Πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν μπλοκαριστεί στην Ουκρανία, κυρίως στο λιμάνι της Οδησσού και πρέπει να εξαχθούν επειγόντως, δήλωσαν η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ εργάζεται για να δημιουργηθούν εναλλακτικές οδοί, «Λωρίδες Αλληλεγγύης», που θα επιτρέψουν την εξαγωγή των σιτηρών μέσω οδικών μεταφορών και σιδηροδρόμων. «Είναι οδοί δύσκολοι και πιο δαπανηροί, αλλά προς το παρόν είναι η μόνη δυνατή λύση», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής.
«Η Αίγυπτος και άλλες χώρες της Αφρικής είναι τα θύματα αυτής της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Είμαστε στο πλευρό των Ηνωμένων Εθνών για να βρεθεί μια λύση ώστε να ανοίξει ένας θαλάσσιος διάδρομος προς τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι θα προχωρήσει κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε να κλείσει αυτή η συμφωνία, αλλά δεν είμαστε σίγουροι», πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ.
«Γι’ αυτό πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές οδούς για την εξαγωγή σιτηρών», είπε. Ο ίδιος ωστόσο απέκλεισε τη διέξοδο μέσω της Λευκορωσίας, λόγω των κυρώσεων που της έχει επιβάλει η ΕΕ.
Τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι “η επισιτιστική κρίση που δημιουργείται είναι σοβαρή και την ευθύνη την έχει αποκλειστικά η Ρωσία που κάνει αυτόν τον αδικαιολόγητο πόλεμο”. Όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις, όχι μόνο μπλοκάρουν τις εξαγωγές σίτου από την Ουκρανία, αλλά βομβαρδίζουν και καταστρέφουν τη γεωργική παραγωγή και τις αποθήκες σίτου.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να τερματίσει τις επιθέσεις της στις υποδομές μεταφορών στην Ουκρανία
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά την καταστροφή και την παράνομη oικειοποίηση από τη Ρωσία της γεωργικής παραγωγής στην Ουκρανία αναφέρεται στα συμπεράσματά της Συνόδου Κορυφής για την επισιτιστική ασφάλεια.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και την οικονομική προσιτότητα των τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να τερματίσει τις επιθέσεις της στις υποδομές μεταφορών στην Ουκρανία, να άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και να επιτρέψει τις εξαγωγές τροφίμων, ειδικότερα από την Οδησσό.
Τα συμπεράσματα αναφέρουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει ενεργά μέτρα για να διευκολύνει τις αγροτικές εξαγωγές της Ουκρανίας και για τη στήριξη του αγροτικού τομέα της χώρας. Από την άποψη αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να επισπεύσουν τις εργασίες για τις «Λωρίδες Αλληλεγγύης» που προτείνει η Επιτροπή και για τη διευκόλυνση των διατροφικών αλυσίδων από την Ουκρανία μέσω διαφορετικών χερσαίων οδών και λιμένων της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί αποτελεσματικό διεθνή συντονισμό για να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη παγκόσμια απάντηση για την επισιτιστική ασφάλεια και καλωσορίζει την Αποστολή για την Ανθεκτικότητα των Τροφίμων και της Γεωργίας (FARM), η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: εμπόριο, αλληλεγγύη και την παραγωγή, που στοχεύει στον μετριασμό των συνεπειών για τα επίπεδα τιμών, την παραγωγή, την πρόσβαση και την προμήθεια σιτηρών.
Υποστηρίζει επίσης την Ομάδα Παγκόσμιας Αντιμετώπισης Κρίσεων του ΟΗΕ, την επερχόμενη πρωτοβουλία της G7 για τη δημιουργία μιας Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Επισιτιστική Ασφάλεια (GAFS) και άλλες κοινοτικές και πολυμερείς δράσεις και πρωτοβουλίες.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για Διατήρηση του παγκόσμιου εμπορίου προϊόντων διατροφής χωρίς αδικαιολόγητους εμπορικούς φραγμούς, ενίσχυση της αλληλεγγύης προς τις πιο ευάλωτες χώρες και αύξηση της τοπικής βιώσιμης διατροφικής παραγωγής ώστε να μειωθούν οι διαρθρωτικές εξαρτήσεις.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να διερευνήσει τη δυνατότητα κινητοποίησης αποθεματικών από την Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης για τη στήριξη των χωρών εταίρων που πλήττονται περισσότερο. Εν συνεχεία, υπογραμμίζει τη σημασία της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) στη συμβολή της ΕΕ στην επισιτιστική ασφάλεια και ζητεί την ταχεία υιοθέτηση του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΓΠ.
Λόγω των συνεχιζόμενων ελλείψεων λιπασμάτων στην παγκόσμια αγορά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί περισσότερες συντονισμένες προσπάθειες για συνεργασία με διεθνείς εταίρους για την προώθηση πιο αποτελεσματικής χρήσης των λιπασμάτων καθώς και εναλλακτικών λύσεων.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου