Σημαντικά και σοκαριστικά ευρήματα αναδεικνύει η νέα ενημερωμένη μελέτη του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα, η οποία, αποτελεί, ουσιαστικά τη συνέχεια της περσινής μελέτης που είχε εκδώσει με τον καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα.
Η νέα μελέτη αφορά τη θνητότητα διασωληνωμένων με covid-19 ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας, ως τον Απρίλιο 2022, η οποία κατέγραψε αύξηση κατά 21%.
Ειδικότερα, εκτός ΜΕΘ πέθανε το 97,7% (από τους 1.084) των ασθενών, ενώ το ποσοστό ανάμεσα σε εκείνους που μπήκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πέφτει στο 72,7%.
Επομένως, εκτός από το σχεδόν 98% που πέθαναν εκτός ΜΕΘ, η μελέτη, τονίζει ότι σχεδόν το 73% πέθαναν εντός ΜΕΘ.
Παράλληλα, η θνητότητα των διασωληνωμένων εντός ΜΕΘ είναι διπλάσια σε σύγκριση με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ, με την επισήμανση, όμως ότι πολλοί από αυτούς ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία.
Επιπλέον η μελέτη συνάγει ότι ο εμβολιασμός στο στάδιο της διασωλήνωσης δεν είχε καμία θετική επίδραση, αλλά μόνο η ποιότητα της περίθαλψης.
Την ίδια στιγμή, στη μελέτη καταγράφεται ότι από τον Αύγουστο του 2021 θάνατοι και διασωληνώσεις αυξάνονται σταδιακά, ενώ η κυκλοφορία της μετάλλαξης Όμικρον, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, επιδεινώνει το πανδημικό κύμα, το οποίο, προς την άνοιξη παρουσίασε αποκλιμάκωση.
Θ. Πλεύρης: Ναι, έχουμε μεγαλύτερη θνητότητα στις ΜΕΘ
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δήλωσε σήμερα μιλώντας στο Open πως ο κ. Λύτρας κάνει μία στατιστική αναφορά των στοιχείων και καταλήγει ότι τα αίτια της θνητότητας θα πρέπει να αναζητηθούν από άλλη μελέτη.
«Τι δείχνει στα στατιστικά στοιχεία αυτά; Αυτό το οποίο λέγαμε, ότι όταν κάποιος φτάσει να διασωληνωθεί, οι πιθανότητες να πεθάνει είναι πολύ περισσότερες από το να επιβιώσει», είπε ο υπουργός.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Πλεύρης επικαλείται σημερινό σχόλιο του κ. Λύτρα στο Twitter, σε σχέση με το ότι πέθαναν οι ανεμβολίαστοι το ίδιο με τους εμβολιασμένους: «Από αυτούς οι οποίοι διασωληνώθηκαν, επειδή ακριβώς ο εμβολιασμός παρεμβαίνει στον παράγοντα να μην κατέβει η νόσος στους πνεύμονες και να μη χρειαστεί διασωλήνωση, ήταν στην πραγματικότητα το όπλο», υπογράμμισε.
Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, «από το Σεπτέμβριο, που είχαμε εμβολιαστική κάλυψη μόλις 55%, φτάσαμε τον Φεβρουάριο - Μάρτιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όσο, με πολύ δύσκολα μέτρα υποχρεωτικότητας».
«Όταν πια φτάνει κάποιος να διασωληνωθεί, κινδυνεύει. Αναλογικά η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων οι οποίοι διασωληνώθηκαν, αναλογικά ήταν ανεμβολίαστοι. Όταν φτάσαμε στο 80% πλήρως εμβολιασμένου κόσμου, τότε προφανώς οι ανεμβολίαστοι με τους εμβολιασμένους διασωληνωμένους πάλι είχαν αναλογία 80 – 20 ανάποδα. Δηλαδή, το 80% των διασωληνωμένων ήταν από το 20% των ανεμβολίαστων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τόνισε δε ότι «αυτή η μελέτη δείχνει κάτι πολύ σημαντικό, το κρίσιμο ήταν να μη διασωληνωθεί κάποιος κι έπρεπε να εμβολιαστεί και σήμερα που έχουμε 80 διασωληνωμένους έναντι 700 που είχαμε φτάσει το χειμώνα, με τα ίδια κρούσματα, η ειδοποιός διαφορά είναι ότι είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο εμβολιασμένοι».
Όσον αφορά τη θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ, ανέφερε ότι «Δυστυχώς, στις ελληνικές ΜΕΘ, τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχουμε πολύ μεγαλύτερη θνητότητα σε όλες τις ασθένειες, διότι η χώρα μας έχει διπλάσιο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων μέσα στις ΜΕΘ από ότι έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Τέλος, ο κ. Πλεύρης είπε πως βασικός στόχος είναι να μην φτάνει κάποιος να διασωληνωθεί, ενώ εξήγησε πως στις ΜΕΘ τηρήθηκε απόλυτα η αναλογία νοσηλευτών και γιατρών παντού και είχαμε από 550 κλίνες ΜΕΘ, 1.305 με 200 του ιδιωτικού τομέα.
Ανδ. Ξανθός: Πολλές και εγκληματικές.οι πολιτικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη
Ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον πρώην υπουργό Υγείας και Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέα Ξανθό για τη νέα μελέτη Λύτρα.
Ο κ. Ξανθός αναφέρει εκτός άλλων στη δήλωσή του ότι, «η ευθύνη για την υγειονομική τραγωδία που ζει αυτή την περίοδο η χώρα και για τους 33 χιλιάδες νεκρούς στην πατρίδα μας από την πανδημία έγκειται στη μειωμένη ανθεκτικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και δεν οφείλεται σε κάποιες αντικειμενικές συνθήκες λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης».
Ειδικότερα, όπως σημειώνει ό κ. Ξανθός , «Η νέα επιστημονική μελέτη του επικ. καθηγητή Δημόσιας Υγείας κ. Θ. Λύτρα ενισχύει την κοινά αποδεκτή στον ιατρικό χώρο άποψη ότι ο καθοριστικός παράγοντας που οδήγησε στην υγειονομική τραγωδία των 33.000 θανάτων στη χώρα μας, ήταν η μειωμένη ανθεκτικότητα του ΕΣΥ. Όχι λόγω αντικειμενικής αδυναμίας να ανταποκριθεί στην «πίεση» της πανδημίας, αλλά λόγω της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να μην στηριχθεί στον απαιτούμενο βαθμό η δημόσια περίθαλψη, από το πρωτοβάθμιο και προνοσοκομειακό επίπεδο μέχρι τα ΤΕΠ, τις κλινικές covid, τις ΜΕΘ και τη μετανοσοκομειακή φροντίδα.
Ειδικά για τις ΜΕΘ, αποδεικνύεται ότι παρά τον «υπερδιπλασιασμό» τους, όπως επαίρονταν προκλητικά και παραπειστικά η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με covid επιδεινώθηκε κατά 21% σε σύγκριση με την προηγούμενη μελέτη και ήταν σε ποσοστά μη αποδεκτά για ευρωπαϊκή χώρα (72,7% εντός ΜΕΘ και 97,7% για ασθενείς εκτός ΜΕΘ).
Η αιτιολογία αυτής της τραγικής εξέλιξης μπορεί να είναι πολυπαραγοντική, όμως ο βασικός λόγος είναι η έλλειψη επαρκούς και έμπειρου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και ή υποχώρηση των standards ασφάλειας στη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής και συνολικά του ΕΣΥ. Επιβεβαιώνεται με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η καθοριστική παράμετρος για την ανθεκτικότητα και αποτελεσματικότητα του ΕΣΥ δεν είναι οι υποδομές και ο εξοπλισμός, αλλά το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό.
Η κυβέρνηση αγνόησε για λόγους ιδεοληπτικούς (επειδή δεν ήθελε την ενδυνάμωση των δημόσιων δομών υγείας) αυτό το στοιχείο, επέλεξε να μην ενισχύσει τα κρίσιμα τμήματα του ΕΣΥ και να μην επιμερίσει το βάρος της covid φροντίδας και στις ιδιωτικές κλινικές, με αποτέλεσμα το λειτουργικό black out των νοσοκομείων, τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και την πρωτιά στην Ευρώπη στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα (βλ. στοιχεία του Our World in Data για την περίοδο Σεπτέμβριος 2021- Σεπτέμβριος 2022).
Οι αντιεπιστημονικές και αμετροεπείς δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή ήταν ίσως το λιγότερο. Το μείζον είναι οι εγκληματικές πολιτικές ευθύνες του ίδιου και της κυβέρνησής του για τους αποτρέψιμους θανάτους, την κατάρρευση του ΕΣΥ, τις ανισότητες στην περίθαλψη και την έκρηξη των ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας». .
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου