Στις 5 Ιουλίου, οι αρχές της Μολδαβίας έλαβαν περισσότερες από 50 αναφορές για τοποθέτηση εκρηκτικών υλών σε δημόσια ιδρύματα. Υπήρξαν αναφορές για βόμβες στο κοινοβούλιο και σε κυβερνητικά κτίρια, σε δικαστήρια και σε νοσοκομεία. Πάντως οι αναφορές ήταν όλες ψευδείς. Αλλά στις 5 Ιουλία μπήκε η αρχή ενός θερινού κύκλου απειλών για βόμβες.
Έκτοτε, περισσότερες από 100 παρόμοιες προειδοποιήσεις έχουν σταλεί σε σημαντικά κτίρια της χώρας, όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο του Κισινάου, τα κτίρια του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, το Ανώτατο Δικαστήριο, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία και εκκλησίες σε όλη τη χώρα.
Στις 18 Ιουλίου, ανακοινώθηκε ότι είχαν εντοπιστεί αρκετοί ύποπτοι για τις απειλές εντός της χώρας αλλά και στο εξωτερικό. Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου περιέγραψε τις αβάσιμες προειδοποιήσεις ως προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας. «Είναι κάτι που ενοχλεί, αλλά προς το παρόν δεν νομίζω ότι οι πολίτες χρειάζεται να ανησυχούν», είπε.
«Προφανώς, δεν νιώθουμε ασφαλείς εδώ. Ανησυχούμε πάντα και σκεφτόμαστε τι μπορεί να συμβεί», σχολιάζει στο Aljazeera η 68χρονη Βέρα από την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, το Κισινάου. Η ίδια πιστεύει ότι οι απειλές είναι σχεδόν σίγουρα αποτέλεσμα του πολέμου της Ουκρανίας, ο οποίος έχει ωθήσει τη Μολδαβία, μια χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρουμανία, σε ακόμη πιο δύσκολη θέση από ό,τι συνήθως.
Η Μολδαβία, η οποία έγινε ανεξάρτητη ταυτόχρονα με την Ουκρανία όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση το 1991, έχει συνολικό πληθυσμό 3,5 εκατομμυρίων και είναι βαθιά διχασμένη μεταξύ εκείνων που κλίνουν προς τη Ρωσία και εκείνων που ευνοούν τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 1990, η αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, μια στενή λωρίδα γης που συνορεύει με την Ουκρανία, κήρυξε την ανεξαρτησία της. Αν και παραμένει διεθνώς αναγνωρισμένο ως έδαφος της Μολδαβίας, βρίσκεται σε σύγκρουση με τις μολδαβικές αρχές εδώ και χρόνια και οι αξιωματούχοι στο Κισινάου δεν έχουν καμία εξουσία στην περιοχή. Στη ρωσόφωνη περιοχή ζουν περίπου 500.000 Ρώσοι και Ουκρανοί, ορισμένοι Μολδαβοί και Βούλγαροι και περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι «ειρηνευτικοί» στρατιώτες.
Οι Ουκρανοί φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την περιοχή για να εξαπολύσει νέες επιθέσεις στην Ουκρανία, ενώ ανώτατοι Μολδαβοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Μόσχα μπορεί να εισβάλει στη χώρα τους. Την προηγούμενη εβδομάδα η πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Νατάλια Γκαβριλίτσα, επανέλαβε την ανησυχία. Μιλώντας στο CNN δήλωσε ότι η πιθανότητα η χώρα της να είναι η επόμενη που θα δεχτεί εισβολή από τη Ρωσία «είναι προς το παρόν ένα υποθετικό σενάριο», αλλά εξέφρασε την ανησυχία της για το τι μέλλει γενέσθαι. «Αν οι στρατιωτικές ενέργειες προχωρήσουν περαιτέρω στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ουκρανίας και προς την Οδησσό, τότε φυσικά είμαστε πολύ ανήσυχοι», είπε χαρακτηριστικά.
Παρατείνεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Στο μεταξύ το κοινοβούλιο της Μολδαβίας υπερψήφισε χθες την παράταση για άλλες 60 ημέρες της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη χώρα, αφότου η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι χρειάζεται ακόμη διευρυμένες εξουσίες προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η πρωθυπουργός Ναταλία Γκαβριλίτσα επικαλέστηκε τους κινδύνους που εξακολουθούν να υφίστανται στην ενεργειακή ασφάλεια, στην ασφάλεια των συνόρων της χώρας και στην ανάγκη διαχείρισης των προσφυγικών ροών από την Ουκρανία. «Οι κίνδυνοι για τη Μολδαβία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία παραμένουν υψηλοί. Η κυβέρνηση χρειάζεται διευρυμένες εξουσίες», είπε η Γκαβριλίτσα.
Η παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης θα τεθεί σε ισχύ στις 8 Αυγούστου.
Περίπου 500.000 πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα από τα τέλη Φεβρουάριου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Από αυτούς λίγο περισσότεροι από 100.000 παρέμειναν στη Μολδαβία, μια μικρή χώρα με πληθυσμό γύρω στα 2,6 εκατομμύρια.
Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας ενέκρινε αρχικά την προσωρινή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία και επέκτεινε το μέτρο τον Απρίλιο και τον Ιούνιο.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου