Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mchatzikonstantinou@naftemporiki.gr
Ποινές διαγραφής στον Πρόεδρο της ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Ζούλα, και σε άλλα διευθυντικά στελέχη της ΕΡΤ για την υπόθεση του «ανταποκριτή» στη Μόσχα που έδινε, όμως, ρεπορτάζ από την Αθήνα φέρεται να επιβάλλει η ΕΣΗΕΑ σύμφωνα με διαρροές του αρμόδιου πειθαρχικού οργάνου.
Το πρωτοβάθμια πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, κατά πληροφορίες, αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία να επιβάλει ποινή διαγραφής τριών μηνών στον κ. Ζούλα και έξι μηνών στον Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης, Φώτη Καφαράκη καθώς και στον επικεφαλής του Πολιτικού Ρεπορτάζ, Γιάννη Τρουπή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε επιβολή ποινής διαγραφής δύο μηνών στην προϊσταμένη του Εξωτερικού Δελτίου της Δημόσιας Τηλεόρασης, Άννα Παπασωτηρίου.
Βάσει του σκεπτικού του πειθαρχικού οργάνου οι εμπλεκόμενοι υπέπεσαν στο παράπτωμα της «παραπλάνησης του κοινού» των ειδήσεων και παραβίασαν τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το σχετικό εδάφιο (Άρθρο 1 παράγραφος β. ) ο δημοσιογράφος «δικαιούται και οφείλει: να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών».
Οι καταγγελίες που διερεύνησε το πειθαρχικό όργανο της ΕΣΗΕΑ ανέφεραν ότι ο «ανταποκριτής» της ΕΡΤ στη Μόσχα δεν είχε δώσει κανένα ρεπορτάζ από τη ρωσική πρωτεύουσα για μια περίοδο 15 μηνών. Σε όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούσε ζωντανές συνδέσεις σε δελτία ειδήσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης όπου, όμως, δεν αναφερόταν ότι βρισκόταν στην Αθήνα. Μάλιστα σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ είχε κάνει λόγο για «απουσία ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ρωσία» και για φήμες «που ήθελαν τον δημοσιογράφο να βρίσκεται κάπου στην Κυψέλη».
Η επικείμενη ανακοίνωση της διαγραφής του Προέδρου της ΕΡΤ και των άλλων διευθυντικών στελεχών της Δημόσιας Τηλεόρασης από την ΕΣΗΕΑ εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέα οξεία αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πορεία της ενημέρωσης στη χώρα. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντιπολίτευση θα ζητήσει την απομάκρυνση του κ. Ζούλα από τη θέση του Προέδρου της ΕΡΤ εγείροντας θέμα μειωμένης νομιμοποίησης. Μεταξύ άλλων η επιχειρηματολογία των κομμάτων της αντιπολίτευσης εκτιμάται ότι θα βασίζεται στο σκεπτικό ότι στέλεχος που έχει διαγραφεί για «παραπλάνηση του κοινού» στη χώρα του δεν είναι δυνατόν να εκπροσωπεί τη δημόσια τηλεόραση στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU).
Οι νέες αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο της ενημέρωσης αναμένεται να φέρουν και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση για την κατακόρυφη πτώση της Ελλάδας στον διεθνή δείκτη ελευθεροτυπίας αλλά και να εντείνει τις πιέσεις της ΕΕ προς την κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, συναντήθηκε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και αρμόδιο υφυπουργό Γιάννη Οικονόμου με θέμα την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Όπως τονίστηκε στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κυρία Γιούροβα «αναφέρθηκε στην προετοιμασία της Έκθεσης για το Κράτος Δικαίου για το 2022 καθώς και στις ανησυχίες που εκφράστηκαν σε αρκετές πρόσφατες εκθέσεις οργανώσεων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών εξελίξεων που σχετίζονται με την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης και τη διακυβέρνηση του εθνικού πρακτορείου Τύπου».
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου