Με τα δύο μεγάλα κόμματα να ερίζουν για το ποιος… εξαφάνισε πρώτος τη μεσαία τάξη και την καταδίκη του Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες να πυροδοτεί την πολιτική κόντρα, η ένταση στο δρόμο προς τις εκλογές μεγαλώνει, ενώ οι δύο πρωταγωνιστές «οργώνουν» ήδη την ελληνική επικράτεια, θέτοντας ο καθένας το δικό του εκλογικό δίλημμα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την Παρασκευή από την Λάρισα, σχολίασε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην καταδίκη Παππά, τονίζοντας πως «αυτό που δεν ξέρουμε είναι πώς κρατά ο κ. Παππάς τον κ. Τσίπρα», αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται αποφασισμένος να τον κρατήσει στα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Όσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, έχει… κολλήσει η βελόνα στον «τραμπισμό αλά γκρέκα».
Στην κυβέρνηση απάντησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «ο κ. Μητσοτάκης μάλλον κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια – ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης για να τον ‘κρατάει’ κάποιος».
Στόχος η μεσαία τάξη
Είναι η κοινωνική τάξη που… ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις, εδώ και χρόνια.
Πότε δηλώνει «κεντρώα» και πότε κινείται μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς.
Είναι γεγονός ότι ιδεολογικά είναι κάπως ευμετάβλητη.
Οικονομικά, όμως, έχει «πληγωθεί» και από τις τρεις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης.
Ο λόγος για τη μεσαία τάξη, για την οποία κόπτονται όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί – πλην… Κουτσούμπα (σ.σ. όχι με τον ίδιο τρόπο, τουλάχιστον).
Ποιος την κατέστρεψε τελικά;
Ο πρωθυπουργός, το Σάββατο, μιλώντας στα Γρεβενά, έθεσε εκ νέου τα διλήμματα των φετινών εκλογών, ρωτώντας τους πολίτες εάν «θα παραμείνουμε σε ένα περιβάλλον μειωμένων φόρων ή θα ξαναγυρίσουμε στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης».
Για «απύθμενο θράσος του κ. Μητσοτάκη» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «τολμά να μιλά για τη μεσαία τάξη ο κ. Μητσοτάκης, που με τη χώρα εκτός μνημονίων την έχει καταντήσει να ζει με επιδόματα, δουλεύοντας μόνο για τα καρτέλ και την αισχροκέρδεια».
Η συζήτηση για τη μεσαία τάξη και το ποιος την «βούλιαξε» δεν είναι καινούργια, φυσικά.
Και σίγουρα, δεν έχει να κάνει με το ύψος της φορολογικής δήλωσης των μελών της.
Κάποτε ψήφιζε «δαγκωτό» ΠΑΣΟΚ, μετά απέκτησε πιο φιλελεύθερες ιδέες και στράφηκε στη ΝΔ, για να μεταφερθεί «σύσσωμη» στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και να το μετανιώσει μετά το «αριστερό» μνημόνιο και να φέρει τον Μητσοτάκη στην εξουσία, για να τιμωρήσει τον Τσίπρα…
Η Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της τελευταίας διετίας, δεν φαίνεται να την κερδίζει ξανά – όχι μόνη της, τουλάχιστον.
Το στενό «μαρκάρισμα» στο ΠΑΣΟΚ
Για αυτό, εξάλλου, σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις, οι συμμετέχοντες προτιμούν σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.
Κατά προτίμηση με τον ΣΥΡΙΖΑ – είναι και πιο λογικό, εάν εξαιρέσουμε το «αμαρτωλό» παρελθόν του 2012 – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν και εκείνοι, που δεν είναι λίγοι, ακόμη και εντός ΠΑΣΟΚ, που προκρίνουν μία νέα συνεργασία με τον πάλαι ποτέ παραδοσιακό «εχθρό», αυτή τη φορά υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν εισέπραξε την φιλική διάθεση που θα ανέμενε από το ΠΑΣΟΚ μετά την υπόθεση των υποκλοπών, με θύμα και τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, σημειώνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει προοπτική διακυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, αλλά με μία προϋπόθεση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει.
«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που θα ξεκλειδώσει και το ΠΑΣΟΚ, για να προχωρήσουμε μαζί σε μια κυβέρνηση πλατιάς λαϊκής νομιμοποίησης. Γιατί έτσι θα έχουμε και την αριθμητική, αλλά και την ηθική νομιμοποίηση να προχωρήσουμε. Και αυτό σημαίνει κυβέρνηση των νικητών», επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας για μία ακόμη φορά στα περί «κυβέρνησης των ηττημένων».
Διμέτωπος Ανδρουλάκη… μέχρι πότε;
Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει τον διμέτωπο, διαμηνύοντας εκατέρωθεν πως δεν δεν θα κάνει κυβέρνηση «για να καλυφθούν οι φιλοδοξίες κάποιου».
«Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν θα συμμετάσχει σε καμία κυβέρνηση, αν δεν υλοποιηθούν οι προτεραιότητες του κόμματος», ξεκαθαρίζει – και εδώ που τα λέμε, αυτό οφείλει να κάνει προεκλογικά.
Είναι δυνατόν το τρίτο κόμμα να δηλώσει εκ των προτέρων ότι θα κάνει συγκυβέρνηση δεξιά – αριστερά; Το θέμα είναι να πάρει και εκείνο κάποιο ποσοστό, ειδάλλως δεν θα είναι χρήσιμο σε κανέναν.
Μένει να δούμε κατά πόσον η «πάσα» Τσίπρα από την κυβέρνηση των «ηττημένων» που ενοχλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση των «νικητών», θα σταθεί ικανή – ανάλογα, πρωτίστως, με τα εκλογικά αποτελέσματα και τα ποσοστά του καθενός – να πείσει τον Ανδρουλάκη σε μία μετεκλογική συνεργασία.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου