Στην πιο κρίσιμη καμπή του – μέχρι τώρα- μπήκε σήμερα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Από τη μία η Ρωσία, με νέο διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε την προσάρτηση των Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια και από την άλλη το Κίεβο έκανε επίσημο αίτημα ταχείας ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Οι συγκεκριμένες εξελίξεις, όπως είναι φυσικό, έχουν προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία σε όλο τον πλανήτη. Από τον πόλεμο δια αντιπροσώπων, όπως χαρακτηρίζουν διεθνείς αναλυτές τη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας, κινδυνεύουμε να έχουμε ένα νέο γενικευμένο πόλεμο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο σε αυτόν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα.
Μια ευθεία σύγκρουση ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ είναι από σήμερα πιο κοντά, αν και ο Γενς Στόλτενμπεργκ δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα της Ουκρανίας και τόνισε ότι θα πρέπει να ομοφωνήσουν και τα 30 μέλη της Συμμαχίας για να συμβεί κάτι τέτοιο.
Οι «προειδοποιήσεις» Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας μπορεί να αρνήθηκε ότι επιδιώκει την αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης λίγα λεπτά αφού ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας προσαρτώνται στην Ρωσία έπειτα από τα πρόσφατα δημοψηφίσματα.
Ωστόσο, κατά την ομιλία του από το Κρεμλίνο ενώπιον εκατοντάδων μελών του πολιτικού προσωπικού της Μόσχας, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα υπερασπισθεί τα νέα εδάφη με όλα τα μέσα που διαθέτει.
Οι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που προσαρτά η Ρωσία θα είναι «πολίτες μας για πάντα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Οι κάτοικοι του Λουγκάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια γίνονται πολίτες μας για πάντα», τόνισε. «Οι άνθρωποι ψήφισαν για το κοινό μας μέλλον», υποστήριξε.
Ο Πούτιν κάλεσε την Ουκρανία «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες» και να διαπραγματευθεί, την ώρα που η Μόσχα ετοιμάζεται να προσαρτήσει τέσσερις ουκρανικές περιοχές, έπειτα από «δημοψηφίσματα» που έχουν καταγγελθεί από το Κίεβο και την Δύση.
«Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως το πυρ, όλες τις εχθροπραξίες και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Το βράδυ της Παρασκευής ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε νέα του ομιλία σε φιέστα στην Κόκκινη Πλατεία είπε χαρακτηριστικά: «Η Ρωσία δεν ανοίγει απλώς τις πόρτες στο σπίτι μας. Η Ρωσία ανοίγει την καρδιά της. Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας», αναφερόμενος στους κατοίκους των τεσσάρων περιοχών που προσάρτησε.
Η απάντηση του Κιέβου στις προσαρτήσεις
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι το Κίεβο ζητά ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ αφού η Ρωσία προσάρτησε επίσημα τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται (σε μεγάλο βαθμό) από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
«Τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας συζήτησαν το θέμα της νέας απόπειρας προσάρτησης του εδάφους της Ουκρανίας και της κλιμάκωσης της ένοπλης επίθεσης από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης των προσπαθειών της επιτιθέμενης χώρας να προσαρτήσει ουκρανικά εδάφη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.
Η ανακοίνωση προσθέτει ότι συζητήθηκαν τα «ψευδο-δημοψηφίσματα», ενώ το Συμβούλιο συζήτησε «τη συλλογική ασφάλεια της Ουκρανίας και του ευρωατλαντικού χώρου».
«Συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση της συλλογικής ασφάλειας του ευρωατλαντικού χώρου και της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ενίσχυση και επέκταση του διεθνούς συνασπισμού για την υποστήριξη της Ουκρανίας, την αύξηση της στρατιωτικής και τεχνικής βοήθειας προς τη χώρα μας, την ενίσχυση της πίεσης των κυρώσεων προς τη Ρωσία, την εφαρμογή προτάσεων για την εγγύηση της ασφάλειας στη διεθνή σκηνή, την ενεργοποίηση της στρατηγικής της πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας από τις χώρες του ευρωατλαντικού χώρου, καθώς και την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών που προκαλεί η επιτιθέμενη χώρα», τονίζεται.
Σε μήνυμά του στο Telegram, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τονίζει ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά όχι όσο είναι πρόεδρος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς τον κατηγορεί ότι δεν γνωρίζει τίποτα από αξιοπρέπεια και τιμιότητα. «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά με ένα άλλο πρόεδρο», σημειώνει ο Ζελένσκι στο νέο μήνυμά του.
Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το ΝΑΤΟ
Αμέσως μετά το αίτημα του Κιέβου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Σε αυτή ξεκαθάρισε ότι η Συμμαχία εστιάζει στη στήριξη της Ουκρανίας, αλλά δεν μπορεί να απαντήσει άμεσα σε σχέση με την ένταξή της, καθώς κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφασιστεί και από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ.
O Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στην προσάρτηση «ευρωπαϊκού εδάφους» από τη Ρωσία, που χαρακτήρισε παράνομη και τη μεγαλύτερη από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτό «δεν αλλάζει την δέσμευσή μας για στήριξη της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης», σημείωσε.
«Ο Πούτιν κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, εκτοξεύει ανεύθυνες απειλές περί πυρηνικών και τώρα προσαρτά παράνομα και άλλα ουκρανικά εδάφη. Όλα αυτά μαζί συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου», είπε ο Στόλτενμπεργκ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επανέλαβε την «αταλάντευτη υποστήριξη» των συμμάχων στην ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Αν αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει στην Ουκρανία, θα είναι καταστροφικό για την Ουκρανία και επικίνδυνο για εμάς», πρόσθεσε.
Το Κίεβο, τόνισε, έχει το δικαίωμα να ανακαταλάβει τα ουκρανικά εδάφη. Κάλεσε επίσης τον Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο γιατί «είναι υπεύθυνος που τον άρχισε».
Ποια είναι τα κριτήρια για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Μιλώντας στο Sky News, ο συντάκτης διεθνών υποθέσεων Ντομινίκ Γουάγκχορν δήλωσε ότι το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας είναι «προβληματικό, διότι τα σύνορά της δεν είναι σαφώς καθορισμένα».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Και τα 30 έθνη του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν την ένταξη μιας άλλης χώρας σε αυτό.
Και (σ.σ. η υποψηφιότητα της Ουκρανίας) είναι βυθισμένη σε δυσκολίες, διαμάχες και είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η Ρωσία είπε ότι ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο: για να εμποδίσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Λοιπόν, τώρα φαίνεται να έχει επιταχυνθεί, ένα άλλο είδος αυτογκόλ για τον Βλαντίμιρ Πούτιν».
Σύμφωνα με το σάιτ του ΝΑΤΟ, τα κριτήρια ένταξης είναι τα εξής:
- Ένα λειτουργικό δημοκρατικό πολιτικό σύστημα βασισμένο στην οικονομία της αγοράς
- Τη δίκαιη μεταχείριση των μειονοτικών πληθυσμών
- Δέσμευση για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων
- Την ικανότητα και την προθυμία να συμβάλει στρατιωτικά στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.
- Δέσμευση για δημοκρατικές σχέσεις και θεσμικές δομές μεταξύ πολιτών και στρατού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου