οποίες συμμετέχει το ΤΧΣ ως μέτοχος, την συμμετοχή τουλάχιστον 3 εμπειρογνωμόνων ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη, με επαρκείς γνώσεις και διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου, που δεν δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά.
Eπίσης καταργείται η αξιολόγηση από το ΤΧΣ, με τη βοήθεια ανεξάρτητου συμβούλου, του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών, που έχουν υπογράψει RFAs .
Υπενθυμίζεται πως το Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ τραπεζών και Ταμείου διαφοροποιείται μεταξύ των τραπεζών στις οποίες το Ταμείο ασκεί πλήρως τα δικαιώματα ψήφου (συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα κάτω του 10%), καθώς και για εκείνες στις οποίες το Ταμείο έχει περιορισμένα δικαιώματα ψήφου (συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ίση ή άνω του 10%), σύμφωνα με το ν. 3864/2010.
Παράλληλα καταργούνται τα ισχύοντα κριτήρια σύνθεσης Δ.Σ, τα οποία επιβάλουν το Δ.Σ τράπεζας, στην οποία συμμετέχει το ΤΧΣ ως μέτοχος, να περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 εμπειρογνώμονες, ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη, με επαρκείς γνώσεις και διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου, που δεν δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά.
Παύει να ισχύει πως αυτά τα μέλη δεν πρέπει να είχαν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα, που λειτουργούν στην Ελλάδα, κατά τα προηγούμενα 10 χρόνια.
Αντιθέτως δεν μπορούν να έχουν διατελέσει τα μέλη Δ.Σ, κατά τα τελευταία 4 χρόνια, πριν το διορισμό τους, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα (Αρχηγός Κράτους, πρόεδρος κυβέρνησης, ανώτερος πολιτικός αξιωματούχος, ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, δικαστικός ή στρατιωτικός υπάλληλος, ή να έχουν σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος).
Τα bonus
Ο νόμος προβλέπει πως οι διοικήσεις των τραπεζών θα μπορούν να λαμβάνουν ελεύθερα bonus στο βαθμό που τα κόκκινα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν υποχωρήσει κάτω το 10%.
Στην αντίθετη περίπτωση το Ταμείο μπορεί να ασκεί veto.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου