Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Φυσικό Αέριο: Η Φον Ντερ Λάιεν απέρριψε την πρόταση των «15»-Ο ρόλος της Αθήνας και οι πιέσεις του Βερολίνου

 


Δύσκολη ημέρα ξημερώνει στις Βρυξέλλες, μετά την απόφαση της Κομισιόν να μην υποστηρίξει την πρόταση των 15 χωρών για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, ενέργεια που όπως υποστηρίζει η εφημερίδα Politico έχει τουλάχιστον απογοητεύσει τις 15 χώρες που είχαν κάνει την πρόταση, με πρωτοβουλία της Αθήνας, καθώς αύριο συνεδριάζει το εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, για την ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα/.

Η εφημερίδα Politico αποκάλυψε νωρίτερα σήμερα ότι η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντίτε Γιουλ Γιόργκενσεν, είπε στους αντιπροσώπους των κρατών – μελών ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει ένα non paper με προτάσεις για κοινές αγορές, και όχι για πλαφόν. Η εφημερίδα γράφει ότι η δήλωση αυτή προκάλεσε την οργή των αντιπροσώπων. Μετά την ανακοίνωση της Γιουλ Γιόργκενσεν, ένας αντιπρόσωπος πήρε τον λόγο και δήλωσε ότι η πρόταση που είχε υποσχεθεί η Επιτροπή ήταν στην πραγματικότητα ένα “non-non-non-paper”.  Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες είπαν στο Politico ότι ειδικά το Βερολίνο προειδοποίησε την φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει πλαφόν, καθώς φοβάται ότι από τη στιγμή που θα πέσει η πρόταση στο τραπέζι θα είναι πιο δύσκολο να απορριφθεί στο συμβούλιο των κρατών.

«Η Γερμανία, με τις βαθύτερες τσέπες, κατάφερε να επικρατήσει των γειτόνων της ώστε να εξασφαλίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου που θα χρειαστεί για το χειμώνα», γράφει το Politico, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. συζητεί πλέον την επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου για να μειώσει τις τιμές στους καταναλωτές.
Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι εάν επιβληθεί ανώτατο όριο τιμής το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί με πολιτικά κριτήρια στις χώρες της ΕΕ, αντί να επαφίεται η κατανομή του στον πλειοδότη από τις δυνάμεις της αγοράς. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι η Γερμανία έχει παρακάμψει τις δυνάμεις της αγοράς με το πρόγραμμα επιδοτήσεων για την αγορά μεγάλων ποσοτήτων LNG, το οποίο έχει εκπονήσει.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν επίσης ότι οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου (μέσω επιδότησης) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση – έναν τοξικό συνδυασμό που θα μπορούσε να καταλήξει σε ελλείψεις. Εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πολλοί οικονομολόγοι, υποστηρίζουν ότι μπορεί να επιτευχθεί ίδιο αποτέλεσμα με την επιβολή πλαφόν αν η ΕΕ προχωρήσει σε κοινές αγορές φυσικού αερίου – καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα ανταγωνίζονταν πλέον η μία την άλλη ανεβάζοντας τις τιμές.

Η άποψη του Politico πάντως είναι ότι είτε με πλαφόν είτε με κοινές αγορές, το πρόβλημα παραμένει το ίδιο. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα μοιράσουν το φυσικό αέριο μεταξύ τους. Κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον χωρών που έχουν τη δυνατότητα να πλειοδοτούν έναντι άλλων, όπως είναι η Γερμανία.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Στο πλαίσιο αυτό δε θα είναι καθόλου εύκολη αύριο, στις Βρυξέλλες, η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας. Η πρόταση των 15 έγινε με επιστολή, η οποία συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας. Η επιστολή είχε παραλήπτη την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον και την υπέγραφαν υπουργοί ενέργειας του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας.
Οι υπουργοί ζητούσαν από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για να την συζητήσουν αύριο στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας να την εγκρίνουν και να ακολουθήσει αμέσως νομοθετική πρόταση το συντομότερο δυνατό.

«Η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο έχει επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και τώρα προκαλεί αβάσταχτες πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που κατέβαλε η Επιτροπή και τα μέτρα που έχει προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όμως δεν έχουμε ακόμη αντιμετωπίσει το σοβαρότερο πρόβλημα όλων: τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Το ανώτατο όριο τιμών που έχει ζητηθεί από την αρχή από έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών είναι το μόνο μέτρο που θα βοηθήσει κάθε κράτος-μέλος να μετριάσει την πληθωριστική πίεση, να διαχειριστεί τις προσδοκίες και να παράσχει ένα πλαίσιο σε περίπτωση πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού και να περιορίσει τα επιπλέον κέρδη στον κλάδο», ανέφεραν στην επιστολή τους οι 15 υπουργοί ενέργειας.

Το δείπνο Μητσοτάκη – Φον Ντερ Λάιεν

Την επίδοση της επιστολής είχε χαιρετίσει με ανάρτησή του και ο πρωθυπουργός, το γραφείο του οποίου ανακοίνωσε και συνάντηση του κ. Μητσοτάκης με την κυρία Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στην οποία επρόκειτο να παραθέσει δείπνο ο κ. Μητσοτάκης. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήταν στην Αθήνα, για μιλήσει στο 10ο Athens Democracy Forum. Ωστόσο η κ. Φον ντερ Λάιεν αναχώρησε για τις Βρυξέλλες και το δείπνο ματαιώθηκε.
Αργότερα έγινε γνωστό ότι η συνάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα γίνει στη Σόφια το Σάββατο, σύμφωνα με tweet του επικεφαλής εκπροσώπου της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου